avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună seara! Vă rog frumos sa mă ajutați cu un sfat ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună seara! Vă rog frumos sa mă ajutați cu un sfat unde ar ...

Bună seara!
Vă rog frumos sa mă ajutați cu un sfat unde ar trebui să apelez și care sunt pașii de urmat!
În urmă cu 2 ani am cumpărat un imobil pe care l-am achitat integral cash, după care în aceeași zi am dus notarului dovada plății și mi-a spus ca totul este în regulă. M-a informat doar ca trebuie sa aștept o lună de zile până va ieși CF.
Din păcate, neinformandu-mă ca vânzătorul trebuie sa revină sa semneze o declarație care sa confirme ca banii au ajuns în contul său, eu nu am știut ca de fapt am rămas sub ipoteca legală. După 2 ani, în momentul în care am vrut sa vând imobil am descoperit că nu pot.
Am discutat cu notarul mi-a promis ca va discuta cu vânzătorul (fiind un mare dezvoltator în piața imobiliarelor și lucrând doar prin acest notar), am insistat inclusiv la subalternii dezvoltatorului și se pare ca refuză să meargă sa semneze acea declarație.
Cum pot scăpa de această ipotecă legală? Eu încă am dovada plății de la bancă. A cui este vina? Prin actul de vânzare cumpărare vânzătorul se obliga sa meargă sa semneze. Dacă au trecut 2 ani nu mai este obligat?
Ce pot face și unde ma pot adresa?
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Il notificati prin avocat sau executor judecatoresc si apoi il dati in judecata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prevalati-va de art. 1504 din Codul civil, respectiv solicitati bancii beneficiarului un inscris din care sa reiasa ca acesta a primit in cont suma de bani pentru imobil.
Cu aceast inscris mergeti si ridicati ipoteca.

Plata prin virament bancar

Art. 1.504. -
(1) Dacă plata se face prin virament bancar, ordinul de plată semnat de debitor și vizat de instituția de credit plătitoare prezumă efectuarea plății, până la proba contrară.

(2) Debitorul are oricând dreptul să solicite instituției de credit a creditorului o confirmare, în scris, a efectuării plății prin virament. Această confirmare face dovada plății.
Ultima modificare: Luni, 9 August 2021
mrays99, utilizator
Multi folosesc termenul de cash si pentru plata pe loc, indiferent de mijlocul de plata utilizat (ex. numerar/card/transfer bancar) ....insa poate ne clarifica initiatorul/initiatoarea acestui topic ce dovada de plata a dus la notar (ex. chitanta de incasare semnata si stampilata de catre furnizor, document incheiat de mana, etc?!... cel putin asta reiese in descriere)....
In plus, nu cred ca un notar ar fi fost de acord cu plata in numerar peste valoarea de 10.000 lei, altfel ar fi intrat in culpa alaturi de partile in tranzactie vis-a-vis de cerintele precizate in Legii nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea OUG nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, operatiunile de incasari si plati efectuate de PJ, PFA, II, IF, liber profesionisti, PF care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica de la/catre oricare dintre aceste categorii de persoane se vor realiza numai prin instrumente de plata fara numerar (ex. operatiunile de incasari in numerar efectuate de persoanele mai sus mentionate, de la PF, reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii – se efectueaza in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana;
operatiunile de plati in numerar efectuate de persoanele mai sus mentionate, catre PF, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari – se efectueaza cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana.), amenzile pentru incalcarea cadrului mentionat anterior fiind destul de maricele......
Contractul de vanzare cumparare nu se autentifica de notar si semneza de vanzator, respectiv cumparator dupa ce se aduce dovada intrarii in cont a banilor?
Multumesc!
nu , dupa ce exista dovada platii. Nu inra in cont instant.
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2021
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Plata intretinere restanta nicola11 nicola11 detin o locuinta in bucuresti si in urma decesului tatalui meu m.am trezit ca am de plata o suma foarte mare la intretinere,...16700lei cu penalizari cu ... (vezi toată discuția)
Limita plati persoane fizice 50000 lei sutrif sutrif Buna ziua, Am vandut o masina a carei pret este de 60000 lei. Cumparatorul imi da un avans de 10000 lei. Mai pot incasa 40000 cash in alta zi si doar restul ... (vezi toată discuția)
Există plafon și la încasările zilnice în numerar, nu doar la plăți? Camelia Popa Camelia Popa Buna dimineata ! Am urmatoarea situatie : la un service auto se vand servicii catre firme si persoane fizice. Se incaseaza prin casa de marcat valori ... (vezi toată discuția)