avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Acoperiș bloc picat pe mașină, furtuna 28 iulie ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Acoperiș bloc picat pe mașină, furtuna 28 iulie 2021. Cine este vinovat?:(

Bună! Vin cu o rugăminte. În urma furtunii din data de 28 iulie 2021, un acoperiș al unui bloc de 10 etaje din București central, a picat pe mașina mea, parcata regulamentar intr un loc destinat parcării auto, și mi a provocat daune mașinii mele. Blocul are asociație de proprietari dar administratorul tot spune printre vorbe ca primăria trebuie sa ma despăgubească. Nu stiu către cine sa ma îndrept sa îmi pot plăti reparația, nu am bani sa o repar din fonduri proprii.
Mulțumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Romulus75 , utilizator 16:08, 17 Iulie 2024
Administratorul nu reprezinta asociatia, e un angajat. Doar presedintele asociatiei are dreptul sa o reprezinte. Sfatul meu e sa va angajati un avocat.
Sustinerea dministartorului de imobil nu are temei legal
Acesta este simplu anagajat al asociatiei de proprietari,presedintele de asociatie este reprezentaul legal al asociatieid e proprietari care reprezinta si apara interesele asociatieid e proprietari in relatiile si fata de terti -inclusiv in instanta
Priaria nu este responsabila pentru calitatea executiei acoperisului
executantul la sfarsitul lucrarii ar fi trebuit sa elibereze garantia lucrarii
Acoperisul imobilului de locuit in comun reprezinta parte comuna care intra in responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari care se infiinteaza cu scopul administrarii si asigurarii starii tehnice a partii comune de constructii si de instalatii din condominiu
Aveti dreptul legal sa promovati actiune in instanta impotriva asociatiei de proprietari
Deci asociația de proprietari este cea care ar trebui sa ma despăgubească fie pe cale amiabila fie în instanta
E o cale lunga pina sa stabileasca instanta cine sa va despagubeasca, depinde cum s-a realizat lucrarea respectiva, Poate fi asociatia, poate fi un grup de vecini care au realizat ilegal acea lucrare, poate fi societatea ce a facut lucrarea etc.
In principiu va puteti indrepta, in instanta asupra asociatiei de proprietari, in baza codului civil:
CAPITOLUL IV
Răspunderea civilă

SECŢIUNEA a 5-a
Răspunderea pentru prejudiciul cauzat de animale sau de lucruri
Art. 1376
Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri

(1) Oricine este obligat să repare, independent de orice culpă, prejudiciul cauzat de lucrul aflat sub paza sa.

(2) Dispoziţiile alin. (1) sunt aplicabile şi în cazul coliziunii unor vehicule sau în alte cazuri similare. Cu toate acestea, în astfel de cazuri, sarcina reparării tuturor prejudiciilor va reveni numai celui a cărui faptă culpabilă întruneşte, faţă de ceilalţi, condiţiile forţei majore.

Art. 1377
Noţiunea de pază

În înţelesul dispoziţiilor Art. 1375 şi 1.376, are paza animalului sau a lucrului proprietarul ori cel care, în temeiul unei dispoziţii legale sau al unui contract ori chiar numai în fapt, exercită în mod independent controlul şi supravegherea asupra animalului sau a lucrului şi se serveşte de acesta în interes propriu.

Art. 1378
Răspunderea pentru ruina edificiului

Proprietarul unui edificiu sau al unei construcţii de orice fel este obligat să repare prejudiciul cauzat prin ruina lor ori prin desprinderea unor părţi din ele, dacă aceasta este urmarea lipsei de întreţinere sau a unui viciu de construcţie.

[ link extern ]

Dar, repet sfatul, angajati un avocat.
Ultima modificare: Vineri, 13 August 2021
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident !! Iustina90 Iustina90 Buna ziua! Ce se poate face in cazul in care o caruta cu cai mi-a avariat masina deoarece propietarul nu vrea sa isi asume nici-o raspundere precum ca nu are ... (vezi toată discuția)
Acoperis bloc - regie proprie - ilegal - raspundere legala tatutzul tatutzul bun gasit am urmatoarea problema delicata: locuiesc la ultimul etaj (4) si am deasupra un acoperis din placi de azbociment, construit in regie proprie de ... (vezi toată discuția)
Acoperis realizat in regie proprie cazut peste masini, plata daune bunea24 bunea24 in urma cu ceva timp ,parte din acoperisul blocului unde locuiesc a fost luat de vânt si s-a prabusit pe 8 masini parcate , acoperisul este facut de mai bine ... (vezi toată discuția)