avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1834 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am nevoie de puțină îndrumare în legătură cu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am nevoie de puțină îndrumare în legătură cu ...

Bună ziua!
Am nevoie de puțină îndrumare în legătură cu situația în care mă aflu, vă rog.
Acum un an și două luni m am despărțit de soțul meu din cauză că avea un viciu cu jocurile de noroc.
Am depus dosar în septembrie la judecătorie, pe care a trebuit să l repun în decembrie din cauza unei taxe.
A fost prima chemare deja în iunie dar se pare că nu s a putut pune capăt atunci.. El nu a fost prezent, dar a fost și e de acord să se țină judecata în lipsa lui și a fost de acord cu toate condițiile. Urmează o altă chemare în septembrie cu martor, când, s ar putea din nou ca el să nu fie prezent. Nu avem nici un bun de împărțit, doar un minor.
Întrebarea e.. Dacă ar fi să vină în țară (căci e plecat), cum ar putea să mă ajute un mediator? Am înțeles că s-ar rezolva mai repede situația așa dar nu știu ce presupune.
Cum se poate divorța mai repede în România oare? :( Eu nu mai suport un om care are impresia că certificatul de căsătorie e ca un contract vânzare cumpărare ce i dă dreptul de a fi proprietar pe propri mi viață..
Cel mai recent răspuns: Maria.me , utilizator 18:16, 13 August 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti incheia o tranzactie in fata instantei sau un acord de mediere in fata unui mediator prin care cadeti de acord pe toate aspectele puse in iscutie in fata instantei. Instanta doar va consfinti acest acord fara a mai administra alte probe.
Într-o decizie a ÎCCJ din 2019 scrie că instanțele nu mai consfințesc acordurile de mediere care au ca obiect divorțul, ci doar pe cele careau ca obiect alte aspecte legate de divorț.
Poate nu înțeleg bine.


129. Pentru considerentele arătate, în temeiul dispozițiilor art. 517 alin. (1) cu referire la art. 514 din Codul de procedură civilă,

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE Șl JUSTIȚIE

În numele legii

DECIDE:

Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului și, în consecință, stabilește că:

În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 2 alin. (4), art. 59 alin. (2) și art. 64 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea și organizarea profesiei de mediator, cu modificările și completările ulterioare, instanța de judecată nu poate consfinți acordul de mediere referitor la înțelegerea părților privind desfacerea căsătoriei.

Cu privire la rezolvarea aspectelor accesorii divorțului, instanța de judecată poate consfinți acordul de mediere având acest obiect.

Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.

Pronunțată în ședință publică astăzi, 9 decembrie 2019.


Detalii: [ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 13 August 2021
Emilika40, utilizator
Da asa este, insa la momentul prezentarii acordului de mediere cei 2 soti exprima in fata instantei acordul asupra desfacerii casatorei, iar instanta va lua act asa cum am mentionat.
1. Mulțumesc mult! Ideea e că tind să cred că și a doua chemare se va ține în lipsa lui. Mă reprezint singură pentru că nu am suficienți bani să suport un avocat. Plus că el este de acord să desfacem căsătoria, e de acord să susțină copilul și să plătească pensie alimentară doar că pretenția lui e ca aceasta să fie cea minimă, un 500 de lei deoarece el nu va lua acolo veșnic. Inițial, când am depus dosarul, am cerut ca ea să fie 20% din cât câștigă acolo, însemnând 400 de euro. Dar el nu a fost de acord sin motivul că dacă va revenii în România, pe un salariu de 1500 de lei ar însemna super puțin 20%. Prin urmare, am ajuns de acord împreună să fie 500 de lei și să suporte cheltuielile ulterioare.
2. Legat de pensia alimentară.. Cum se procedează? El până acum a plătit grădinița (care e una privată) și i a cumpărat articole de îmbrăcăminte și încălțăminte. Dar nimic ce ar însemna în mod expres pensie alimentară. Bănuiesc că după ce se va definitiva divorțul ar trebui să înceapă să plătească, nu? Iar atunci va trebui să plătească și din lunile precedente? Cam de când a plecat? Sau de când am depus dosarul de divorț? Apoi, legat de plată.. Va trebui să o facă de bună voie prin transfer? Sau cum se face? Vă rog să mi explicați puțin acest lucru.
3. Ancheta socială încă nu s a realizat și nici nu am primit vreo înștiințare despre când va avea loc. Adresa din buletin e apartamentul părinților, unde nu plătesc chirie și locuiesc doar cu sora mea.
De vreme ce aveți deja un dosar în instanță, de ce mai vreți mediere ? Se va rezolva în instanță în maxim 2 termene, fără costuri suplimentare.

Alte discuții în legătură

Acord de mediere pentru divort si incredintare minor Lacra1 Lacra1 buna seara. va rog sa imi spuneti cum se procedeaza in cazul divortului prin mediere vis-a-vis de pensia alimentara a copilului. am semnat impreuna cu sotul ... (vezi toată discuția)
Divort si plata pensiei alimentare geo000 geo000 Buna ziua.am nevoie de un sfat.sunt casatorita de 3 ani cu acte si am o fetita de 3 ani si 3 luni.sotul mi-a comunicat sec ca vrea sa divortam fara a avea un ... (vezi toată discuția)
Desfacerea casatoriei prin acord de mediere mbadea41 mbadea41 :((:sorry:Daca ambele parti sant de acord cu divortul la mediator si semneaza ,dar sotul nu lucreaza in tara si nu poate semna si hartia la tribunal,ce se ... (vezi toată discuția)