avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... optiune intre pensia de boala si cea de limita varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

optiune intre pensia de boala si cea de limita varsta

O persoana cu pensie de boala, a primit calculul pensiei pentru limita de varsta, care este mai mica.Ce urmeaza a face pentru a opta/solicita/primi pe cea mai mare?
1-ramane sa primeasca in continuare pensia de boala ;
2-solicita Casei de Pensii valoarea pensiei de boala;
3-marimea pensiei definitive se stabileste din oficiu.
4-trebuie sa conteste calculul primit, pe baza pensiei de boala?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:22, 8 Februarie 2010
Pct. 2. Conform art. 64, alin. (1) din Legea nr. 19/2000, "la implinirea varstei standard sau a varstei standard reduse conform legii pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta, beneficiarul pensiei de invaliditate poate opta pentru cea mai avantajoasa pensie."

Ideal ar fi fost ca pe cererea pentru trecere la pensie pentru limita de varsta sa fi scris ca opteaza pentru cuantumul cel mai avantajos. Acum formuleaza o simpla cerere si o depune la casa teritoriala de pensii, solicitand aplicarea art. 64 din Legea nr. 19/2000.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Multumiri:luck:
Asa a procedat si acum asteapta rezultatul.
Revin cu informatia finala:
Nu stiu daca este o exceptie dar bazat pe acea prevedere din Art 64 Al.(1) din
L 19/2000,(poate opta) la CJP nu s-a primit cererea de optiune si au procedat din oficiu la mentinerea cuantumului favorabil.:thumbup:
Felicitari, ma bucur. :)
N-am mai auzit sa se procedeze din oficiu la mentinerea in plata a cuantumului cel mai avantajos dar intotdeauna este bine cand se termina cu bine.

Scuzati-ma pentru editarea tarzie, se misca incet calculatorul.

Gabriela Pintea
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecerea de la pensie de boala la pensie pentru munca depusa roby lukas roby lukas Buna ziua. Sunt nascut la 01.03.1949 si din aprilie 2008 sunt pensionar de boala gr.1. Doresc sa trec la pensia pentru munca depusa si sa aflu daca: 1) in ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare anticipata danielarusu11 danielarusu11 Buna ziua. Sunt nascuta pe 29.01.1959 si am lucrat din 1976 pana in 2007.Din 2007 am pensie de boala gradul II. Am lucrat 14 ani ca marochiner, deci grupa I. ... (vezi toată discuția)
Trecerea de la pensia de invaliditate la cea pentru limita de varsta alexy130787 alexy130787 Daca bunicul este pensionat pe caz de boala , cum se procedeaza pentru a iesi la pensie pe limita de varsta.este nascut pe 26.11.1946 (vezi toată discuția)