Am avut un contract de comodat cu o asociatie, care a expirat in ianuarie 2021.Asociatia nu a vrut sa plece de buna voie si cu greu am evacuat-o in aprilie. Problema este ca am ramas cu sediul ei pe cap,adica asociatia nu si-a modificat sediul. Ce pot face ca asociatia sa nu mai figureze cu sediul in imobilul meu? Imi dau seama ca trebuie sa cer in instanta constatarea incetarii actului de comodat, prezint procesul verbal de evacuare, adica dovedesc ca asociatia nu mai desfasoara nici o activitate in imobilul meu, dar mai departe ce sa cer? Pot sa cer, iar instanta sa nu refuze, obligarea asociatiei de a-si modifica sediul in actele constitutive? Sau radierea adresei la imobilul meu a sediului asociatiei?? Am tot cautat spete pe subiectul asta, dar nu am gasit, iar in OG 26 nu e specificat nimic care sa ma ajute sa scap de ei. La firme e mult mai simplu.
nici macar la firme nu e simplu si clar.... sunt cazuri cand proprietarul spatiului a cerut in aceeasi zi cu aceleasi acte pentru doua firme radierea pe motiv ca nu mai au cum sa aiba sediul la el ca sunt contractele expriate de ani de zile,.. dosarela au ajuns la solutionare la persoane diferite... un complet a admis, altul a respins sa lipsit de interes, pe motiv ca nu il dezavantajeaza cu nimic pe cel in cauza ca mai figureaza adresa ca fiind si sediu de firma, ca daca vine corepondenta poate sa o arunce si daca bate careva la usa inreband de firma i spue ca nu mai are sediul acolo desi mai figureaza pe undeva ca avand..... cam asa si la ONG... va trebui sa motivati in concret cum va prejudiciaza faptul ca mai figureaza acolo .... puteti avea noroc si instanta sa admita, sau puteti sa va treziti ca respinge pe motiv de lipsa de interes sau lipsa temei legal pt acest tip de actiune ( desi e o actiune civila pe obligatie de a face, pe drept comun. in lipsa de temei special in legislatia de ONG sau de persoane juridice...)
mihaelaolt
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
In cazul meu, instanta a admis actiunea pe obligatia de a face, adica de obligare a Consiliului Director sa modifice sediul asociatiei, INSA hotararea nu poate fi pusa in executare deoarece asociatia nu are bunuri. In acelasi timp, am cerut si atragerea raspunderii membrilor Consiliului Director, adica obligarea lor la plata de daune de intarziere pt nepunerea in executare a hotararii, insa acest petit mi-a fost respins. In concluzie, hotararea a fost lipsita de finalitate si eficienta pt mine. Ulterior, am depus actiune pt radierea mentiunii sediului, motivata juridic prin art 25 alin 1 "(1) Oricine se considera prejudiciat printr-o înscriere făcuta în registrul special are dreptul sa ceara radierea ei." din REGULAMENT din 26 aprilie 2000 privind organizarea Registrului asociațiilor și fundațiilor, Registrului federațiilor și Registrului național al persoanelor juridice fără scop patrimonial. Instanta de fond mi-a respins actiunea, invocand exceptia lipsei calitatii procesuale active, considerand cau dreptul de a cere modificarea actelor constituive doar membrii asociatiei, fara macar sa puna in discutia partilor exceptia si fara ca eu sau asociatia sa fim citate. Am castigat in apel, unde am aratat ca am atat calitatea sa cer modificarea actelor constituive, conform art 4 din Regulamentul mentionat, cat si interesul de a o cere. Am castigat in apel. Deci actiunea pe obligatia de modificare a sediului nu a mers, insa actiunea prin radierea mentiunii sediului a functionat.
Am si eu aceeasi speta. Am cumparat un apartament la care figura inscrisa o asociatie. Fostul proprietar mi-a pus la dispozie un act aditional de incetare a contractului de inchiriere a spatiului, incheiat inainte cu 2 ani de vanzarea apartamentului. M-am adresat cu o cerere la instanta de radiere a asociatiei, dar instanta a respins cererea pentru lipsa calitatii procesuale.
Va rog daca puteti sa ne comunicati cum ati argumentat calitatea de persoana interesata de modicare a actelor constitutive.
Ce anume ati solicitat in cererea de chemare in judecata? Pur si simplu radierea mentiunii sediului, sau / si modificarea actului constitutiv.
Referitor la art 25. din regulament pe portalul de legislatie este notata urmatoarea mentiune:
Notă Prin SENTINȚA CIVILĂ nr. 225 din 17 noiembrie 2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 1145 din 19 decembrie 2023, Curtea de Apel Constanța - Secția de contencios administrativ și fiscal a admis acțiunea în contencios administrativ și pe cale de consecință a anulat dispozițiile art. 25 din Regulamentul din 26.04.2000 privind organizarea Registrului asociațiilor și fundațiilor, Registrului federațiilor și Registrului național al persoanelor juridice fără scop patrimonial, aprobat prin Ordinul nr. 954/B/C/2000 emis de Ministerul Justiției.
Multumesc!
Rugam sfat jurist
crismi
Buna seara
Va rugam frumos sa ne ajutati urgent cu un sfat.
Din anul 2008 ne judecam cu o societate comerciala, care a avut luat in locatie un ... (vezi toată discuția)