avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se aplica reductiunea liberalitatilor excesive?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se aplica reductiunea liberalitatilor excesive?

Cum se aplica reductiunea liberalitatilor excesive?



In cazul nostru suntem 7 frati mostenitori care ajung in instanta, 6 reclamanti si 1 parat.
Bunuri succesorale: o casa parinteasca, doua terenuri, o alta casa + curte.
Pe acea alta casa + curte unul din fratii reclamanti detine un testament autentic la notar. Ceilalti 5 frati sunt de acord cu testamentul.
Paratul contesta testamentul si solicita reductiunea liberalitatilor excesive.

Intrebari strict pentru cazul casei+curtea din testament unde este solicitata reductiunea:
1. De aceasta reductiune beneficiaza si ceilalti mostenitori care au fost de acord cu testamentul?
2. Reductiunea se aplica si mostenitorul testamentar primeste 1/4 si paratul tot 1/4, se imparte jumatate-jumatate sau mostenitorul testamentar primeste 1/4 si paratul restul de 75-80 %?
Nu intelegem, de aceea intrebam.
Multumim
Ultima modificare: Luni, 16 August 2021
Alexandreevici, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandreevici , utilizator 11:47, 18 August 2021

Art. 1094 al. 3 Cod Civil: "În cazul pluralităţii de moştenitori rezervatari, reducţiunea operează numai în limita cotei de rezervă cuvenite celui care a cerut-o şi profită numai acestuia." Deci, nu. Reductiunea "opereaza individual" - liberalitatea este supusa reductiunii numai in limita rezervei succesorale a mostenitorului rezervatar care cere reductiunea - in ceea ce priveste cotele celorlalti mostenitori testamentul produce efecte depline - daca asa s-au inteles.

Reductiunea poate opera numai daca casa parinteasca si cele doua terenuri (deci bunurile care nu au fost cuprinse in testament) nu au o valoare suficient de mare pentru a acoperi rezerva succesorala a fratelui care cere reductiunea. (cu alte cuvinte, daca 1/14 din toate bunurile - si cele din testament si celelalte inseamna valoric mai mult decat 1/7 din bunurile care nu sunt cuprinse in testament).

De ce 1/4 si 1/4? Daca se aplica reductiunea, cel care a cerut-o primeste rezerva succesorala, o cota, care trebuie calculata in functie de valoarea imobilelor, nu este o cota fixa si se stabileste in functie de valoarea restului imobilelor care raman de mostenit.
Casa+curtea din testament au primit cea mai mica evaluare ca si pret.
Celelalte bunuri au preturi mai maricele.

Deci primesc doar 1/4 in cazul solicitarii reductiunii testamentare doar de catre mine? Ceilalti nu primesc daca nu solicita reductiunea?
Ceilalti nu primesc nimic daca nu solicita reductiunea. Nu primiti nici dvs daca nu vi s-a incalcat rezerva succesorala.
Conform reclamanților (ceilalți frați moștenitori rezervatari) eu ca pârât - moștenitor rezervatar nu primesc nimic. Au făcut împărțeala între ei și vor ca eu să le mai plătesc și cheltuielile de judecată.
Concluzionez că da, s-a încălcat rezerva succesorală.

MihailZC a scris:

Ceilalti nu primesc nimic daca nu solicita reductiunea. Nu primiti nici dvs daca nu vi s-a incalcat rezerva succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota succesorala Costi2017 Costi2017 Buna seara, Tatal meu,detine un apartament proprietate personala,o casa batraneasca si un teren intravilan aferent acesteia,plus un teren extravilan (in ... (vezi toată discuția)
Ajutor - valabilitate testament nelu95 nelu95 Buna seara... Străbunica mea vrea sa îmi lase moștenire prin un testament toată averea ei, nu mai ca după moartea strabunicului nu a făcut partajare ... (vezi toată discuția)
Valabilitate testament olograf care incalca rezerva succesorala NicholasNickleby NicholasNickleby Bună ziua! Situație: soț supraviețuitor cu doi copii, unul bun și muncitor, celălalt tot bun dar cu o viață personală cel puțin agitată. ... (vezi toată discuția)