Am obtinut un drept imobiliar, prin cesiune, prin act semnat la notar public. La semnarea actului de preluare aflu ca notarul public nu a inscris acest drept al meu, in cartea funciara.
Ce pot face?
Notarul raspunde cumva?
Multumesc
Dana N
E vorba de o constructie cu apartamente. Mie mi-au fost cesionate 10 procente din totalul apartamentelor. Ulterior actul notarial nu a fost inregistrat in cartea funciara, iar eu nu apar printre beneficiiari. Norocul meu este ca,cesionarul este fratele meu si acum apartamentele sunt pe numele lui, Este o paguba de cateva zeci de mii de euro. Vreau sa stiu daca pot sa o trag la raspundere pe notarita.
Ca sa stabilim daca este vorba de vreo culpa a notarului instrumentator sau nu, va rog frumos sa ma lamuriti in continuare. Cum adica v"-au fost cesionate 10 procente din totalul apartamentelor"? Banuiesc ca fratele dvs a edificat o constructie in care se afla mai multe apartamente. Vorbim despre niste apartamente finalizate (cu proces verbal de receptie emis si apartamentarea cladirii efectuata)? V-au fost donate, vandute? Vorbim despre apartamente care nu apar intabulate individual in cartea funciara (nu a fost emis proces verbal de receptie finala si/sau nu s-a incheiat actul de apartamentare al cladirii)? S-a cesionat(ca doar in cazul asta ar merge folosit acest termen) doar o cota de 1/10 din drepturile rezultate din autroizatia de cosntruire? S-a incheiat o promisiune?
Detaliati.
Buna seara.
Fratele meu s-a asociat, cu niste persoane, in vederea edificarii unei constructii ,
In baza Contractului de Asociatiune in Participatiune, el detinea cota parte de 20% din drepturile si obligatiile pt. edificarea cladirii.
Ulterior, printr-un Contract de Cesiune, el mi-a dat 10% din aceasta cota parte.
Problema a aparut la semnarea Actului de Dezmembrare si contract de partaj voluntar, unde eu nu apar printre asociati in extrasul de Carte funciara, pentru ca acel Contract de cesiune nu a fost inscris la Carte Funciara, obligatie a notarului si ma intreb daca este normal sa nu raspunda.
Si s-a construit o cladire pe teren sau in cartea funciara apare doar terenul? In baza contractului de asociere s-a transmis parte din dreptul de proprietate asupra terenului catre ceilalti asociati?
Pentru ca daca terenul a ramas in proprietatea titularului initial, nici nu aveti de ce sa figurati in cartea funciara (nici dvs si nici ceilalti asociati) daca nu exista o cladire inca.
Daca in cartea funciara a terenului s-a notat contractul de asociere (doar s-a notat, figureaza cum ca exista), acum, la fel se poate nota si un act aditional ori actul de cesiune catre dvs.
Contractul de cesiune s-a incheiat in forma autentica (are pe spate un numar de autentificare)? Exista vreo clauza cum ca el se va inscrie in cartea funciara a terenului? Ati platit un tarif de publicitate imobiliara atunci cand ati incheiat actul? SI nu in ultimul rand, ati luat legatura cu notarul pentru a cere lamuriri?