avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am obtinut un drept imobiliar, prin cesiune, prin act ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am obtinut un drept imobiliar, prin cesiune, prin act semnat ...

Am obtinut un drept imobiliar, prin cesiune, prin act semnat la notar public. La semnarea actului de preluare aflu ca notarul public nu a inscris acest drept al meu, in cartea funciara.
Ce pot face?
Notarul raspunde cumva?
Multumesc
Dana N
Cel mai recent răspuns: dani_nastase , utilizator 09:10, 30 August 2021
Ce fel de "drept imobiliar" ati obtinut? Si ce intelegeti prin "cesiune"?
E vorba de o constructie cu apartamente. Mie mi-au fost cesionate 10 procente din totalul apartamentelor. Ulterior actul notarial nu a fost inregistrat in cartea funciara, iar eu nu apar printre beneficiiari. Norocul meu este ca,cesionarul este fratele meu si acum apartamentele sunt pe numele lui, Este o paguba de cateva zeci de mii de euro. Vreau sa stiu daca pot sa o trag la raspundere pe notarita.
Ultima modificare: Vineri, 20 August 2021
dani_nastase, utilizator
Ca sa stabilim daca este vorba de vreo culpa a notarului instrumentator sau nu, va rog frumos sa ma lamuriti in continuare. Cum adica v"-au fost cesionate 10 procente din totalul apartamentelor"? Banuiesc ca fratele dvs a edificat o constructie in care se afla mai multe apartamente. Vorbim despre niste apartamente finalizate (cu proces verbal de receptie emis si apartamentarea cladirii efectuata)? V-au fost donate, vandute? Vorbim despre apartamente care nu apar intabulate individual in cartea funciara (nu a fost emis proces verbal de receptie finala si/sau nu s-a incheiat actul de apartamentare al cladirii)? S-a cesionat(ca doar in cazul asta ar merge folosit acest termen) doar o cota de 1/10 din drepturile rezultate din autroizatia de cosntruire? S-a incheiat o promisiune?
Detaliati.
Buna seara.
Fratele meu s-a asociat, cu niste persoane, in vederea edificarii unei constructii ,
In baza Contractului de Asociatiune in Participatiune, el detinea cota parte de 20% din drepturile si obligatiile pt. edificarea cladirii.
Ulterior, printr-un Contract de Cesiune, el mi-a dat 10% din aceasta cota parte.
Problema a aparut la semnarea Actului de Dezmembrare si contract de partaj voluntar, unde eu nu apar printre asociati in extrasul de Carte funciara, pentru ca acel Contract de cesiune nu a fost inscris la Carte Funciara, obligatie a notarului si ma intreb daca este normal sa nu raspunda.
Si s-a construit o cladire pe teren sau in cartea funciara apare doar terenul? In baza contractului de asociere s-a transmis parte din dreptul de proprietate asupra terenului catre ceilalti asociati?
Pentru ca daca terenul a ramas in proprietatea titularului initial, nici nu aveti de ce sa figurati in cartea funciara (nici dvs si nici ceilalti asociati) daca nu exista o cladire inca.
Daca in cartea funciara a terenului s-a notat contractul de asociere (doar s-a notat, figureaza cum ca exista), acum, la fel se poate nota si un act aditional ori actul de cesiune catre dvs.
Contractul de cesiune s-a incheiat in forma autentica (are pe spate un numar de autentificare)? Exista vreo clauza cum ca el se va inscrie in cartea funciara a terenului? Ati platit un tarif de publicitate imobiliara atunci cand ati incheiat actul? SI nu in ultimul rand, ati luat legatura cu notarul pentru a cere lamuriri?

Alte discuții în legătură

Acord construire pe imobil ipotecat necsu necsu Am o cladire cu 3 apartamente si 608 mp teren pe care l-am ipotecat la banca. Concomitent am obtinut si autorizatia de construire pt etajare si mansardarea ... (vezi toată discuția)
Cadastru teren de sub bloc cerut la vanzarea apartamentului bogdan1709 bogdan1709 Buna ziua, Suntem in curs de vanzare a unui apartament unui cuplu care-l cumpara prin prima casa. Am furnizat toate actele necesare, iar astazi ne-a sunat de ... (vezi toată discuția)
Completare liste intretinere ionionstefan ionionstefan La noi la bloc administratorul a modificat valoarea cotei parte indivize pe motiv ca cele doua scari ce constituie asociatia de propietari au fiecare ... (vezi toată discuția)