avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajare cetatean ucranian
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajare cetatean ucranian

Buna ziua.
Stiti cumva care sunt demersurile pentru angajarea unui cetatean ucrainian care nu are permis de sedere sau de munca ? M-ar interesa institutile la care trebuie sa se adreseze angajatorul si documentatia necesara. Va multumesc aniticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 5 Octombrie 2021
Nu este necesară obținerea avizului de angajare pentru încadrarea în muncă pe teritoriul României a străinilor din următoarele categorii:
- cetățenilor din Republica Moldova, Ucraina și Republica Serbia încadrați în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic.

In speta, daca durata c.i.m. este mai mare atunci va trebui obtinut aviz de angajare de la IGI.
[ link extern ]
Revin din nou cu problema de mai sus. Angajare cetatean ucranian.
In raspunsul primit de la dvs. mentionati ca nu este necesara obtinerea avizului de angajare daca perioada este de maxim 9 luni.
Am fost la ITM si nu au stiut sa ne dea nici un raspuns.
Am fost la Inspectoratul General pentru Imigrări si acolo au mentionat ca este necesara obtinerea permisului de sedere si de munca pe teritoriul Romaniei (care este destul de complicat de obtinut ) chiar si pentru perioada mai mica de 9 luni.
Ce demersuri si documente sunt necesare angajarii?
Cum trebuie sa procedam? Trebuie sa obtina viza ?

Multumesc
OG 25/2014
art.3
(1) Străinii cu ședere legală pe teritoriul României pot fi încadrați în muncă în baza avizului de angajare obținut de angajatori în condițiile prezentei ordonanțe.
...
(2) Prin excepție de la alin. (1), nu este necesară obținerea avizului de angajare pentru încadrarea în muncă pe teritoriul României a străinilor din următoarele categorii:
....
o) cetățenilor din Republica Moldova, Ucraina și Republica Serbia încadrați în muncă pe teritoriul României cu contract individual de muncă cu normă întreagă, pe o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic.

....

In speta, legea este clara :
- pentru angajarea pentru o perioadă de maximum 9 luni într-un an calendaristic a unui cetatean din Rep. Moldova nu este necesara obtinerea unui aviz de angajare.
- trebuie obtinuta viza de sedere.

Detalii
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. am angajat un cetatean din republica moldova pe o ... SERVIZI ASSOCIATI SERVIZI ASSOCIATI Buna ziua. Am angajat un cetatean din Republica Moldova pe o perioada de 4 luni, respectiv de la 01.09.2021 pana 31.12.2021 conform Legii 200/10.09.2020, in ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! aș dori să mă lămuriți cu ceva. cetățean din ... Simona Diaa Simona Diaa Bună ziua! Aș dori să mă lămuriți cu ceva. Cetățean din Republica Moldova fiind, este legal să fiu angajat la o firmă în România neavând încă ... (vezi toată discuția)
Cetatenii din r. moldova pot fi angajati cu pasaport turistic ... Laszlo Ecaterina Laszlo Ecaterina Cetatenii din R. Moldova pot fi angajati cu pasaport turistic ,fara alte vize? (vezi toată discuția)