avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dovada inlocuitoare Va salut! În urma unui ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dovada inlocuitoare Va salut! În urma unui nefericit accident rutier cu victima ...

Va salut! În urma unui nefericit accident rutier cu victima , mi s a reținut permisul și eliberat o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie valabila 15 zile . Precizez ca eu am fost vinovat ,pentru neacordare de prioritate și mi s a întocmit dosar de cercetare penala pentru vatamare corporala din culpa. Polițistul de la judiciar, care se ocupa de caz mi a spus inițial sa ma prezint la procuror pentru prelungirea de 30 zile ,iar mai apoi tot el a făcut referire la legea 55/2020 ,privind prelungirea dovezilor inlocuitoare pe perioada stării de alerta și 10 zile după... atentionandu-ma totuși sa ma lămuresc la procuror. După o luna jumătate dosarul meu de la rutiera încă nu a ajuns la procuratura . Din ce am înțeles, în cazul prelungirii dovezilor inlocuitoare ale permisului de conducere ,cu drept de circulatie , procurorii emit din oficiu ordonanțe pentru prelungire catre inspectoratele de politie . În cazul meu ,dacă dosarul nu a ajuns și din ce am priceput , după cum se mișcă cei de la rutiera , nu v a ajunge prea curând....cum se emite valabilitatea dovezii mele dacă procurorul nici nu știe de caz??? Precizez ca îmi este frica sa mai circul cu mașina, pe toată perioada cercetărilor pentru ca nu știu ce sa mai cred cu dovada aceasta . Dacă mai este cineva pățit asa ...??
Ultima modificare: Joi, 19 August 2021
Dede1986, utilizator
Cel mai recent răspuns: Andreea Dana Fodor , Avocat 07:59, 20 August 2021
Buna ziua,

Potrivit art. 4 alin (6) din Legea 55/2020
"(6) Prin excepţie de la alin. (1), în cazul dovezilor înlocuitoare ale permiselor de conducere - cu drept de circulaţie, se menţine numai valabilitatea celor emise în temeiul art. 111 alin. (1) lit. b), alin. (4) sau (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pe toată perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 10 zile de la încetarea acestei stări. Pentru aceeaşi perioadă se menţine şi valabilitatea prelungirii dreptului de circulaţie, dispusă de procuror sau de instanţa de judecată potrivit art. 111 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare."

In cazul dvs, dovada înlocuitoare a fost emisă în temeiul art 111 alin (4) din OUG 195/2002. Intrucat la momentul producerii evenimentului nu erați sub influența băuturilor alcoolice/nu ați produs evenimentul prin neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata,
a fost emisa dovada cu drept de circulație, care se prelungește automat în cursul stării de alertă și 10 zile după ce încetează aceasta.

După ce încetează starea de alertă trebuie sa formulați cerere de prelungire a dreptului de circulație către procuror și, când/dacă ajungeți în instanță, către această.

In concluzie, la acest moment puteți circula liniștit cu dovada.
Ultima modificare: Vineri, 20 August 2021
Andreea Dana Fodor , Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada cu drept de circulatie - starea de alerta - dreptul de a conduce radudraghici radudraghici Buna ziua, Va rog mult, daca ma puteti ajuta cu o informatie ar fi ideal... Pe scurt, in data de 1 decembrie, in urma unui eveniment nefericit, din vina ... (vezi toată discuția)
Durata proces conducere cu permisul suspendat robi193 robi193 Buna ziua, Am facut urmatoarea ilegalitate: conducere cu permisul suspendat (prima abatere) De atunci au trecut 2 luni jumatate si nu mai stiu nimic ce ... (vezi toată discuția)
Dovada circulatie dupa incetarea starii de alerta Rssjrr Rssjrr Buna seara. Din data de 11.11.2020 circul cu dovada de circulatie care se prelungeste automat din 30 in 30 de zile fiind stare de alerta. Acum nu se va mai ... (vezi toată discuția)