avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dovada cu drept de circulatie - starea de alerta - ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dovada cu drept de circulatie - starea de alerta - dreptul de a conduce

Buna ziua,

Va rog mult, daca ma puteti ajuta cu o informatie ar fi ideal...
Pe scurt, in data de 1 decembrie, in urma unui eveniment nefericit, din vina mea, am cauzat un accident de circulatie, incadrat la articolul 196 cp, vatamarea corporala din culpa. In urma incidentului, nimeni nu a fost ranit grav. In urma acestui inciedent, cei din masina cealalta avariata nu au vrut sa depuna plangere sustinand ca isi vor repara masina pe asigurare. Am vorbit cu politistul de la sectia respectiva, a ramas ca trebuie sa ajung si eu sa dau o declaratie fiind parte vatamata. Tot in urma accidentului mi s-a eliberat dovada cu drept de circulatie de 15 zile, care intre timp a expirat.
Acum, politistul mi-a zis ca pot conduce fara probleme pe baza aceleasi dovezi, fara sa fie nevoie sa o prelungesc eu, avand in vedere starea de alerta, se prelungeste automat. Insa alti oameni / agenti sustin ca doar dupa inchiderea dosarului de la parchet, pot avea drept de conducere. Am nevoie de aceasta data de a conduce pentru a merge sa dau declaratia, fiind in alta localitate / judet.
Pot sa conduc in baza starii de alerta? Am citit pe internet diverse interpretari ale legii, dar nu le pot intelege, desi politistul care s-a ocupat si a fost la fata locului, si cel care mi-a dat dovada de a conduce, sustine ca se poate.

Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 15:18, 20 Ianuarie 2021
Legea 55/2020
Art. 4
(5) Valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări.
(6) Prin excepție de la alin. (1), în cazul dovezilor înlocuitoare ale permiselor de conducere - cu drept de circulație, se menține numai valabilitatea celor emise în temeiul art. 111 alin. (1) lit. b),alin. (4) sau (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 10 zile de la încetarea acestei stări. Pentru aceeași perioadă se menține și valabilitatea prelungirii dreptului de circulație, dispusă de procuror sau de instanța de judecată potrivit art. 111 alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
[ link extern ]

Art. 111 din OUG 195/2002
(4) Permisul de conducere al conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, implicat într-un accident de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, se reține de către poliția rutieră dacă acesta a încălcat o regulă de circulație, eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulație, în situația în care regula de circulație încălcată este una dintre cele prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) și c), sau dovada înlocuitoare cu drept de circulație pentru o perioadă de 15 zile, în celelalte cazuri.

literele a si c de la 102/3 sunt cazurile :
a) conducerea sub influenta băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune;
c) neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune;
[ link extern ]

Cum vi s-a eliberat o dovada de circulatie pentru 15 zile, inseamna ca vi se prelungeste automat pe toata perioada starii de alerta si 10 zile dupa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

dovada inlocuitoare va salut! În urma unui nefericit accident rutier cu victima ... Dede1986 Dede1986 Va salut! În urma unui nefericit accident rutier cu victima , mi s a reținut permisul și eliberat o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie valabila 15 ... (vezi toată discuția)
Dovada circulatie dupa incetarea starii de alerta Rssjrr Rssjrr Buna seara. Din data de 11.11.2020 circul cu dovada de circulatie care se prelungeste automat din 30 in 30 de zile fiind stare de alerta. Acum nu se va mai ... (vezi toată discuția)
Retinere permis de conducere - baza legala AncaTX AncaTX mi s-a retinut permisul in urma unui accident rutier in care sunt si faptuitor si victima. starea faptica se prezinta astfel: asteptam la stopul in vederea ... (vezi toată discuția)