avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Calomnia, incriminata sau nu acum?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Calomnia, incriminata sau nu acum?

Buna ziua,
Va rog o lamurire din partea profesionistilor in domeniu, pana la urma Calomnia mai este sau nu incriminata la acest moment? Stiu ca au fost multe modificari in acest sens la nivel legislativ.
Situatia mea mai exact este putin stupida stiu, dar cu niste vecini despre actiunile carora, discutand si cu ceilalti vecini afectati, am trimis doua sesizari catre institutiile responsabile, Garda de Mediu si Primarie.

Dupa ceva timp m-am trezit pe o retea de socializare ca dna reclamata stia totul, inclusiv la ce institutii am trimis si detalii... Vecinii ceilalti spun ca nu au discutat deloc cu ea, dupa ce a postat aceste detalii si eu i-am atras atentia, ea a mers la ei si i-a intrebat daca ii deranjeaza actiunile ei (exemple:dat foc la cabluri, gunoi de grajd pe gardul vecinilor...) ei i-au spus ca da, ea imi reproseaza pe aceeasi retea de socializare ca ceilalti vecini spun ca nu si ma ameninta cu Codul Penal pentru calomnie, cand, de fapt mie mi se pare ca eu as fi mai indreptatita sa ii fac plangere deoarece mi-a scris numele si detalii din sesizari (am capturi de ecran cu mesajele pe care desigur apoi le-a sters ).
As fi interesata de asemenea, daca este cazul, unde pot face plangerea pentru calomnie si de asemenea pentru incalcarea confidentialitatii si poate GDR...? deoarece cineva dintr-o institutie de gen Primaria, pe la care am impresia ca trec toate sesizrile venite din celelalte institutii ale statului, ar fi putut divulga numele meu si detalii despre sesizarile respective. Este caz de penal sau proces civil?

Va multumesc mult pentru eventualele raspunsuri!
O zi frumoasa!
Ultima modificare: Vineri, 20 August 2021
mela20, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:45, 21 August 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Calomnia si insulta nu mai sunti incriminate in codul penal de ani buni, singura variantă este procesul civil în care puteti solicită daune morale.Pt,, scurgerea de informații" faceți sesizare la conducerea instituției,pt GDPR la autoritatea competentă..
Va multumesc frumos pentru raspuns!
Par sa fie cazuri civile.
Trebuie sesizata instanta civila prin cerere de chemare in judecata.
Calomnia nu mai este incriminata penal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună seara,am o întrebare, dacă faci o reclamație la primărie ... Manguroberto@gmail.com Manguroberto@gmail.com Bună seara,am o întrebare, dacă faci o reclamație la primărie în care sesizezi fapte de furt din iluminatul public, primarul are voie să-ți publice ... (vezi toată discuția)
O intrebare simpla ! codrutz2007 codrutz2007 Buna seara ! Pot sa fiu pedepsit într-un fel anume cu un proces sau un dosar penal dacă strig la o persoana ca fura ca e un hot sau să-i scriu ca fura si ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios leorot leorot Buna seara, Intr-o fituica de scandal, publicata online si avand si distribuire pe facebook, s-a scris despre mine un articol compus doar din minciuni ... (vezi toată discuția)