Am și eu următoarea situație : în prezent am depus o ordonanță prezidențială pentru stabilirea programului de vizita pentru copilul meu de 1 an, eu locuiesc în București iar soția în prezent este la domiciliul părinților în Baia Mare, cineva ma sfătuit ca pot cere în instanta maxim 2 săptămâni pe luna sa pot lua băiețelul sa petrec și eu puțin timp cu copilașul meu.
Întrebare : ținând cont și de drumul foarte lung București-Baia Mare, sunt peste 500 km numai dus, de la servici nu pot să-mi iau liber mai câte 3 zile sau mai mult, pentru ca numai drumul este de 15 ore cu trenul, mi se pot aproba cele 2 săptămâni pe luna ca și program de vizita să-mi pot lua copilul la mine la domiciliul meu? Ținând cont ca nu pot ajunge tocmai în Baia Mare și sa cer pe fiecare luna de la angajator câte 3 zile libere pe luna ca să pot merge la domiciliul soției mele sa pot să-mi vad copilul.
Se pot cere cele 2 săptămâni ținând cont și de drumul București-Baia Mare și ca eu din cauza ca și lucrez nu pot sa îmi iau atâtea libere pe luna?
Instanțele de judecată în general nu acordă un astfel de program de 2 săptămâni pe lună.
De asemenea, la stabilirea programului de vizită, instanța de judecată ține cont de vârsta copilului, de nevoile de îngrijire și educare ale acestuia (se va pune și problema cine va sta cu copilul când sunteți la muncă), de intensitatea legăturii afective dintre copil și părintele la care nu locuiește, de comportamentul dvs, precum și de alte aspecte relevante în fiecare situație în parte, nu numai de distanță.
În general, se apreciază că la vârste mici sentimentele sunt mai puternice față de mamă decât față de tată, iar copilul are mai multă nevoie de afecțiunea și prezența mamei. Program de vizită se va acorda, dar nu apreciez că în maniera solicitată de dvs. (chiar recent am avut un astfel de dosar în care tatăl solicitase 2 săptămâni motivat tot de distanța mare și instanța nu a încuviințat).
Dacă nu puteți ajunge lună de lună, puteți cere și luarea legăturii cu copilul prin apeluri video, obligarea la transmiterea de fotografii cu copilul, iar prin acțiunea de fond se poate cere și stabilirea unui program de vizită progresiv, astfel încât, atunci când va mai crește, să-l puteți lua la dvs pe o perioadă mai mare de timp.
Domiciliul copilului va fi stabilit la unul dintre părinți, iar celălalt are dreptul la vizită (cu posibilitatea de a lua copilul la domiciliul acestuia dacă stabilește instanța). 2 săptămâni pe lună la unul si 2 la celălalt ar însemna un domiciliu alternant, iar legea nu prevede așa ceva. De asemenea, se are în vedere interesul superior al copilului, nu al părintelui, iar o perioadă de 2 săptămâni ar crea o instabilitate pentru copil. Dacă mama nu vă lasă să vedeți copilul, tocmai pentru acest motiv se acordă un program de vizită pe care aveți posibilitatea să il detaliați cât mai pe larg și să solicitați inclusiv video sau apeluri telefonice.