avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... furt calificat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

furt calificat

Pot considera ca este vorba de infractiunea de furt calificat prin efractie in situatia in care infractorul a spart plafonul locuintei pentru a ajunge la bunul din interior?
Temeiul de drept este art. 209 lit. i ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Executron , utilizator 19:38, 9 Aprilie 2011
În cazul savârsirii unui furt prin efractie, exista o singura infractiune – complexa - de furt calificat, violarea de domiciliu absorbindu-se în mod natural în continutul acesteia.
Efractia ca mijloc de savârsire a furtului, presupune o actiune care învinge obstacolele si ale carei consecinte pot consta uneori, în lezarea substantei lucrului, iar alteori în înlaturarea unui obstacol sau dispozitiv de închidere.
În aceasta circumstanta, patrunderea inculpatului prin efractie face parte din latura obiectiva a infractiunii de furt calificat, prin efractie, asa încât nu mai poate fi retinuta ca infractiune distincta , de sine statatoare, aceea prevazuta Cod penal, respectiv "violare de domiciliu", "distrugere"astfel ca se procedeaza la încadrarea faptelor într-o singura infractiune de furt .
Da, este corect din punct de vedere juridic.
Insa chiar de curand mi-a spus un coleg ca o instanta a considerat altfel.In calea de atac se va indrepta greseala, daca nu in apel, sigur in recurs.

avocat Claudiu Lascoschi
va pot spune ca din condamnarile pe care le-am vazut ,la o sitiuatie similara ,din o suta de cauze care au ca mod de operare ca in speta prezentata mai sus, cam 20 au fost considerate ca violare de domiciliu si furt.
De foarte multe ori m-am intrebat de ce dar tocmai de aceea totul este interpretabil
Daca se exercitau caile de atac situatia se schimba.
Nu este o chestiune jurisprudentiala noua,este chiar veche as spune.
Sub aspect juridic asa este corect.

avocat Claudiu Lascoschi
alina_vi a scris:

Pot considera ca este vorba de infractiunea de furt calificat prin efractie in situatia in care infractorul a spart plafonul locuintei pentru a ajunge la bunul din interior?
Temeiul de drept este art. 209 lit. i ?
multumesc


Efracţia presupune distrugerea unei încuietori, sistem sau dispozitiv de
închidere. Infracţiunea de distrugere a sistemului de închidere este absorbită în această formă calificată de furt.Escaladarea presupune depăşirea pe deasupra a unui obstacol în calea pătrunderii neautorizate ( gard, perete, fereastră) prin sărirea acestuia, căţărarea, folosirea unor aparate de zbor etc. Pătrunderea pe sub acel obstacol nu constituie o escaladare, chiar dacă infractorul încearcă să depăşească acel obstacol.
S-ar putea si reţine un concurs de infracţiuni între violarea de domiciliu şi furtul calificat, deoarece textul legal înlătura posibilitatea de a se reţine o
unitatea legală ,neexistănd o reglementare a acestor soluţii în conţinutul furtului calificat sau al violării de domiciliu. Nu se poate reţine totusi nici o absorbţie naturală , deoarece se poate comite un furt calificat prin efracţie fără a se comite şi o violare de domiciliu ( de exemplu pătrunderea într-un spaţiu comercial prin distrugerea sistemului de închidere).
Ultima modificare: Marți, 12 Ianuarie 2010
ContSters47264, utilizator

Alte discuții în legătură

Retragere plangere penala pneuros pneuros Am fost reclamat pentru amenintare cu pistolul unor individ care imi cosea iarba pe terenul meu proprietate personala , unul a depus plangere iar ceilalti ... (vezi toată discuția)
Furt calificat prin violare de domiciliu mariapanaite mariapanaite Ce parere aveti, in noul cod penal, in cazul in care furtul calificat are loc in varianta [i]prin violare de domiciliu sau sediu profesional[/i], se va retine ... (vezi toată discuția)
Violare de domiciliu ? stepetrache stepetrache Detin un teren intravilan pe care am inceput anul trecut constructia unei case. Deocamdata casa este ridicata doar pana la parter si lucrarile vor reincepe in ... (vezi toată discuția)