avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... furt calificat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

furt calificat

Pot considera ca este vorba de infractiunea de furt calificat prin efractie in situatia in care infractorul a spart plafonul locuintei pentru a ajunge la bunul din interior?
Temeiul de drept este art. 209 lit. i ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Executron , utilizator 19:38, 9 Aprilie 2011
@emma_woodhouse

Intr-adevar, argumentele tale sunt, probabil cele folosite si de instante atunci cand retin absorbtia (sunt f. bune de altfel pentru a justifica practica).

Din discutiile cu un coleg de la INM si citind din Sergiu Bodgan am inteles ca de fapt problema pleaca de la Codul din 1937 Carol al II-lea care a consacrat EXPRES ca violarea de domiciliu se absoarbe LEGAL in situatia existentei in aceleasi imprejurari/in virtutea aceleiasi rezolutii infractionale a unei infractiuni mai grave.

Desi legiuitorul a renuntat in 1968 la aceasta prevedere, practica instantelor a ramas tributara cutumei si a retinut pana in ziua de azi absorbtia. La fel cum ai mentionat si tu, are loc o absorbtie bazata pe principiul (neconsacrat in legislatie, de fapt, singurul consacrat fiind cel al absorbtiei naturale) absorbtiei infractiunii mai putin periculoase in cea periculoasa, ambele avand aceeasi rezolutie infractionala.

Insa, dupa 2007 si RIL-ul de la talharie prin care in mod clar ICCJ a spus ca exista concurs intre talharie si violare de domiciliu chiar si in situatia talhariei intr-un domiciliu sau locuinta mi se pare inacceptabila retinerea in continuare a absorbtiei naturale a violarii de domiciliu in furt prin efractie. Probabil ICCJ nu se mai oboseste sa mai dea un RIL sperand sa intre mai repede in vigoare noul cod (desi in subsidiar, eu consider ca sunt slabe sanse sa intre si la anul noul cod penal&CPP. Poate cel civil & cpc).
Pt a fi mai lamurit ati putea consulta mai multe tratate de drept penal special nu doar pe al cel al profesorului Sergiu Bogdan sa vedeti cum au pus si altii problema si cum a fost argumentata.
Da, ICCJ a retinut ca fapta de patrundere , in orice mod, intr-o curte sau intr-un loc imprejmuit ce tine de domiciliul persoanei, urmata de savarsirea unei talharii constituie un concurs intre infractiunea de violare de domiciliu prevazuta de art 192 si cea de talharie prevazuta de art 211 C.pen, cu exceptia circumstantei incriminate in art 211 alin 2 ind 1 lit c).

Marii profesori considera aceasta decizie criticabila, si pe buna dreptate atata timp cat practica judiciara este constanta in ceea ce priveste absorbirea violarii de domiciliu in furtul savarsit prin efractie. Asadar, din moment ce instanta a decis ca talharia savarsita intr-o locuinta intra in concurs cu violarea de domiciliu, aceeasi solutie sa se impuna si in cazul furtului prin efractie.

Sunt notiuni care se bat cap in cap si fara o viitoare reforma legislativa nu se va putea rezolva problema din discutie, care nu este tocmai noua.
Rationamentele sunt bune pt ambele opinii si pt absorbire cat si pt retinerea in concurs, deci oricate argumente s-ar da nimeni nu va putea veni cu ceva nou si nu se va putea ajunge la o concluzie care sa ne multumeasca pe toti.
Dar pt moment, instantele retin faptul ca in cazul furtului prin efractie violarea de domiciliu se absoarbe, iar in cazul talhariei intra in concurs. De ce? Numai ele stiu cum au ajuns la o asemenea concluzie. Daca ma intrebati pe mine, ar trebui sa se retina violarea de domiciliu in concurs ca si in cazul talhariei, tocmai pt aceleasi rationamente care au fost puse in discutie la infractiunea de talharie. Totusi, practica este alta in instante si ne conformam pana cand se va reusi sa se schimbe ceva.
olimpia_ilie a scris:

Pt a fi mai lamurit ati putea consulta mai multe tratate de drept penal special nu doar pe al cel al profesorului Sergiu Bogdan sa vedeti cum au pus si altii problema si cum a fost argumentata.


Am consultat urmatoarele : Tratatul lui T. Toader, Tratatul lui V. Lazar, Explicatiile teoretice ale lui Dongoroz, Penal Special al lui Boroi jr., Codul penal Partea Speciala comentat de Mateut, Butiuc, Basarab si Pascu.... Cele care sustin absorbtia (cei drept, majoritare) nu indica niciun argument juridic care sa tina la critica, concluzia fiind "jurisprudenta a retinut".

Are sens sa discutam pentru noi reprezentam jurisprudenta viitorului si daca si noi ne complacem in practica veche deficitara atunci toate eforturile noastre de a invata drept sunt practic in van. Numai discutiile academice pot da nastere la evolutie in acest domeniu deseori incremenit in timp.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere plangere penala pneuros pneuros Am fost reclamat pentru amenintare cu pistolul unor individ care imi cosea iarba pe terenul meu proprietate personala , unul a depus plangere iar ceilalti ... (vezi toată discuția)
Furt calificat prin violare de domiciliu mariapanaite mariapanaite Ce parere aveti, in noul cod penal, in cazul in care furtul calificat are loc in varianta [i]prin violare de domiciliu sau sediu profesional[/i], se va retine ... (vezi toată discuția)
Violare de domiciliu ? stepetrache stepetrache Detin un teren intravilan pe care am inceput anul trecut constructia unei case. Deocamdata casa este ridicata doar pana la parter si lucrarile vor reincepe in ... (vezi toată discuția)