avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cum pot trece in contabilitatea unui cabinet de ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cum pot trece in contabilitatea unui cabinet de avocatura achizitia unui calculator

Am cumparat calculatorul pe data de 30.12.2009 prin curierat cu factura, bonul fiscal a fost emis pe data de 8.01.2010, la data receptionarii platii de catre vanzator.
Intentia mea este sa trec aceasta achizitie drept cheltuiala pe anul 2009.
Este legal acest lucru, avand in vedere ca datele de pe factura si de pe bonul fiscal nu coincid ?

Trebuie ca data de pe factura sa coincida cu cea de pe bonul fiscal ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 16:31, 9 Ianuarie 2010
PF (avocatul) are obligatia inregistrarii din punct de vedere contabil a cheltuielilor doar in momentul in care efectueaza plati, exceptie facand cheltuiala cu amortizarea mijloacelor fixe inregistrata potrivit regulilor de impozit pe venit stabilite in Codul fiscal
In Codul Fiscal veniturile obtinute de PFA-uri sunt definite astfel:

art. 48 Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat pe baza contabilitatii in partida simpla
[...]
(2) Venitul brut cuprinde:
a) sumele incasate si echivalentul in lei al veniturilor in natura din desfasurarea activitatii;
b) veniturile sub forma de dobanzi din creante comerciale sau din alte creante utilizate in legatura cu o activitate independenta;
[...]

Deci, momentul in care este inregistrat venitul este cel in care are loc incasare.

In cazul cheltuielilor nu se specifica nimic in acest sens, dar prin reciprocitate, este de presupus ca momentul inregistrarii cheltuielii este cel in care se efectueaza plata. Bineinteles ca sunt si exceptii, cum ar fi amortizarea, enumerate in Codul Fiscal.
Din ce imi spuneti dumneavoastra inteleg ca aceasta cheltuiala poate fi trecuta pe anul 2009.

Inspectorul meu mi-a comunicat ca factura si bonul fiscal trebuie sa aibe aceeasi data din 2009, pentru ca cheltuiala sa fie socotita nedeductibila.

Pot ataca acest lucru ? Cum?
Din contra, momentul platii este 2010 si atunci se trece pe cheltuieli.

Trebuia sa sciu asta ca o concluzie, dar am crezut ca se subintelege. Scuze!
Am dovada platii la curier, este semnata si stampilata,plus factura, pe 2009, nu inteleg de ce trebuie ca data bonului fiscal sa stabileasca momentul platii, din moment ce in contabilitatea vanzatorului, echipamentul este trecut ca vandut in 2009?

Nu depinde de mine timpul in care curierul trimite banii vanzatorului.

Alte discuții în legătură

cum pot deduce pe cheltuielile cabinetului un calculator ? bogdan_Asdasd bogdan_Asdasd Detin un cabinet de avocatura si am achizitionat prin curierat un calculator pe data de 30.12.2009. Am achitat contravaloarea echipamentului la curier, care ... (vezi toată discuția)
Declaratii si registre obligatorii la intreprinderile individuale laura2008_angel laura2008_angel Buna ziua! Am infiintat o intreprindere individuala in feb 2013 si am inceput sa incasez in martieavand urmatoarele coduri caen ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri pfa-magazin online ghita3001 ghita3001 Buna ziua, Am urmatoarele nelamuriri legate de PFA-ul pe care il detin: 1.Am inteles ca pentru un magazin online ca PFA impozitata in sistem real am nevoie ... (vezi toată discuția)