Recent am inchiriat un spatiu in vederea inceperii unei afaceri, respectiv un salon de infrumusetare. Spatiul inchiriat este de 65mp, totusi el figureaza ca spatiu comercial de 223mp in cartea funciara (restul e ocupat de proprietar ce are activitate de birouri).
Am incercat sa obtin negatia ISU, insa aceasta a fost respinsa si mi-a fost spus ca trebuie sa obtin autorizatie ISU deoarece spatiul figureaza ca 200mp+.
Am discutat cu proprietarul si a spus ca nu doreste sa obtina autorizatia si nici sa compartimentam spatiu inchiriat pt un CF separat.
In cazul unei contraventii, voi primi eu amenda pe persoana fizica, juridica sau proprietarul spatiului..?
Multumesc si sper ca am fost suficient de detaliat si explicit.
Obligatia legala pentru obtinerea autorizatiei ISU este a proprietarului spatiului. ISU nu va emite autorizatie decat pentru intregul spatiu, nu pentru ceea ce inchiriati, indiferent ca treceti sau nu suprafata in contraactul de inchiriere.
Pentru a se imparti spatiul este nevoie de modificare in cartea funciara si apoi puteti incheia contract de inchiriere pe ceea ce folositi.
Daca proprietarul refuza ambele variante (sa obtina el autorizatia sau sa modifice cartea funciara), va trebui sa renuntati la contractul de inchiriere.
In cazul producerii unui eveniment nedorit puteti fi amendat de catre ISU si dvs. ca, chirias, dar si proprietarul.
Va multumesc pentru raspunsurile prompte.
1. Este specificat in contract suprafarata pe care am inchitiat-o si am precizat deasemenea acest lucru pe cererea tip.
2. Ce este mult mai ciudat e ca, cine a fost inaintea mea a reusit sa obtina negatia ISU, ce-i drept, insistand, oferind detalii despre pereti, insistand ca sunt 2 cai de acces etc.
Dupa ultimele evenimente in care au fost trasi la raspundere si ofiteri ISU, posibil s-a schimbat si atitudinea, crescand responsabilitatea deciziei de autorizare.