avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... parasirea tarii cu un minor incredintat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

parasirea tarii cu un minor incredintat

Sunt divortat de doi ani si fata noastra a fost incredintata mamei ei. am obtinut in instanta dreptul la vizita la fiecare trei sapt cu dreptul de a lua fata la domiciliu si doua sapt din vacanta de vara. Problema e ca mama fostei mele sotii este stabilita in Franta si ii ofera posibilitatea de a se stabili acolo. Fosta sotie doreste sa plece acolo dar eu nu sunt de acord deoarece din cauza situatiei financiare nu imi permit sa-mi vizitez fata conform programului stabilit. Cum ma pot opune din punct de vedere legal pentru ca fata mea sa nu plece si sa pot sa o vizitez conform hotararii judecatoresti?
Incercati...,fara sanse!Oricum..., primeaza interesul minorului!Strangeti bani si va suiti in tren!Daca sentinta este definitiva si irevocabila are toate drepturile asupra minorului!O actiune de reincredintare minor nu puteti deschide ,din moment ce dv., sustineti ca nu aveti bani de tren!Stati linistit ,va va cauta copilul mai tarziu!
Cred ca nu ati inteles bine. Situatia mea financiara este una normala de salariat obisnuit si nu imi permit bilete de tren in Franta la fiecare doua sapt! Poate dumneavoastra! Eu in acest moment pastrez o legatura stransa cu fata mea si sta la domiciliul meu un week-end la trei saptamani.Cat despre interesul minorului la ce fel de interes va referiti: acela material sau acela de a avea contact cu ambii parinti si la posibilitatea ca eu sa pot sa imi aduc aportul la educatia copilului meu? Eu totusi am cerut un sfat referitor la orice posibilitate din punct de vedere LEGAL de a pastra contactul cu fiica mea si de a ma opune plecarii ei din tara, nu o opinie despre situatia mea financiara dedusa printre randuri. Asadar daca exista cineva care imi poate da sfaturi concrete, il rog sa ma ajute eu neavand cunostintele juridice necesare n acest domeniu. Va multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Ianuarie 2010
ion69, utilizator
Daca aveti stabilit drep de vizitare in hotararea judecatoreascaa nu poate sa scoata minorul din tara fara acordul dvs.
Dar fata unde locuieste efectiv? La proces nu s-a adus vorba despre faptul ca mama locuieste in alta tara?
Este grea situatia in care va aflati dar pentru linistea tuturor ar fi bine ca ambele parti sa se gandeasca la ce este mai bine pentru copil.
Ganditi-va ca sunteti divortati, prin urmare situatia s-a schimbat pentru toata lumea.
Avand in vedere situatia aratata eu cred ca programul de vizitare astfel stabilit nu face decat sa incurce pe toti.
Sigur ca este nelegal ceea ce va face sotie, rspectiv sa paraseasca tara cu minora.
Nu dvs. putetisa o impiedicati ci cei de la vama.
Dar exista situatii in care hotararea judecatoreasca, definitiva si irevocabila, este interpretata de agentii vamilor.
Astfel daca sotia dvs. intalneste un vames care este in dubiu cu privire la puterea acestei hotarari judecatoresti si interpreteaza ca poate suplinii acordul dvs. sotia va trece vama cu minora fara nici o problema.

In situatia in care nu va da peste un vames care este familiarizat cu acest aspect privind conditiile legale de trecere a frontierei privind minorii si vis-a-vis de hot judec.def si irev. atunci sotia nu va putea sa paraseasca tara impreuna cu minora.

Sigur, ca in situatia in care dvs. nusunteti de acord cu acest lucru, nu doriti sa-i dati o procura speciala in acest sens ca poate parasi tara cu minora sau ca minora poate sa-si schimbe domiciliul intr-o alta tara, fosta sotie poate sa va cheme in judecata si sa obtina o hotarare judecatoreasca care sa suplineasca acest acord al dvs. pe care nu doriti sa il dati.

Astfel, cred ca ar trebui sa vorbiti cu sotia sa stiti unde va merge in strainatate, adresa, unde va sta, care va fi viitorul copilului si altele....pentru ca atunci cand veti dispune de bani sa puteti merge si dvs. in strainatate sa va vedeti fiica.
Mai mult, exista posibilitatea ca fiica sa fie timisa cu avionul in Romania si sa o puteti vedea. Intelegerea cred ca este cea mai buna cale. Daca va veti opune veti pierde legatura cu fiica dvs., poate definitiv. Fosta sotie poate sa faca acest lucru.De ce sa o aduceti intr-o asa stare cand puteti, prin dialog, sa ajungeti la o intelegere. Sigur ca dvs. riscati ca aceasta sa nu-si respecte promisiunea. Totusi dvs. faceti tot ceea ce este normal pentru a nu regreta mai tarziu acest refuz pripit.

Cred ca este durerod ptr.dvs. sa stiti ca fiica dvs. este departe si ca nu o mai puteti vedea ca de obicei. Dar in acelasi timp este bine sa va ganditi si la bine ei. Daca o iubiti atat de mult de ce nu formulati dvs. o actiune de reincredintare?
Vedeti v-am dat si aceasta idee.... Totusi ganditi-va cum este mai bine pentru fiica dvs.....
Va doresc sa alegeti cea mai buna varianta pentru fiica si dvs.

Alte discuții în legătură

Decizia irevocabila la divort remyy007 remyy007 Daca fosta sotia a obtinut custodia copilului prin decizie definitiva si irevocabila eu ce drepturi mai as avea...Ea aplecat cu copilul din tara fara acordul ... (vezi toată discuția)
Anularea unei sentinte civile de incredintare ema1 ema1 Buna seara! Va supun atentiei urmatoarea speta. Anul acesta a fost pronuntata o sentinta civila de adoptie in familie. Sotul a adoptat copilul sotiei. Sotia ... (vezi toată discuția)
Program vizitare minori gygygy gygygy daca prin hotarare judecatoreasca definitiva am stabilit un program de vizitare al minorei .fosta mea sotie poate sa scoata minora care ia fost incredintata ... (vezi toată discuția)