avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1120 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... anularea unei sentinte civile de incredintare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

anularea unei sentinte civile de incredintare

Buna seara! Va supun atentiei urmatoarea speta.
Anul acesta a fost pronuntata o sentinta civila de adoptie in familie. Sotul a adoptat copilul sotiei. Sotia a ramas vaduva cu mai multi ani in urma iar acum s-a recasatorit si a dorit ca sotul ei sa devina si tatal copilului. Dupa moartea fostului sot, mama copilului s-a judecat cu fosta soacra pentru incredintarea copilului, unde a si castigat. Fosta soacra adica bunica paterna a castigat dreptul de vizita - un week-end pe luna.
Dupa cum prevede legea 273/2004 unul dintre efectele adoptiei este ca adoptatul
in momentul stabilirii filiatiei prin adoptie, rudenia fireasca dintre adoptat si descendentii sai, pe de o parte, si parintii sai firesti si rudele acestora, pe de alta parte, inceteaza, cu exceptia adoptiei prevazute la art. 20 lit. b), (adica adoptia in familie) caz in care incetarea raporturilor de rudenie se aplica numai in raport cu parintele firesc si rudele parintelui firesc care nu este casatorit cu adoptatorul. Asta inseamna ca pentru minor a incetat orice fel de relatie de rudenie cu bunica din paterna. Problema este ca exista doua hotarari judecatoresti care se bat cap in cap. Precizez ca hotararea de adoptie a fost pronuntata ulterior celei de incredintare, unde bunica a castigat drept de vizita.
Intrebarea este urmatoarea: se poate inainta o actiune in instanta prin care sa se ceara anularea hotararii judecatoresti de incredintare (de fapt doar a dreptului de vizita al bunicii pentru ca incredintarea a fost catre mama)? Daca mama nu duce copilul la vizita la bunica aceasta sesiseaza executorul judecatoresc (si pe buna dreptate) deoarece ea are o hotarare definitiva si irevocabila. De anularea de drept a hotararii nu cred ca se pune problema. Eu cel putin nu am cunostinta de asa ceva, poate nu sunt eu informata.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Mara 30 , utilizator 20:22, 27 Septembrie 2009
Stimate Utilizator,
nu m-am confruntat cu o astfel de situatie, dar masurile luate cu privire la incredintarea unui minor sunt masuri temporare.
In aceste conditii, oricand se poate face o noua cerere de incredintare, daca imprejurarile de fapt cu privire la minor s-au schimbat si apare intemeiata o cerere de reincredintare.
Cazul dvs. este insa diferit si, din cata am inteles, dvs. doriti ca bunica ( mama tatalui natural)sa nu mai aiba contact cu minorul incredintat dvs.

Din punct de vedere moral, avand in vedere ca tatal este decedat, este trist sa constat ca doriti ca fiul/fiica dvs. sa nu mai aiba contact cu o ruda de sange. Este o parare strict personala si nu cunosc detaliile situatiei in care va aflati, asa ca nu judec.

Pe de alta parte, cred ca se poate incerca si se poate obtine doar daca veti dovedi ca vizita bunicii dauneaza minorului. Orice proces de acest gen are in vedere in primul rand interesul copilului. Conform acestui principiu, o instanta va analiza in ce masura dauneaza sau nu unui minor legatura cu ruda sa de sange. Se vor avea in vedere mai multi factori inclusiv varsta copilului.

Incercati sa discutati cu un avocat si prezentati-i acestuia intreaga situatie de fapt.
In orice caz, acea hotarare nu are autoritate de lucru judecat si nu este irevocabila, pentru motivele expuse anterior.Pana la majorat, orice instanta investita cu o noua cerere de incredintare sau stabilire program de vizita va analiza imprejurarile de fapt avand in vedere strict interesul minorului.

succes si intelepciune
av. Ileana Schwarz
Cu siguranta exista o solutie juridica, insa trebuie sa incecati. De exemplu se poate introduce, cred, pentru ca nu am mai intalnit in practica un asemenea caz, o cerere de sistare a dreptului de vizitare stabilit prin hotararea in cauza.
Cred ca ar fi important daca ati comunica cand s-au pronuntat cele doua hotarari despre care faceti vorbire si cand a fost facut ultimul act de executare in sentinta de incredintare formulata de bunica copilului pentru a vedea daca s-ar putea discuta despre o eventuala cerere de revizuire.

De asemeni,consider ca si solutia d-nei.avocat Schwarz,este posibila.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2009
Radu Gabrian, Mediator
Considerati ca vizita facuta de minor bunicilor paterni ii dauneaza acestuia? Totusi nu vad de ce ati dori sa-i interziceti buniclor sa aiba legaturi cu minorul. Pana la urma , doar acesta le-a mai ramas dupa moartea propriului copil.
Daca considerati ca nu mai este necesar sa fie legaturi personale intre bunici si minor, adresati-va instantei de judecata si solicitati sistarea programului de vizitare. Nu am intalnit asa ceva in practica, dar nu vad alta solutie.
Va multumesc frumos pentru raspunsuri. Da relatia cu bunica dauneaza minorului. De cand a murit tatal minorei aceasta a facut viata un calvar mamei copilului si a tarat-o prin tribunale ani de zile. Acum in urma adoptiei noul tata al copilului are si el un cuvant de spus, pentru ca in urma adoptiei acesta are drepturi parintesti depline. Probabil ca va urma un lung proces, bunica paterna fiind foarte orgolioasa. Este clasicul razboi intre oamenii mari de pe urma carora sufera copiii. Eu incerc sa mediez situatia. Voi vedea cat voi reusi. Nu eu sunt incauza. Eu sunt doar un consilier juridic caruia i s-a adus la cunostinta aceasta speta. Inca o data va multumesc frumos.

Alte discuții în legătură

Imi vreau copilul aproape... fanelirina fanelirina nici nu stiu cum sa incep........ sunt divortat si am o fetita de 8 anisori ramasa in custodia mamei....... pe scurt....... locuiesc in spania de aproape 6 ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor Acon Insolvency Group SPRL Acon Insolvency Group SPRL buna ziua, ce se poate face in cazul de incredintare minor atata timp cat tatal si mama nu sunt casatoriti, tatal este inchis in germania iar mama este in ... (vezi toată discuția)
Imi poate lua copilul? angell angell am un copil de 11 luni cu un barbat casatorit.acesta nu a recunoscut copilul si nu l-a vazut decat de cateva ori pana in prezent, insa acum s -a hotarat sa ... (vezi toată discuția)