Buna seara! Va supun atentiei urmatoarea speta.
Anul acesta a fost pronuntata o sentinta civila de adoptie in familie. Sotul a adoptat copilul sotiei. Sotia a ramas vaduva cu mai multi ani in urma iar acum s-a recasatorit si a dorit ca sotul ei sa devina si tatal copilului. Dupa moartea fostului sot, mama copilului s-a judecat cu fosta soacra pentru incredintarea copilului, unde a si castigat. Fosta soacra adica bunica paterna a castigat dreptul de vizita - un week-end pe luna.
Dupa cum prevede legea 273/2004 unul dintre efectele adoptiei este ca adoptatul
in momentul stabilirii filiatiei prin adoptie, rudenia fireasca dintre adoptat si descendentii sai, pe de o parte, si parintii sai firesti si rudele acestora, pe de alta parte, inceteaza, cu exceptia adoptiei prevazute la art. 20 lit. b), (adica adoptia in familie) caz in care incetarea raporturilor de rudenie se aplica numai in raport cu parintele firesc si rudele parintelui firesc care nu este casatorit cu adoptatorul. Asta inseamna ca pentru minor a incetat orice fel de relatie de rudenie cu bunica din paterna. Problema este ca exista doua hotarari judecatoresti care se bat cap in cap. Precizez ca hotararea de adoptie a fost pronuntata ulterior celei de incredintare, unde bunica a castigat drept de vizita.
Intrebarea este urmatoarea: se poate inainta o actiune in instanta prin care sa se ceara anularea hotararii judecatoresti de incredintare (de fapt doar a dreptului de vizita al bunicii pentru ca incredintarea a fost catre mama)? Daca mama nu duce copilul la vizita la bunica aceasta sesiseaza executorul judecatoresc (si pe buna dreptate) deoarece ea are o hotarare definitiva si irevocabila. De anularea de drept a hotararii nu cred ca se pune problema. Eu cel putin nu am cunostinta de asa ceva, poate nu sunt eu informata.
Va multumesc
Intrucat raporturile de familie sunt supuse schimbarii , la fel sunt si solutiile dispuse de catre instanta de judecata .
Daca elementele care contureaza situatia faptica sunt altele , oricand , sesizand instanta de judecata, puteti pune in vedere acest lucru , si , pe cale de consecinta, hotararea judecatoreasca sa corespunda realitatii.
Am in vedere reincredintarea ,incuviintarea , modificarea , sau sistarea unui program de vizita , actiunile in materie de pensie de intretinere.
Toate cauzele avand aceste obiecte , sunt supuse , dupa cum si scurgerea timpului duce la modificari , unor continue schimbari.