avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... parasirea tarii cu un minor incredintat
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

parasirea tarii cu un minor incredintat

Sunt divortat de doi ani si fata noastra a fost incredintata mamei ei. am obtinut in instanta dreptul la vizita la fiecare trei sapt cu dreptul de a lua fata la domiciliu si doua sapt din vacanta de vara. Problema e ca mama fostei mele sotii este stabilita in Franta si ii ofera posibilitatea de a se stabili acolo. Fosta sotie doreste sa plece acolo dar eu nu sunt de acord deoarece din cauza situatiei financiare nu imi permit sa-mi vizitez fata conform programului stabilit. Cum ma pot opune din punct de vedere legal pentru ca fata mea sa nu plece si sa pot sa o vizitez conform hotararii judecatoresti?
Daca sunteti intr-o situatie asemanatoare urmati sfaturile mai sus aratate.
radusava
Nu dvs. putetisa o impiedicati ci cei de la vama.
Dar exista situatii in care hotararea judecatoreasca, definitiva si irevocabila, este interpretata de agentii vamilor.
Astfel daca sotia dvs. intalneste un vames care este in dubiu cu privire la puterea acestei hotarari judecatoresti si interpreteaza ca poate suplinii acordul dvs. sotia va trece vama cu minora fara nici o problema.

In situatia in care nu va da peste un vames care este familiarizat cu acest aspect privind conditiile legale de trecere a frontierei privind minorii si vis-a-vis de hot judec.def si irev. atunci sotia nu va putea sa paraseasca tara impreuna cu minora.




este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;

Textul de mai sus este preluat de pe site politiadefrontiera.ro (conditii de calatorie cetateni romani). Sun un pic nelamurit in ceea ce priveste afirmatiile dvs., dle avocat. Site-ul precizeaza ca in momentul in care detii o hotarare judecatoreasca defintiva si irevocabila indeplinesti conditia de a nu ti se mai cere acordul celuilalt parinte. Ma intreb cine autorizeaza vama sa interpreteze o decizie de genul acesta? Inseamna ca practic o hotarare a instantei nu e suficienta daca nu e intr-un anume fel formulata? Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2010
DanDaniel, utilizator
Parerea mea este ca ar fi bine sa va ganditi, in primul rand, la copil.
Stiu ca este greu dar daca o iubiti ,lasati-o sa merga in Franta pentru ca ii va fi mai bine decat in Romania. Cu siguranta! Daca suntem suficienti de sinceri cu noi ar trebui sa recunoastem ca, daca ar fi posibil, am pleca si noi in Franta sau aiurea in Europa.

Cititi intreg art. 30 si urmatoarele din legea la care ati facut referire (L. 248/2005) si veti gasi raspuns la intrebarile dvs.
Mama fetitei poate solicita organelor in drept emiterea unui pasaport pentru copilul minor cu o valabilitate de trei ani, deoarece indeplineste conditiile prevazute de lege si anume, copilul ii este incredintat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.
In consecinta poate calatori liber cu copilul oricand, fara acordul dvs.

Dar, deoarece obligatiei dvs de a sustine material cresterea si dezvoltarea copilului ii corespunde si dreptul dvs de a avea legaturi personale cu minorul, se naste intrebarea ce se va intampla cu programul de vizita.
In aceasta situatie, fie dvs, fie sotia dvs puteti cere instantei reactualizarea acestui program astfel incat sa corespunda actualei situatii.
Practic, puteti solicita modificarea programului de vizita astfel incat sa puteti avea legaturi personale cu minora fie in Romania, fie in Franta dupa un program pe care dvs sa il apreciati ca fiind realist si, mai presus de toate, in interesul copilului dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia irevocabila la divort remyy007 remyy007 Daca fosta sotia a obtinut custodia copilului prin decizie definitiva si irevocabila eu ce drepturi mai as avea...Ea aplecat cu copilul din tara fara acordul ... (vezi toată discuția)
Anularea unei sentinte civile de incredintare ema1 ema1 Buna seara! Va supun atentiei urmatoarea speta. Anul acesta a fost pronuntata o sentinta civila de adoptie in familie. Sotul a adoptat copilul sotiei. Sotia ... (vezi toată discuția)
Program vizitare minori gygygy gygygy daca prin hotarare judecatoreasca definitiva am stabilit un program de vizitare al minorei .fosta mea sotie poate sa scoata minora care ia fost incredintata ... (vezi toată discuția)