avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Trecere de la contract individual de munca la contract ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Trecere de la contract individual de munca la contract de prestari servicii

Salutare,
Ma tot gandesc de ceva vreme sa infiintez un SRL si sa trec de la contract individual de munca la contract de prestari servicii cu actualul angajator. Lucrez in domeniul financiar asa ca partea de taxe si impozite am inteles-o in mare. Insa am niste neclaritati in partea de legislatie, si anume:
1. Am observat ca se pune mare accent pe locatia sediului social al firmei si am vazut pe unele site-uri ca e mentionat faptul ca adresa sediului social trebuie sa fie in acelasi judet in care o sa mi desfasor activitatea; acum intrebare mea este: daca eu lucrez in Bucuresti si vreau sa inchei un contract de comodat cu parintii mei care locuiesc in alt judet prin care o sa imi permita sa am sediul social in locuinta lor, nu este legal? sau am inteles eu gresit?
2. O sa am venituri anuale mai mari de 27600 lei si o sa platesc la sfarsitul anului CASS de 10%, acei 2760 lei. Deci o sa fiu in continuare asigurat medical sau e doar o taxa in plus pusa de stat?
3. Cum o sa functioneze partea de pensie daca nu o sa mai platesc CAS? De exemplu, pot sa ma duc la sfarsitul anului la Casa de Pensii si sa platesc CAS minim pe economie inmultit cu 12 luni ca sa se ia in considerare ca si 1 an de vechime in munca?
4. La SRL, exista riscul de reclasificare al contractului de prestari servicii intr-unul nomal de munca, in cazul unui control ANAF?

Multumesc
Buna seara,

Dumneavoastra decideti unde derulati activitatea comerciala, nu este obligatoriu ca aceasta sa fie prestata in localitatea unde aveti sediul social.

Puteti modifica sediul social, sau sa infiintati un punct de lucru.

Pentru existența unei relații de muncă este necesară ca una dintre părțile contractante să aibă calitatea de salariat. Din economia art. 10 Codul Muncii se poate extrage o definiție a salariatului, respectiv persoana fizică ce se obligă să presteze muncă pentru și sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remunerații denumite salariu. Din această definiție rezultă caracteristicile intrinseci și cumulative ale relației de muncă, respectiv: (i) existența unui contract prin intermediul căruia salariatul se obligă să presteze o muncă; (ii) salariatul trebuie să aibă calitatea de persoană fizică; (iii) munca trebuie prestată pentru și sub îndrumarea unui angajator (o relație de subordonare); (iv) existența unei remunerații denumite salariu.

Prin decizia nr. 574/2011, Curtea Constituțională (în continuare „CCR”) a statuat faptul că un contract poate calificat drept contract de muncă dacă sunt îndeplinite trei condiții: (i) prestarea muncii ca scop primar al contractului; (ii) existența unei remunerații; (iii) existența unui raport de subordonare ce trebuie „[…] să îl plaseze pe lucrător sub direcţia, supravegherea şi autoritatea angajatorului său […]”.

In ceea ce privește criteriul remunerației, anumite instanțe naționale consideră că pentru existența unei relații de muncă, remunerația trebuie să corespundă înțelesului oferit de Codul Muncii, cuprinzând salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri (art. 160 Codul Muncii).

Această interpretare a instanțelor române este în contradicție cu jurisprudența CJUE care oferă un înțeles extins noțiunii de remunerației, considerând că un comision[20] sau alte beneficii înseamnă o remunerare a lucrătorului atât timp cât acestea sunt acordate în considerarea serviciilor prestate.
Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2021
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salar minim 900 lei ? - rezulta: obligatoriu modificare conventie civila /contract civil ? cristiannegru cristiannegru - angajatorul a incheiat in luna martie 2014 o Conventie civila /Contract civil cu o persoana fizica pt. a presta servicii de curatenie si amenajare a ... (vezi toată discuția)
Persoane fizice autorizate...... mili1976 mili1976 O femeie de servici pensionara si o alta persoana ,de asemenea pensionara in ce baza poate fii angajata la o institutie?potrivit Codului Civil pot fi angajati ... (vezi toată discuția)
Angajarea unei persoane fizice(nu pfa) de alta persoana fizica(nu pfa) ivancarmen66 ivancarmen66 Ce contract ar trebui sa incheie o familie care doreste sa angajeze o bona, spre exemplu? Si ce taxe ar trebui sa plateasca familia, pentru banii pe care ... (vezi toată discuția)