Mama dvs. nu primeste jumate din "acea intelegere". Primeste doar suma stabilita de instanta de judecata drept sultă, in urma unui raport de evaluare a bunurilor.
Ca exemplu, daca bunul este evaluat in cadrul judecatii la 10.000 lei si conform certificatului de mostenitor, partea mamei dvs este de 1/2, sulta va fi de 5.000 lei. Daca sora mamei vinde cu 20.000 lei, mama dvs tot 5.000 lei primeste, iar sora 15.000. Daca se vinde cu 8.000 lei, mama dvs. primeste 5.000 lei, iar sora 3.000. Daca sora mamei ii da cei 5.000 stabiliti de instanta, aceasta devine proprietar unic si dispune cum vrea de bun.. etc.
De aceea, cel mai bine e sa se inteleaga surorile la pretul de vanzare si sa imparta 50-50.
Ionelache a scris:
Bună seara
Vă mulțumesc frumos pentru toate mesajele în special doamnei avocat .Mi-am făcut o imagine despre situație .
Mama are Certificatul de mostenitor unde se specifica partea celor 2 adică câte o jumătate din mostenire .
Legea dă dreptul surorii mamei să-și revendice partea . Iar ea poate să obțină în instanță dreptul de a vinde întreaga moștenire ( masa succesorală ) , daca mama nu se prezintă . Apoi sora se poate "intelege" cu cine vrea la suma pe care o dorește ,iar mama primește jumătate din aceea "înțelegere".
Cam nasol dar macar am inteles cum sta treaba . Daca mama va primi instintare de prezentare la proces , trebuie să se pregătească cu bani și acte .
Vă mulțumesc mult !
Cu stima
Ioan