avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1169 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate pierde dreptul de proprietate daca nu te ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate pierde dreptul de proprietate daca nu te prezinți la ...

Se poate pierde dreptul de proprietate daca nu te prezinți la un partaj ?
Bună ziua
Rog frumos un sfat sau niste informații în legătură cu această problema :
Mama mea este amenințată de către sora ei cu chemarea în judecată pentru un partaj succesoral de pamant după moartea mamei lor . Mama nu vrea sa se duca , dar sora ei spune că dacă nu se prezintă de 3 ori va pierde dreptul la partea ei de pamant . Sora mamei vrea sa vândă tot pământul (inclusiv partea mamei) și apoi să facă împărțirea banilor cel mai probabil după placul ei. Mama însă nu vrea vânzarea și nici nu are bani sau timp sa se duca prin tribunale .
Va rog frumos daca se poate sa ne dați niste informații și poate un sfat .
Vă mulțumesc !
Cu stima
Ioan
Cel mai recent răspuns: Ionelache , utilizator 14:25, 4 Septembrie 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
mama dvs nu are decat de pierdut daca se dezintereseaza de aceasta actiune a surorii. legea spune ca nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune. prin urmare se va face un partaj in instanta. iar daca mama nu-si sustine cauza, dreptul ei de proprietate ar putea scadea considerabil, fiindca instanta va asculta doar una din parti.
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca mama nu vrea vanzarea sa ii dea suroii bani pt partea ei, daca nu are, va trebui sa fie de acord cu vanzarea, cum mama dvs nu a vrut nici cum, de aia sora a dat-o in judecata pt partaj. Daca nu se prezinta, procesul se va sfarsi cum vrea sora, sa se vanda, iar mama va plati si cheltuieli de judecata.
nu se pierde dreptul d eproprietate daca nu se prezinta, dar va avea de plata cheltuieli de judecata.
Intelept ar fi sa se inteleaga cu sora pt imparteala
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, se poate. Depinde de obiectul procesului.

Dacă are ca obiect doar partaj (pentru că există deja un certificat de moștenitor), atunci nu există acest risc. Dar există riscul ca mama să se aleagă cu o sultă într-un cuantum mult mai mic decât suma pe care ar fi obținut-o dintr-o vânzare prin bună învoială. (Adică acel „după placul” surorii ei, riscă să devină profeție autoîmplinită).

Dacă are ca obiect (și) dezbaterea succesiunii după mama (pentru că nu există un certificat de moștenitor), atunci există și acest risc. Mai exact, există riscul ca mama dvs. să afle că nu a avut niciodată ceea ce credea că are de vânzare, dar „nu vrea” să vândă. Mare atenție, că nu-i destul să fie fiica mamei pentru ca vreo instanță să-i bage în traistă ceva din moștenirea ei.

Statul cu mâinile încrucișate nu-i o soluție. Și e util să spună ce vrea, nu ce „nu vrea”.
Ultima modificare: Marți, 31 August 2021
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună seara
Vă mulțumesc frumos pentru toate mesajele în special doamnei avocat .Mi-am făcut o imagine despre situație .
Mama are Certificatul de mostenitor unde se specifica partea celor 2 adică câte o jumătate din mostenire .
Legea dă dreptul surorii mamei să-și revendice partea . Iar ea poate să obțină în instanță dreptul de a vinde întreaga moștenire ( masa succesorală ) , daca mama nu se prezintă . Apoi sora se poate "intelege" cu cine vrea la suma pe care o dorește ,iar mama primește jumătate din aceea "înțelegere".
Cam nasol dar macar am inteles cum sta treaba . Daca mama va primi instintare de prezentare la proces , trebuie să se pregătească cu bani și acte .
Vă mulțumesc mult !
Cu stima
Ioan
Ultima modificare: Miercuri, 1 Septembrie 2021
Manuela Rășină, administrator
Mama dvs. nu primeste jumate din "acea intelegere". Primeste doar suma stabilita de instanta de judecata drept sultă, in urma unui raport de evaluare a bunurilor.
Ca exemplu, daca bunul este evaluat in cadrul judecatii la 10.000 lei si conform certificatului de mostenitor, partea mamei dvs este de 1/2, sulta va fi de 5.000 lei. Daca sora mamei vinde cu 20.000 lei, mama dvs tot 5.000 lei primeste, iar sora 15.000. Daca se vinde cu 8.000 lei, mama dvs. primeste 5.000 lei, iar sora 3.000. Daca sora mamei ii da cei 5.000 stabiliti de instanta, aceasta devine proprietar unic si dispune cum vrea de bun.. etc.
De aceea, cel mai bine e sa se inteleaga surorile la pretul de vanzare si sa imparta 50-50.

Ionelache a scris:

Bună seara
Vă mulțumesc frumos pentru toate mesajele în special doamnei avocat .Mi-am făcut o imagine despre situație .
Mama are Certificatul de mostenitor unde se specifica partea celor 2 adică câte o jumătate din mostenire .
Legea dă dreptul surorii mamei să-și revendice partea . Iar ea poate să obțină în instanță dreptul de a vinde întreaga moștenire ( masa succesorală ) , daca mama nu se prezintă . Apoi sora se poate "intelege" cu cine vrea la suma pe care o dorește ,iar mama primește jumătate din aceea "înțelegere".
Cam nasol dar macar am inteles cum sta treaba . Daca mama va primi instintare de prezentare la proces , trebuie să se pregătească cu bani și acte .
Vă mulțumesc mult !
Cu stima
Ioan

Ultima modificare: Joi, 2 Septembrie 2021
An6ra46, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua. prezint urmatoarea situatie. sora si frate, plus mama ... a13 a13 Buna ziua. Prezint urmatoarea situatie. Sora si frate, plus mama celor doi. In urma decesului tatalui, sora, fratele si mama au facut succesiunea si ... (vezi toată discuția)
Succesiune si iesire din indiviziune vioalex vioalex Buna ziua,tatal meu a decedat acum 7 ani si in urma decesului nu s-a deschis succesiunea dupa tatal meu,mostenitorii fiind :mama si doi copii ;sora mea si ... (vezi toată discuția)
Mama poate in timpul vietii sa vanda partea din apartament ? karmenaurelia karmenaurelia Suntem o familie formata din 2 surori si mama parinte supravietuitor. Datorita caracterului rau voitor a surorii fata de mama, aceasta din urma doreste ca ... (vezi toată discuția)