In principiu, fiecare poate reclama orice; problema se va edifica dupa ce politia, prin reprezentantii ei, va investiga cazul si va constata in concret daca tatal nu vrea sa plateasca pensia la care a fost obligat de instanta, desi dispune de banii necesari sau, intr-adevar nu are cu ce sa achite in integralitate pensia pentru copil.
Daca aveti probe din care sa rezulte clar ca, desi are banii necesari, nu vrea sa va dea banii pentru copil, doar asa, sa va determine sa va infuriati pe el, atunci e posibil sa aveti castig de cauza in plangerea formulata.:)
Nu ma pot abtine sa nu ma gandesc de fiecare data cand citesc mesaje de acest gen, la modul simplu al tarilor scandinave de a rezolva aceasta problema, si anume: in cazul in care unul din parinti este obligat de instanta sa plateasca pensia pentru copiii sai minori, in caz de disparitie, imposibilitate de plata, detentie, etc. statul plateste pensia stabilita de instanta, in vederea protejarii reale a copilasului si apoi, prin mijloacele de care dispune si care si functioneaza, il urmareste pe debitor pana la recuperarea sumelor respective. =D>
Protectia este dubla: cei care au nevoie de intretinere nu au nici o problema cu aceasta colectare si nu trebuie sa retraiesca divortul, bataile, injuriile, etc. pentru a obtine niste bani pentru copilul ramas doar in grija unuia dintre parinti. Si, totul poate fi extrem de simplu.......:sorry: La noi e aplicabila teoria aceea a prafului de omorat puricii:" prinzi puricul, ii deschizi gura, ii dai praful si.....astepti sa moara..."#-o puricul si tu odata cu el!
Neplata totala a pensiei de intretinere echivaleaza cu o neplata.Insa reaua credinta (intentia , ca forma de vinovatie a infractiunii de abandon de familie ) poate fi cauzata de :
-tertului poprit - angajatorul , care , din varii motive , nu plateste aceasta pensie in integralitate
-imposibilitate materiala , din cauza unor cheltuieli insemnate (asigurarea subzistentei proprii , a familiei, sau investirea unor sume de bani , in mod obligatoriu, in vederea indestularii unor creante , si , in acest caz , e insemnata natura acesteia)
-imposibilitatea efectiva de plata (arareori )- cazul fortuit exonereaza de raspundere penala
Neplata trebuie sa existe cel putin 2 luni .Altminteri , nu e savarsita infractiunea sus mentionata.
In principiu,puteti sa formulati plangere penala pentru abandon familial,astfel cum prevede art.305 c.pen.
Formele de rea credinta v-au fost prezentata in cel mai profesionist mod.de d-na av.Stoica.
Totusi,daca sotul are posibilitati materiale si incearca sa evite plata integrala a obligatiei de intretinere,poate fi considerata rea credinta.
~ Conținut șters la cerere ~
daca sotia face dovada ca dvs. ati avut venituri (in perioada cand nu ati achitat intergral pensia de intretinere) si cu toate acestea nu ati trimis suma intergala ce reprezinta pensia de intretinere al minorului, atunci puteti fi considerat de rea-credinta.
Dvs. puteti (daca aveti cum) sa demontati aceasta rea-credinta invocata de sotie in plangerea penala in sensul ca in acea perioada erati f bolnav si ati cheltuit o suma considerabila cu medicamentele, spitalizarea...sau in acea perioada angajatorul nu va platit salariul.....si altele....dar sa fie imprejurari care daca nu ar fi existat dvs. ati fi platit intregral si la timp pensia de intretinere.
Legea cere ca invinuitul sa nu plateasca consecutiv 2 luni...., daca intr-o luna ati platit integral si in cealalta 1/2 din val. pensiei de intretinere....aceasta fapta nu intruneste elementele consitutive ale infractiunii de abandon de familie....neindeplinita fiind cerinta ca pensia sa fie neplatita 2 luni consecutive...