Buna ziua,
Am o proprietate in care am lasat pe cineva sa locuiasca ca sa aiba grija de casa, fara chirie.
Persoana respectiva vrea sa aplice pentru pensie de urmas, dar si-a pierdut buletinul. Nu poate sa si-l reinnoiasca deoarece nu mai detine proprietatea pe care avea buletinul.
M-a rugat sa o iau in spatiu, dar asta inseamna sa i se faca buletin pe adresa respectiva, corect? Nu doresc sa fac asta pentru ca e posibil sa vand si mi-e ca nu va vrea sa plece de acolo sau ca ma va incurca mai incolo.
Ca sa-i fac viza de flotant pe un an, trebuie sa facem contract de inchiriere, dar nu ii iau chirie, asa ca nu as avea pe ce sa fac contractul.
Am trei intrebari:
1. Exista vreo alta varianta ca persoana respectiva sa demonstreze ca sta acolo, dar sa nu ma incurce pe mine?
2. Am vreo obligatie legala daca persoana respectiva sta pur si simplu acolo? Sunt obligat sa fac vreun act?
3. Exista vreo lege prin care sa i se acorde drepturi asupra propritatii daca sta acolo cu sau fara domiciliu? Mentionez ca toate actele si contractele de utilitati sunt pe numele meu.
Tocmai ca nu vreau sa evit legea, ci sa fac lucrururile ca lumea, dar sa fie bine atat pentru persoana respectiva (sa poata sa-si ia pensia de urmas), cat si pentru mine. De asta am intrebat si daca am vreo obligatie legala ca proprietar daca persoana respectiva sta acolo fara contract si fara sa-mi plateasca chirie.
Si din nou, daca fac declaratie ca iau persoana in spatiu, aceasta va avea buletin cu domiciliul acolo timp de 10 ani. Daca vand, sau daca ma hotarasc sa ma mut eu acolo si respectiva persoana nu vrea sa plece din casa, pot sa o oblig legal sa plece? Din cate am citit in alte raspunsuri aici, nu pot daca are domiciliul stabilit acolo. Deci ramane la mica intelegere, ceea ce ma incurca.
Si da, locuiesti si va locui acolo.
Multumesc pentru raspuns. Pentru eliberarea cartii de identitate provizorie, am gasit ca e nevoie de actele de mai jos, inclusiv documente prin care se face dovada adresei de domiciliu/resedintei. Aparent ar avea aceeasi problema ca trebuie sa dovedeasca ca sta acolo, sau imi scapa mie ceva?
cererea pentru eliberarea actului de identitate,
documentele deţinute, din categoria celor cu care, potrivit legii, se poate face dovada numelui de familie şi a prenumelui, a datei de naştere, a stării civile, a cetăţeniei române, a adresei de domiciliu/adresei de reşedinţă, original şi copie,
3 fotografii color, mărimea 3 × 4 cm, având la bază o bandă albă de 7 mm,
chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate provizorii,
Cartea de identitate provizorie se eliberează atunci când solicitantul nu poate prezenta unul sau mai multe dintre următoarele documente:
a) certificatul de naştere;
b) certificatul de căsătorie;
c) certificatul/hotărârea de divorţ; d) dovada adresei de domiciliu.
În situaţia persoanelor care locuiesc într-un imobil cu destinaţie de locuinţă şi nu pot prezenta documentul cu care să facă dovada adresei de domiciliu, în rubrica „domiciliu“ din cartea de identitate provizorie se înscrie adresa ultimului domiciliu cu care solicitantul figurează înregistrat în R.N.E.P. la data depunerii cererii, dacă în urma verificărilor efectuate în teren de către lucrătorii poliţiei se constată că locuiesc efectiv la adresă.
Pentru persoanele din categoria celor lipsite de adăpost sau pentru cele al căror act de identitate a fost anulat, conform dispoziţiilor art. 62 alin. (5) OUG 97/2005, ori pentru cele menţionate la alin. (3) al art.20 din actul normativ citat care nu locuiesc la adresa declarată, precum şi cele care nu pot declara domiciliul la adresa unui imobil cu destinaţie de locuinţă, în rubrica „domiciliu“ din cartea de identitate provizorie se înscrie localitatea sau, după caz, sectorul municipiului Bucureşti unde a fost identificată persoana, la data eliberării actului de identitate.
====
Obs.
Nu ne dorim să postati mesaje consecutive în aceeaşi discuţie; timp de 30 de minute de la publicare puteţi folosi butonul Editează pentru a-l completa sau corecta. Nu posttia un nou mesaj în acest interval dacă ati uitat să scrieti ceva, indicat e să actualizati primul mesaj postat.
Am inteles, o sa ii zic de aceasta optiune.
Daca observatia era pentru mine, nu aveam de ce sa editez raspunsul. Au fost doua raspunsuri diferite la mesaje de la doua persoane.
Va rog, daca se poate si daca stiti, sa-mi raspundeti si la celelalte doua intrebari din primul mesaj:
2. Am vreo obligatie legala ca proprietar daca persoana respectiva sta pur si simplu acolo? Sunt obligat sa fac vreun act?
3. Exista vreo lege prin care sa i se acorde drepturi asupra proprietatii daca sta acolo cu sau fara act de identitate, provizoriu sau nu? Mentionez ca toate actele si contractele de utilitati sunt pe numele meu.