avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua, fiti amabil au voie un grup minoritar de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua, fiti amabil au voie un grup minoritar de vecini sa ...

Bună ziua, fiti amabil au voie un grup minoritar de vecini sa schimbe usa de la scară fără acordul celorlati vecine,sau sa o demonteze?multumesc
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 11:44, 3 Septembrie 2021
Usa de la scara reprezinta parte comuna care intra in responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari
Conform disp L nr 196/2018,proprietarii nu au dreptul sa schimbe aspectul sau destinatia partii comune fara acordul vecinilor si al asociatiei de proprietari
Problema trebuie vazuta cumva mai nuantat, adica e posibil sa nu fi furnizat dvs. chiar toate detaliile.
Li s-a nazarit acelor vecini dintr-o data sa schimbe usa ?
Au fost discutii pe scara respectiva (caci numai proprietarii de acolo pot decide (conform art. 49 alin 4 din legea 196/2018) asupra schimbarii usii, pe baza de tabel nominal ?
Au refuzat majoritar proprietarii de pe acea scara sa contribuie financiar la schimbarea usii pe principiul ca " lasa, merge si asa, pe noi nu ne deranjeaza sau nu ne intereseaza" ?
Poate ca "minoritarii" sunt cei de la parter si erau deranjati de faptul ca usa nu mai asigura etanseitate, era mai mereu deschisa, etc. si au hotarit pe cheltuiala lor sa rezolve problema. Nu vad in asta o ilegalitate, daca celorlalti nu le pasa.
Sunt 3 vecini care dispun de bani si vor sa schimbe usa si sa puna interfon dar sa platim si noi cei mai saraci,ne pot obliga la aces lucru?nu exista asociatie

Claudiu1410 a scris:

Bună ziua, fiti amabil au voie un grup minoritar de vecini sa schimbe usa de la scară fără acordul celorlati vecine,sau sa o demonteze?multumesc

Da, va pot obliga, prin lege. Daca nu va intelegeti amiabil, este posibil, in instanta, sa va oblige si la plata cheltuielilor de judecata. Usa de la intrare este parte comuna a tuturor celor ce sunt proprietari pe acea scara.
Temeiul legal este art. 654 cod civil :
CAPITOLUL IV
Proprietatea comună
SECŢIUNEA a 3-a
Coproprietatea forţată
Art. 654
Cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune

(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.

(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părţile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.
[ link extern ]

Ultima modificare: Vineri, 3 Septembrie 2021
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuielile pentru părțile comune ale asociației de proprietari sem@mps-design.ro sem@mps-design.ro Am înțeles că Legea 287/2009 privind Codul Civil stipulează la Art.654, aliniatul (2) că pentru părțile comune folosite exclusiv de către unii ... (vezi toată discuția)
Cine beneficiază de venituri din chirie spatiu comun bloc? calinn_g calinn_g Intr-o asociație de proprietari a unui bloc cu mai multe scari, veniturile din închirierea unui spațiu comun aferent unei singure scari (sa zicem un uscator ... (vezi toată discuția)
Plată desfundare coloană evacuare Dani0401 Dani0401 Locuiesc într-un bloc de 6 etaje cu 2 scari . La una din scări , una din coloanele de evacuare bucătărie comună cu baia, s-a infundat la demisol. Nu se ... (vezi toată discuția)