In blocul nostru avem cativa restantieri care nu au mai platit de mai bine de 3 ani. Desi nu avem contracte individuale cu furnizorul de apa/canal, blocul fiind construit relativ recent permite debransarea de la apa a rau-platnicilor.
Problema e OUG 70/2020 care nu permite debransarea rau-platnicilor. Aceasta ordonanta a fost modificata insa doar pentru furnizorii de gaz si curent electric.
Furnizorii de apa/canal nu au inca voie sa debranseze.
Ceea ce e oarecum bine pentru ca deocamdata putem sa avem cu totii apa. Insa cand se va permite debransarea, cu siguranta vom fi afectati.
Datoriile acumulate sunt foarte mari. Restantierilor campioni (+3 ani) li se mai adauga o parte din proprietari cu restante ceva mai mici si obiectiv scuzabile datorita pandemiei. Insa, una-peste alta asociatia are un gol de aproape 90000 lei.
Putem face ceva sa limitam pierderile? Restantele le-am inscris deja in cartile funciare, iar pentru unii dintre restartieri deja avem hotarari judecatoresti definitive.
Dar se pare ca totul este in zadar. Apartamentele restantierilor sunt ipotecate in favoarea unor banci pentru ca au fost cumparate pe credit.
Cei cu cele mai vechi restante ne rad in nas si spun ca nu avem ce sa le facem. Chiar si cu restantele inscrise in cartile funciare si cu hotaririle judecatoresti in mana, nu stiu care sunt sansele sa vedem macar o parte din bani inapoi.
Intrebarea mea este: putem face ceva sa limitam pierderile? Culmea, unul dintre restantieri consuma exagerant de multa apa. Majoritatea apartamentelor au 7-8 mc apa/luna. El are tot timpul 20+ mc...
Cand se va permite debransarea si de la apa, cu siguranta furnizorul ne va cere banii. Iar noi nu avem de unde sa ii dam.
Va raspund in calitate de NEspecialist in drept , doar de traitor in bloc , ca ceea ce v-ar putea limita pierderile ( fara a avea vreo garantie ca veti recupera vreun leu ) ar fi punerea in executare a hotararilor judecatoresti pe care le aveti . Chiar daca apartamentele sunt ipotecate unor banci , si chiar daca restantierii dvs. isi platesc ratele la zi , tot pot fi executati . E adevarat ca banca isi va recupera prima sumele datorate , dar - daca ramane ceva din suma obtinuta - si asociatia dvs. va incasa . De asemenea , se pot executa salariile , alte bunuri ... Deci , cei care va rad in nas ca nu aveti ce sa faceti , gresesc profund , pot foarte bine sa ramana fara case . In opinia mea , dupa unu-doua cazuri , ceilalti restantieri e foarte posibil ( ba chiar probabil ) sa-si revizuiasca prioritatile si sa inteleaga ca nu pot trai pe banii vecinilor . Daca ar avea minte , in clipa cand vad ca nu-si mai pot permite cheltuielile aferente traiului in acel apartament , ar vinde singuri , si-ar plati datoriile si - poate - ar mai ramane cu o suma , si-ar putea cumpara ceva mai mic , sau alta varianta .Dar , daca asociatia dvs. merge pe ideea ca exista rau-platnici “ obiectiv-scuzabili” , locatarii vor avea un sir lung de restante ale altora de platit . Si nu e corect . Nu mananci daca nu-ti platesti hrana . Deja suma de 90.000 lei e imensa , mai poarta si majorari si penalitati , iar in ochii furnizorilor nu exista restantieri obiectiv-scuzabili , nu e treaba lor sa faca protectie sociala . Si - cred eu - nici a dvs . , ceilalti locatari .
Atat timp cat bunurile imobile sunt ipotecate,dv ca si asociatie de proprietari ...slabe sanse sa recuperati sumele cu titlu de restanta
Se poate solicita instantei de judecata sa dispuna hotarare judecatoreasca pentru debransare de la utilitati in sistem centralizat