avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere fara preaviz cu drept de șomaj?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere fara preaviz cu drept de șomaj?

Bună ziua, ieri am fost anunțată că sunt concediată, motivul nu l am primit dar sincer chiar mă.bucur. ideea este că azi mă anunță că trebuie să stau 14 zile in preaviz, eu nu vreau să mai muncesc o zi pt ei, mă vor umili maxim. Exista posibilitatea sa se renunțe la acest preaviz prin concediere și să pot beneficia de șomaj? Nu vreau să demisionez eu că știu că îmi pierd dreptul la șomaj. Exista o varianta in care sa nu fie obligatoriu sau sa dau o declarație unde sa declar sa nu îmi fie plătite acele zile pt că nu le voi efectua?
Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:29, 30 Septembrie 2021
1. In cazul concedierii in baza art.61 lit.c si d, art.65 C.mun., preavizul este de minim 20 de zile lucratoare ...nu de 14 zile.

2. Legea prevede ca pe durata preavizului c.i.m. isi produce toate efectele...astfel ca, durata timpului de munca in perioada de preaviz este cea mentionata in c.i.m. ...

De exemplu, daca in c.i.m. timpul de munca este de 8 ore/zi , in lipsa unor dispozitii contrare timpul de munca pe perioada preavizului va fi tot de 8 ore/zi.

Reducerea timpului de munca pe durata preavizului este posibila numai daca este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.

3. Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.(art.38 Codul Muncii)
Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Așa mi au zis ,14 zile, țin să menționez că firma și a declarat insolventa acum mai bine de o lună. Deci, daca eu refuz acel preaviz și optez pt demisie cu acordul ambelor părți pierd dreptul de a intra in șomaj?
1. Nu exista "demisie cu acordul partilor" .. Fie incetarea c.i.m.prin demisie , fie cu acordul partilor.

2. In ambele situatii nu beneficiati de somaj.

3. Potrivit Legii 85/2014, după data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de muncă ale personalului debitorului se va putea face de urgență de către administratorul judiciar/lichidatorul judiciar. Administratorul judiciar/Lichidatorul judiciar va acorda personalului concediat doar termenul legal de preaviz. În cazul în care sunt incidente dispozițiile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în ceea ce privește concedierea colectivă, termenele prevăzute de art. 71 și art. 72 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se reduc la jumătate.
Mulțumesc mult.
In acest caz nu rămâne decât să stau în preaviz.
Sau pot renunța și să îmi dau eu demisia? Și să nu mai beneficiez de șomaj.

Cornel Vasile a scris:

1. Nu exista "demisie cu acordul partilor" .. Fie incetarea c.i.m.prin demisie , fie cu acordul partilor.

2. In ambele situatii nu beneficiati de somaj.

3. Potrivit Legii 85/2014, după data deschiderii procedurii, desfacerea contractelor individuale de muncă ale personalului debitorului se va putea face de urgență de către administratorul judiciar/lichidatorul judiciar. Administratorul judiciar/Lichidatorul judiciar va acorda personalului concediat doar termenul legal de preaviz. În cazul în care sunt incidente dispozițiile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în ceea ce privește concedierea colectivă, termenele prevăzute de art. 71 și art. 72 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se reduc la jumătate.

Exista posibilitatea sa nu semnez concedierea și să îmi dau eu demisia?

Alte discuții în legătură

Demisie tatar_nicolae2006 tatar_nicolae2006 Ce repercursiuni poate avea pentru salariat nerespectarea preavizului.Cu alte cuvinte demisionez si din ziua urmatoare nu mai merg la serviciu? (vezi toată discuția)
Demisie napoleonul napoleonul Buna! Va rog sa ma lamuriti in urmatoarea situatie: doresc sa demisionez la zi cu acordul partilor, art.55 lit.b Codul Muncii; dar din cate demisii au fost ... (vezi toată discuția)
Renuntarea la preaviz daridannah daridannah pot renunta la preaviz?si daca da mai pot primi indemnizatia de somaj?in baza carei legi se poate face asa ceva? (vezi toată discuția)