avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de întreținere nerespectat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de întreținere nerespectat

O rudă în vârstă de 87 de ani a fost luată în îngrijire de o nepoată, în schimbul casei, cu contract de întreținere. Bătrâna i-a dat 21200 de lei strânși de ea anterior încheierii contractului și a contribuit cu pensia de 1418 lei lunar. După un an nepoata s-a răzgândit și nu mai vrea să aibă grijă de bătrână, spunând că vrea rezilierea contractului, dar nu mai vrea să înapoieze banii primiți și mai vrea încă ceva pentru întreținerea ei în acest timp. Pe bătrână am dus-o eu la surorile ei la o sărbătoare și nepoata nu mai vrea să o primească în casa ei, drept pentru care, de milă, o țin la mine, dar nu pot să o întrețin, având serviciu și eu și soția. Cum mă sfătuiți să procedez?
Cel mai recent răspuns: friday_325 , utilizator 08:50, 9 Septembrie 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Complicata situatia.
In mod normal, nepoata trebuie sa solicite rezilierea contractului pe calea unei actiuni in instanta. In contradictoriu cu batrana de 87 de ani.
dar, daca aceasta are probleme de sanatate in legatura cu diminuarea discernamantului (dementa, alzheimer, etc.) trebuie numit un tutore pentru aceasta, pentru ca nu va putea sta in instanta.
Daca dvs. vreti sa va implicati, faceti demersurile privind numirea unui tutore pentru aceasta, in persoana dvs. iar ulterior, puteti sa solicitati rezilierea contractului de intretinere, cu repunerea partilor in situatia anterioara cu restituirea sumelor date.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
batrana are sigur in contract si drept de uzufruct sau abitatie, deci nu e dupa nepoata sa o primeasca sau nu.
sa mergeti la adresa si chemati politia.
sa va faca procura si actionati dvs in instanta in numele ei.
cine ii sunt mostenitori legali ? adica cine ar mosteni-o dupe desfiintarea contractului ?
exista probe ca i-a dat banii aia ?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Septembrie 2021
gi-jane2, moderator
Bătrâna este în regulă, are discernământ (atât cât pot eu să-mi dau seama), nu vreau să mă implic. Bătrâna nu a avut copii și casa ei, care acum este goală, nu valorează mare lucru, e veche și într-o comună nu prea dezvoltată. După spusele bătrânei, toată neînțelegerea a pornit de la faptul că deține și 2 ha de pământ extravilan, care valorează cel puțin 15 000 de euro și nepoata a vrut să o înșele să fie de acord cu vânzarea lui, dar ea nu a vrut să semneze. Suma de 21 200 lei pe care i-a dat-o bătrâna, când a luat-o nepoata în spațiu, nu figurează în niciun act. Ieri, i-am făcut un card de pensie și am mers la poștașul din comună să-i dea pensia direct ei și nu nepoatei. Mai are câteva surori și un frate mai tineri, dar nu locuiesc aproape.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Septembrie 2021
jordy7, utilizator
Nu poate fi internata intr-un centru de ingrijire pt. batrani, platind cu pensia si eventual, sa vanda pamantul si casa, din contravaloarea carora sa completeze, pe langa pensie, taxa catre centru, daca pensia nu ajunge? 15.000 de euro sunt, totusi, o suma din care ar putea completa mult si bine, pe langa pensie, taxele pt centru. Ar trebui discutat cu fratii si luata o hotarare, daca nu se mai poate gospodari singura.
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2021
friday_325, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un unchi batran 87 ani si o fata cu handicap pot dona un apartament ... cojocaru63 cojocaru63 un unchi batran 87 ani si o fata cu handicap pot dona un apartament nepoatei batrinului? fata nu are pus tutore,daca nu ce se va intimpla cu averea lor (vezi toată discuția)
Succesiune dupa bunica cu dementa in boala alzheimer mihaimadalina mihaimadalina Buna ziua, bunica mea paterna, este diagnosticata cu dementa in boala Alzheimer de aproximativ 2 ani. De aproape 1 an este pusa sub interdictie, mama mea ( ... (vezi toată discuția)
Pensia unei bunici cu alzheimer internata intr-un centru de varstnici sachelariec sachelariec o bunica cu alzhaimer e internata intr-un centru de batrani privat. nu a putut lua pensia de aproape un an iar la centru de batrani intretinerea costa. Pensia ... (vezi toată discuția)