avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! Va rog sa ma indrumati in urmatoarea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! Va rog sa ma indrumati in urmatoarea situatie: Angajatului ...

Buna ziua!

Va rog sa ma indrumati in urmatoarea situatie:
Angajatului i s-a oferit posibilitatea de a lucra la o filiala a companiei care este in afara Uniunii Europene. Urmeaza a i se face o oferta de la filiala respectiva in viitorul apropiat. Contractual ar putea avea o viabilitate de 3-5 ani sau mai mult.
Toate acestea vin in urma unor promisiuni ale sefului direct pe care nu le-a onorat, iar cand angajatul a cerut explicatii sefului direct referitor la promisiuni, acesta a venit cu varianta de tranfer de care am spus mai sus, ignorand a raspunde macar evaziv intrebarilor subalternului referitoare la functia promisa.
Transferul in sine ar fi o oportunitate buna de dezvoltare a angajatului, singura si marea problema este aceea ca o data transferat pe entitatea respectiva, contractul angajatului poate inceta oricad si fara explicatii sau alte implicatii legale, clar mult mai usor decat daca ar ramane angajat al entitatii din Romania.
Transferul ar insemna ca angajatul trebuie sa demisioneze din pozitia pe care o are la compania din Romania (conform practicilor uzuale ale companiei), dupa primirea ofertei si acceptarea noului contract.
Ce varinate legale sunt ca angajatul sa nu demisioneze de la compania din Romania ci doar sa suspende contractual pe o perioada de 2-5 ani sau nedeterminata, cel putin pana se dovedeste ca initiativa este una rela si nu pe o perioada limitata avand ca scop eliminarea angajatului din companie.
Aceste suspiciuni sunt fondate considernd faptul ca in trecut s-a petrecut ceva similar si nu ar fi exclus sa se repete tinand cont de cele mentionate mai sus.
Care ar fi cea mai buna varianta prin care, daca prin absurd, contractual din afara tarii ar inceta dupa o perioada de timp, angajatul sa poata reveni la fostul sau loc de munca in compania din Romania.
Multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:27, 10 Septembrie 2021
Ce varinate legale sunt ca angajatul sa nu demisioneze de la compania din Romania ci doar sa suspende contractual pe o perioada de 2-5 ani sau nedeterminata, cel putin pana se dovedeste ca initiativa este una rela si nu pe o perioada limitata avand ca scop eliminarea angajatului din companie.


Concediu fara plata este o varianta sau detasarea.
Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc!
Buna ziua
Fiind o filiala a companiei, banuiesc ca are personalitate juridica, fiind in sine un nou angajator.
In Codul Muncii nu mai exista transfer, iar detasarea poate fi luata in calcul doar in situatia in care este reglementata si in legislatia muncii din tara respectiva.
In schimb daca in tara respectiva exista in legislatia muncii un act normativ echivalent cu OG nr. 25/2014 din Romania, atunci s-ar putea vorbi de transfer in cadrul aceleiasi companii (lucrator ICT) sau de detasare. In ambele cazuri contractul de munca din Romania va ramane activ.
Pe perioada detasarii , c.i.m. poate fi suspendat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer batranuslab batranuslab am un transfer aprobat in cadrul aceleiasi companii doar ca vreau sa ma mut in alta localitate.compania are filiala si in loc respectiva.transferul e aprobat ... (vezi toată discuția)
Relocarea fortata si/sau concedierea Tulippa Tulippa Va salut, Va rog sa ma edificati referitor la un subiect interesant. Compania la care activez, a angajat de curand un nou coordonator care conform ... (vezi toată discuția)
Angajare salariat cetatean italian viorel_georgescu53 viorel_georgescu53 Soc. romaneasca are lucrare in desfasurare in Italia si doreste sa angajeze muncitori cetateni italieni si in ideea de a nu se mai complica cu muncitori ... (vezi toată discuția)