Anulare succesiune-va relatez o situatie speciala privind o succesiune secreta:In anul 1996 dupa decesul bunicii mele s-a dezbatut prima succesiue ,avand ca masa succesorala 5,5ha teren extravilan,o casa si 2000mp teren intravilan. La mostenire au participat 6 frati ,toti in viata iar 5 dintre ei au renuntat in favoarea celui mic pentru casa si 2000mp teren intravilan.Nu s-a dezbatut succesiunea pentru terenul extravilan deoarece la aceea data nu era legislatie pentru asa ceva.In anul 2008 se face a doua succesiune pentru terenul extravilan de 5,5 ha dar la aceasta data doi dintre cei sase frati erau decedati.Fratele care a intrat in posesia casei si a celor 2000 mp la prima succesiune extinde aceasta succesiune si pentru terenulde 5,5ha.Dupa aceea face vanzare din teren astfel:1ha la ginerele surorii sale decedate,1 ha la fiul fratelui sau si 3,5 ha la cei doi fii ai sai. Intrebari:Cum poate fi anulata a doua succesiune si daca actele de viazare -cumparare pot fi anulate si reluata succesiunea.Multumesc.
De ce sa fie anulata succesiunea?
Dacă frații au renunțat, renuntatori rămân.
Opțiunea succesorala este indivizibila, deci privește întreaga masa succesorala (toate bunurile defunctei de la acel moment, plus cele apărute ulterior).
De acord atunci cand s=a facut prima succesiune si toti fratii erau in viata.Cand s-a facut a doua succesiune doi frati erau decedati..Nu era normal sa se reia procedura?
Daca atunci cand s-a dezbatut succesiunea prima oara cei 5 frati au renuntat la succesiune (si nu au acceptat ca sa faca partaj apoi), ei au renuntat la intreaba succesiune, deci si la ce s-a mostenit atunci si la ce urma sa se mosteneasca ulterior, pentru intreaga masa succesorala mostenitor fiind considerat doar fratele cel mic.
In acest caz succesiunea s-a dezbatut corect in 2008, fara acordul ori informarea celor 5 frati renuntatori (ori a mostenitorilor celor decedati).
romascanu
Moderator 10din 10 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu este nimic special aici.
Este binecunoscuta și des întâlnita situație a celor care au renunțat la moștenire crezând în mod greșit că au renunțat doar la un element component al patrimoniului defunctului. (terenul X, casa cutare, găina Filodorma etc.)
Care „prima” și care „a doua succesiune”?
Succesiunea este una singură: a persoanei decedate.
Mai pe românește, vorbim despre succesiunea persoanei care avea în patrimoniul său o casă, un teren, o capră, niscai datorii etc. iar nu despre succesiunea caprei, a casei etc.
Renunțătorii sunt socotiți că nu au fost niciodată moștenitori. Dacă cei 5 frați au renunțat la moștenire, atunci ei sunt la fel de străini de această moștenire precum sunt și eu. Și vor primi cam tot atâta cât mi se cuvine mie. Adică nimic, indiferent ce element al patrimoniului s-ar mai descoperi azi, mâine sau oricând și indiferent cu ce s-ar mai suplimenta masa succesorală.
Succesiune
Petre Mariana
Tata a decedat in anul 2011, iar mama in anul 2017. Mostenitori suntem eu, fratele care a dat declaratie de renuntare la masa succesorala si trei fii ai altui ... (vezi toată discuția)
Ce este de facut?
m.ben
Domnilor avocati,numele meu este Ileana si am urmatoarea problema;
parintii mei au avut 3 copii (eu si 2 baieti)dupa ce mama a decedat la succesiune eu si un ... (vezi toată discuția)