avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1254 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie la munca:sunt insarcinata ...

Buna ziua!
Ma confrunt cu urmatoarea situatie la munca:sunt insarcinata si am solicitat reducerea programului de munca cu 1/4,drept pentru care mi s-a cerut concediu medical pentru cele 2 ore nepetrecute la munca,doctora de familie spunadu-mi ca asa ceva nu are cum sa imi dea pentru ca este un drept legal si imi este necesara doar o adevrinta.Uitandu-ma acum pe fluturasul de salariu observ ca imi sunt trecute pe fluturas zile program redus maternitate.Este nomal sa mi se ia din salariu acele ore?,Tin sa mentionez ca beneficiez de spor de munca si norma de hrana.Va rog mult sa ma lămuriti pentru ca as vrea sa fac sesizare la itm.
Va multumesc!O zi placuta!
Cel mai recent răspuns: LauraGeorgi , utilizator 10:01, 11 Septembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
OUG 96/2003
art.13
În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale.

art. 27
(1) Încălcarea următoarelor dispoziții constituie contravenție și se sancționează astfel:
...
b) încălcarea dispozițiilor prevăzute la art. 9, 10, art. 12 alin. (3), art. 13-15, 19, art. 20 alin. (2) și (4), art. 21 alin. (1) și (2), cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
...

(2) Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor contravenționale corespunzătoare se fac de către:
a) inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă pe a căror rază teritorială se afla sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului și, respectiv, de către personalul împuternicit al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, pentru contravențiile la dispozițiile prevăzute la art. 6, art. 7 alin. (1), art. 8, 9, art. 12 alin. (3), art. 13, art. 17 alin. (1), art. 18, art. 19 alin. (1) și (4), art. 20 alin. (2) și (4), art. 21 alin. (1) și (2) și art. 26 alin. (1);
...

In speta, daca sunt incalcate dispozitiile art.13 din OUG 96/2003, acest lucru va indreptateste sa sesizati Inspectia Muncii/ITM-ul.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Uitandu-ma mai atent pe fluturasul de salariu am observat ca reducerea de salariu si de ore s-a facut pe sporul de conditii vatamatoare(acest spor se calculeaza la numarul de ore petrecute la munca ),sa nu fie cumva corect calculatat atata timp cat eu 2 ore nu le-am petecut la munca.Puteti cumva sa ma lamuriti si pe mine.Pontajul pe fluturasul de salariu arata cam asa pentru luna iunie:
ore lucrate luna 160(am avut o zi de concediu),
ore norma luna 160 ,
Ore grafic luna 160
Ore lucrate 114
Ore reducere program maternitate 38
Spor conditii vatamatoare 114 ore
Indemnizatie de hrana 152 ore
Sa nu fie cumva o portita pentru ei acest spor de munca pentru reducerea salariului si sa imi fi scapat mie acest aspect din vedere.
Va rog sa ma lamuriti cu problema asta.
Va multumesc pentru timpul acordat
Ultima modificare: Vineri, 10 Septembrie 2021
LauraGeorgi, utilizator
Potrivit legii ,aveti dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menținerea veniturilor salariale.

Legea nu distinge intre salariu si sporuri .... dar avand in vedere ca, sporul de conditii vatamatoare se acorda pentru numarul de ore efectuv lucrate ,probabil ca pentru reducere nu se acorda.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Septembrie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc mult pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca Andreealuca32 Andreealuca32 Buna seara as avea si eu o intrebare...lucrez la un magazin am ramas gravida iar eu am un program de 6 ore pe zi si sunt platita dupa statul de plata...este ... (vezi toată discuția)
Reducerea programului de lucru la gravide alexandrautu alexandrautu Buna ziua, Sunt insarcinata in 10 saptamani si am primit recomandare de la medical de familie si de la specialist de reducere a programului de lucru de la ... (vezi toată discuția)
Drepturile gravidelor la locul de munca InanaI InanaI Buna ziua! Va scriu cu privire la un aspect ce deja devinde deranjant. Lucrez intr-o corporatie si se pare ca sefa mea si-a facut un obicei din a ma tine ... (vezi toată discuția)