avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... decizii fara asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

decizii fara asociatie de proprietari

Ziua buna,

Caut o solutie la urmatoarea problema: in vila in care locuiesc exista 5 proprietari si evident curtea si spatiile comune (pod, spalatorie, holuri etc.) sunt proprietate comuna indiviza (3 dintre proprietari au cate 25% iar ceilalti 2 au cate 12.5% din acestea). Nu exista asociatie de proprietari si de cate ori se doreste sa se faca ceva (de ex reparatii acoperis, sau amenajare curte etc.) nu exista consens deci nu se face nimic. In plus, unul dintre vecini profita de lipsa unei forme de organizare si modifica in spatiile comune dupa cum are nevoie (mai pune o toaleta in spalatorie, ocupa cu mobila sa spatiile comune). Intrebarea este: exista o lege care sa specifice cum se iau hotaririle in lipsa unei asociatii de proprietari? Functioneaza principiul majoritatii? Multumesc si sper sa ma ajutati sa gasesc o solutie.
Cel mai recent răspuns: julien_slbz , utilizator 13:52, 6 Septembrie 2006
Potrivit dispozitiilor legale in vigoare (Legea nr. 50/1991, Legea nr. 114/1996, Legea nr. 85/1992 ), in imobilele tip ” bloc de locuinta” , partile de folosinta comuna intra in coproprietatea fortata a proprietarilor apartamentelor din imobilul in cauza. Proprietarii dobandesc prin cumpararea apartamentelor si o cota-parte de proprietate asupra acestor bunuri/spatii care nu pot fi folosite decat in comun, indiferent de tronsonul, scara sau etajul la care este situata proprietatea lor. In materie se aplica regulile prevazute pentru alte situatii de coproprietate fortata, cum ar fi zidul , santul si gardul comun ( art. 590-609 C.civ. )
In cazul coproprietatii fortate Instanta Suprema (sent. civ. nr. 1095/1982 ) a decis ca incetarea acestei stari de indiviziune asupra bunurilor/spatiilor de folosinta comuna nu poate avea loc decat daca exista acordul tuturor coproprietarilor. Modificarea destinatie nu poate avea loc decat in aceleasi conditii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am nevoie de o lege - impartire cheltuieli comune bloc fara asociatie de proprietari MARIA7 MARIA7 Vreau sa-mi repar acoperisul, nu exista asociatie de proprietari de care sa apartin, iar vecini de pe scara nu vor sa plateasca. I-mi poate spune cineva ce ... (vezi toată discuția)
Dobindire drept propietate cota aferente teren apartament ballo ballo Am mostenit de la parinti un apartament cumparat de acestia in 1996 conform legii 112/1995.In certificatul de mostenitor se mentioneaza ca odata cu ... (vezi toată discuția)
Uscatorie bloc wsx wsx ce lege imi da dreptul sa cumpar uscatoria de la bloc,ce pasi urmeaza sa fac?multumesc (vezi toată discuția)