Caut o solutie la urmatoarea problema: in vila in care locuiesc exista 5 proprietari si evident curtea si spatiile comune (pod, spalatorie, holuri etc.) sunt proprietate comuna indiviza (3 dintre proprietari au cate 25% iar ceilalti 2 au cate 12.5% din acestea). Nu exista asociatie de proprietari si de cate ori se doreste sa se faca ceva (de ex reparatii acoperis, sau amenajare curte etc.) nu exista consens deci nu se face nimic. In plus, unul dintre vecini profita de lipsa unei forme de organizare si modifica in spatiile comune dupa cum are nevoie (mai pune o toaleta in spalatorie, ocupa cu mobila sa spatiile comune). Intrebarea este: exista o lege care sa specifice cum se iau hotaririle in lipsa unei asociatii de proprietari? Functioneaza principiul majoritatii? Multumesc si sper sa ma ajutati sa gasesc o solutie.
Potrivit dispozitiilor legale in vigoare (Legea nr. 50/1991, Legea nr. 114/1996, Legea nr. 85/1992 ), in imobilele tip ” bloc de locuinta” , partile de folosinta comuna intra in coproprietatea fortata a proprietarilor apartamentelor din imobilul in cauza. Proprietarii dobandesc prin cumpararea apartamentelor si o cota-parte de proprietate asupra acestor bunuri/spatii care nu pot fi folosite decat in comun, indiferent de tronsonul, scara sau etajul la care este situata proprietatea lor. In materie se aplica regulile prevazute pentru alte situatii de coproprietate fortata, cum ar fi zidul , santul si gardul comun ( art. 590-609 C.civ. )
In cazul coproprietatii fortate Instanta Suprema (sent. civ. nr. 1095/1982 ) a decis ca incetarea acestei stari de indiviziune asupra bunurilor/spatiilor de folosinta comuna nu poate avea loc decat daca exista acordul tuturor coproprietarilor. Modificarea destinatie nu poate avea loc decat in aceleasi conditii.