Buna Seara ,
Am o nelamurire , as achizitiona un teren si un apartament in locatii diferite , proprietari diferiti , in primul rand cum pot verifica daca aceste doua nu sunt ipotecate altcuiva sau girate si a doua nelamurire cumpar un teren , proprietarul cu ce acte la zi trebuie sa se prezinte in fata mea la vanzare si ce obligatiuni de plata mi se cuvin mie in afara de achitarea terenului .
Documentul care va permite sa analizati situatia juridica a imobilului (ori imobilelor) pe care doriti sa il achizitionati este extrasul de carte funciara . Acest extras poate fi de informare ori eliberat in vederea instrainarii proprietatii.
Din cuprinsul acestui document rezulta daca imobilul respectiv este liber de sarcini sau nu. Solicitati vanzatorului (proprietarului) sa va puna la dispozitie acest document (extras CF de informare), eliberat evident la o data cat mai apropiata de cea la care se doreste sa se realizeze transferul propriatatii.
Proprietarul trebuie sa posede un titlu de proprietate valabil (contract de vanzare cumparare, certificat de mostenitor, dispozitie a primarului, hotarare judecatoreasca, etc), un certificat fiscal, un extras de carte funciara, alte documente care atesta plata la zi a obligatiilor (curent electric, asociatia de locatari, etc)
Dvs va trebui sa achitati pretul negociat precum si cheltuielile notariale.
Puteti solicita insa proprietarului sa participe si el cu o anumita cota la plata cheltuielilor notariale.