avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rugaminte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rugaminte

Buna ziua,
Sunt Tudor si as dori sa fiu indrumat pentru a solutiona un litigiu.
Parintii mei au decedat si am inceput procedura de dezbatere a succesiunii, fiind doi mostenitori, eu si sora mea. Tatal meu la momentul decesului a avut si economii depuse la CAR Casa Armatei, economii pe care sora mea le-a ridicat fara a ma instiinta, inchizand si contul tatei. Pretinde ca a uitat ca a ridicat banii, cumva a uitat din Decembie 2020 pana in luna August a.c. cand am venit in tara sa rezolvam ceea ce legal se impune a fi rezolvat.
La momentul la care am inceput procedura de dezbare a succesiunii evident ca acel cont nu exista, motiv pentru care Notarul a refuzat sa includa in masa succesorala si acele economii ce au apartinut tatalui nostru.
Sora mea refuza sa imparta banii sub pretextul ca ea a fost imputernicita de catre tatal meu sa efectueze depuneri/ridicari pe contul respectiv. Mentionez ca imputernicirea a fost intocmita in 1997 pentru sora si mama noastra, mama decedand in anul 2006. Dupa 1997 cat si dupa decesul mamei, nu exista o reinnoire a imputernicirii.
Mai mult decat atat, CAR a virat banii tatalui meu in contul nepoatei, fiica surorii mele.
As dori sa stiu cum as putea rezolva aceasta problema.
Va multumesc anticipat.
Cu stima.
Ultima modificare: Duminică, 12 Septembrie 2021
TudorDaniel, utilizator
Cel mai recent răspuns: pop_m , utilizator 08:11, 15 Septembrie 2021
Presupunand ca sora dvs a retras banii din contul tatalui dupa data decesului acestuia, a facut-o in mod ilegal, pentru ca orice clauza de imputernicire pe acel cont ar fi existat, aceasta a fost desfiintata la data decesului iar sumele de bani trebuiau incluse in masa succesorala spre a fi impartite de toti mostenitorii.
Conform art. 119 al 1 Cod Civil:
(1) Succesibilul care, cu rea-credință, a sustras ori a ascuns bunuri din patrimoniul succesoral sau a ascuns o donație supusă raportului ori reducțiunii este considerat că a acceptat moștenirea, chiar dacă anterior renunțase la ea. El nu va avea însă niciun drept cu privire la bunurile sustrase sau ascunse și, după caz, va fi obligat să raporteze ori să reducă donația ascunsă fără a participa la distribuirea bunului donat.
Buna seara, Dle Mihail!
Va multumesc pentru raspuns, apreciez mult acest lucru.
Este o certitudine faptul ca tata a decedat in Octombrie 2020, iar in Decembrie sora a ridicat si lichidat contul tatei. Asa cum am mentionat anterior, suma din cont a fost virata nepoatei mele, am extrasul de cont care dovedeste acest lucru.
Trebuie sa recunosc ca nu am inteles pe deplin ceea ce vrea sa spuna art 119 din Codul Civil. Sa inteleg ca Notarul a gresit cand a refuzat sa includa suma in masa succesorala?
Va rog sa imi spuneti cum trebuie sa procedez pentru a solutiona problema.
Va multumesc inca o data, sper ca nu cer prea mult rugandu-va sa imi explicati.
Cu stima.
Ultima modificare: Luni, 13 Septembrie 2021
TudorDaniel, utilizator
Nu, notarul nu a gresit cata vreme nu ati putut produce un extras de cont (sau orice alt act) prin care sa demonstrati ca la momentul dezbaterii succesiunii respectiva suma de bani se afla in patrimoniul (sau contul) tatalui dvs. Ca sa puteti mosteni ceva, pe langa faptul ca trebuie sa va demonstrati calitatea de mostenitor (legatura de rudenie) mai trebuie sa demonstrati si ca acel "ceva" a fost detinut de defunct. Ori dvs v-ar fi fost imposibil sa faceti asta.
Articolul pe care l-am citat spune ca, pentru ca sora a dispus in mod abuziv de acea suma de bani (daca a facut, intr-adevar, asta - si daca respectivul cont era deschis pe numele tatalui iar suma de bani a iesit din acel cont dupa data decesului, da, a facut asta, indiferent de ce imputerniciri avea pe cont), atunci nu i se cuvine sa mosteneasca acea suma de bani, pe care, cumva, a "dosit-o".
Prin urmare, daca nu va intelegeti cu sora, acum trebuie sa va adresati instantei printr-o actiune prin care sa cereti obligarea surorii la achitarea sumei de bani catre dvs. Va e suficient un extras de cont care sa ateste ca transferul sumei de bani a fost efectuat de sora dvs dupa data decesului tatalui.
Buma seara,
Mii de multumiri pentru explicatii. Lesne de inteles ca si CAR a gresit mai ales ca au certificatul de deces al tatei,nu?
Cu stima.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde cand au primit certificatul de deces - inainte sau dupa ce au operat transferul sumei in contul surorii dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masa succesorala si iesirea din indiviziune Nicoleta Rozinbaum Nicoleta Rozinbaum Buna ziua, Am descoperit acest forum cautand informatii cu privire la iesirea din indiviziune si sper sa ma ajute cineva sa ma clarific in ceea ce priveste ... (vezi toată discuția)
Donatie calin felicia calin felicia Parintii mei au divortat.La decesul tatalui sora mea a luat toata partea tatalui meu, care depaseste ca valoare partea care mi se cuvine mie din donatia ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa tata, 2 copii + cea de-a doua sotie Diana I. Diana I. Buna ziua, Tata tocmai a decedat. Suntem doi copii din prima sa casatorie, incheiata acum peste 30 ani. A ramas in viata actuala sa sotie, care detine toate ... (vezi toată discuția)