avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... masa succesorala si iesirea din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

masa succesorala si iesirea din indiviziune

Buna ziua,

Am descoperit acest forum cautand informatii cu privire la iesirea din indiviziune si sper sa ma ajute cineva sa ma clarific in ceea ce priveste procesul in care a fost citat tatal meu de catre nepoata sa ( fiica surorii sale, decedate in 1982 ) intr-un proces de iesire din indiviziune in baza art 728 din codul civil si 673.1 din codul de procedura civila. Pe scurt, bunicii mei au decedat amandoi in 2006. Dupa moartea lor singura mostenire a constat intr-un lot de pamant. Celelalte proprietati ( casa, terenuri ) le-au vandut cat erau inca in viata si au impartit banii intre cei doi copii ( tatal meu si sora lui mai mare) si nepoata lor. Masa succesorala la care se face referire in citatie include toata averea bunicilor pe care au avut-o, desi cum am mentionat , la moartea lor ramasese un singur teren pt care urma sa se faca succesiunea. Este posibil sa fie luate in considerare pt succesiune toate bunurile pe care le-au detinut desi aceaste au fost instrainate prin vanzare -cumparare inainte de decesul lor?

Multumesc anticipat pt ajutor
Nicoleta
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Rozinbaum , utilizator 08:32, 10 Iunie 2009
In masa succesorala sunt incluse bunurile care exista in patrimoniu la data decesului. Daca au fost instrainate in timpul vietii defunctului nu mai pot fi cerute la partaj, cu conditia ca instrainarea sa fi fost valabila. Aratati prin intimpinare acest lucru inclusiv ca de impartit mai este un singur lot de teren
Multumesc Dan pentru raspuns. M-am mai documentat si eu, dar vroiam parerea unui specialist.
Dl Dan s-ar putea sa nu fi fost chiar foarte atent, chiar daca acele bunuri s-au instrainat unor terte persoane si nu ne mai intereseaza, sumele de bani obtinute au fost donate unor mostenitori rezervatari ceea ce are relevanta in cadrul spetei.

Acele donatii sunt in principiu raportabile, ele fiind considerate doar in avans din mostenire.

Prin raport donatiile respective se aduc la masa succesorala, care va fi formata din terenul respectiv + sumele primite (in masura in care se pot proba acele donatii) si se va imparti in mod egal tinandu-se cont de avansul pe care unii deja l-au primit.
Nicoleta Rozinbaum a scris:


...a fost citat tatal meu de catre nepoata sa ( fiica surorii sale, decedate in 1982 ) intr-un proces de iesire din indiviziune
Pe scurt, bunicii mei au decedat amandoi in 2006. Dupa moartea lor singura mostenire a constat intr-un lot de pamant. Celelalte proprietati ( casa, terenuri ) le-au vandut cat erau inca in viata si au impartit banii intre cei doi copii ( tatal meu si sora lui mai mare) si nepoata lor.


Nu sunt sigura daca nepoata din paragraful 1 e tot una cu nepoata din paragraful 2.
Daca da, atentie la modul in care tatal dvs. va face afirmatii despre impartirea banilor rezultati din vanzare. Pentru ca daca nepoata "a uitat" ca bunurile s-au vandut, mai mult ca sigur "nu-si va aminti" ca a primit ceva, in timp ce tatal dvs tocmai va recunoaste ca a primit o donatie in bani (dar manual).
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2009
romascanu, moderator
Da, este vorba de aceeasi nepoata, care de altfel are domiciliul in Italia. Tatal meu are dovada ( posta sau banca nu stiu exact ) care atesta ca i-a trimis 10,000 EUR.
Ma intreb totusi, daca sotul surorii decedate ( tatal nepoatei) are dreptul la mostenire, si daca da, care este cota parte la care are dreptul si care este de fapt cota parte a nepoatei ( fiica lui).
Nu stiu daca e prea clar raportul de rudenie asa ca incerc sa refac oarecum arborele genealogic pentru mai multa claritate:

-parinti: Maria& Vasile - decedati amandoi in 2006
- copii lor: Cornel ( in viata), Ioana ( in viata ), Florentina ( decedata)
- Florentina a fost casatorita cu Petre ( in viata ) si au avut un copil Cristina ( in viata )

Cristina este cea care i-a citat pe Cornel si Ioana in procesul de iesire din indiviziune

Daca poate cineva sa-mi confirme la ce cota parte din mostenirea lasata de Maria & Vasile au dreptul fiecare din cei mentionati mai sus.

Toate proprietatile au fost instrainate, cum am mentionat, in timpul vietii de catre Maria si Vasile ( parte direct, parte prin imputernicit ( tatal meu) ) , prin acte de vanzare. Exista vreun risc ca aceste acte sa fie atacate in vreun fel?

Multumesc anticipat celor care ma pot lamuri cat de cat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! cer ajutor in legatura cu urmatoarea speta: partaj ... Alma Voicu Alma Voicu Buna ziua! Cer ajutor in legatura cu urmatoarea speta: partaj succesoral si iesire din indiviziune definitiva, intre sotia supravietuitioare si cei 4 copii, ... (vezi toată discuția)
Cedare cota mostenire colega3 colega3 fratii tatalui meu decedat m au dat in judecata pt iesirea din indiviziune si impartirea unor terenuri. mentionez ca tata a decedat acum 20 de ani. succesiunea ... (vezi toată discuția)
Partaj voluntar:doresc sa efectuez succesiunea dupa tatal meu.la masa succesorala ... club-35 club-35 Doresc sa efectuez succesiunea dupa tatal meu.La masa succesorala suntem mama si 2 copii, eu si o sora.In urama acestei succesiuni am dori sa limpezim situatia ... (vezi toată discuția)