avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună seara, am fost dată afară din serviciu. ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună seara, am fost dată afară din serviciu. Menționez că ...

Bună seara, am fost dată afară din serviciu.
Menționez că am lucrat într-un after-school privat, unde mă ocupam de copii cu probleme (sindrom down, hiperactivitate, copii proveniți din medii sociale extrem de defavorizate). Problema mea a fost la contractul de muncă, pe care eu l-am acceptat de comun acord cu șefa mea: aveam trecut pe cartea de muncă 3 ore, cu înțelegerea ca să lucrez 4, pe cartea de muncă aveam minimul pe economie aferent celor 3 ore trecute acolo, eu practic luând un salariu de 1700 lei, nedeclarat. Situație destul de des întâlnită în România printre prietenii și cunoștințele mele. Pe contractul de muncă aveam trecute 21 de zile lucrătoare concediu. Nici ocupația trecută pe cartea de muncă nu corespundea, pentru că eu eram trecută îngrijitor, dar eu făceam muncă de învățător. Menționez că eu am acceptat cu bună știință toate aceste clauze contractuale, deoarece, studentă fiind, aveam neapărat nevoie de un job part-time, ca să pot merge și la facultate.
Pe lângă cele 4 ore pe care trebuia să le lucrez conform înțelegerii, am prestat benevol numeroase ore neplătite în care am meditat la diferite materii copilași rămași în urmă cu materia, am făcut mâncare pentru after-school, am făcut curat, inclusiv spălat wc, rahat. și am curățat niște fetițe de păduchi, ca să poată veni în after-school.
Șefii mi-au prins slăbiciunea că îmi era milă de copiii necăjiți, și au exploatat maxim faptul că lucram benevol în timpul meu liber. Au început să mă cheme ori de câte ori era nevoie de ceva, și chiar și atunci când nu era neapărat nevoie, sau când ei puteau plăti pe cineva pentru acele lucruri.
Toate ca toate, dar a venit vremea concediului. Am primit concediu de pe 7 iulie. Dar, în mod ciudat, m-au plătit în avans, până pe data de 30 august. Nu am cerut să fiu plătită în avans,.
În luna august after-schoolul nu a funcționat.
Am avut înțelegerea cu șefa mea ca, din 7 septembrie când vin la lucru, să lucrez 8 ore în loc de 4, și să iau salariul aferent celor 4 ore cu care aveam înțelegerea.
Dar mi-am anunțat șefii, în data de 27 iulie, că eu pe data de 8 iulie am un examen la un curs de calificare, făcut tot ca să mă ajute la after-school, și pe care l-am plătit eu din banii mei. Când am anunțat șefa că pot veni doar de pe 9 septembrie, deci, 2 zile mai târziu decât stabilisem inițial, și am întrebat-o dacă e ok și ea a răspuns afirmativ, spunând ca să nu vin decât pe 13 septembrie, ca să avem o discuție.
Nu am bănuit nimic nelaloc. Am venit ieri, pe 13 septembrie la lucru la ora stabilită de comun acord, ca să aflu că șefii au desfințat afterschoolul din lipsă de sponsorizări, Asta ca asta. Fără niciun fel de preaviz. Dar, trebuie să recuperez orele pentru care am fost plătită în avans. Adică să lucrez moca. Până la SFÂRȘITUL LUNII OCTOMBRIE. Da. Așa mi-au spus. Cum adică să lucrez până la sfârșitul lunii octombrie, când, dupâ calculele mele am doar 18 zile lucrătoare de recuperat? Ar fi până în 6 octombrie, nu până la sfârșitul lunii. Și cum afterschoolul e desființat, rămâne să recuperez acele ore stând cu copila șefilor care e cu down și necesită mulți nervi și mult efort ca să te ocupi de ea.
Mai e ceva. Azi am stat 5 ore în loc de 4, și am rugat șefa să mă treacă pe caiet că am recuperat 5 ore, dar șeful a vrut să îmi treacă doar 4 ore. A spus că EU sunt tot numai după profit.
Mi s-a spus și că ei și-au sacrificat banii familiei că să îmi poată plăti mie salariul, considerau că faptul că îmi plăteau mie acel salar de 1700 lei îmi făceau tot mie un favor deosebit.
Și multe alte mizerii mi-au spus, și m-au jignit.
Am 2 întrebări:
1: CHIAR TREBUIE SĂ LE LUCREZ MOCA, MAI MULT DECÂT TREBUIE, ȚINÂND CONT ȘI DE NENUMĂRATELE ORE DE VOLUNTARIAT IMPUS PE CARE LE-AM PRESTAT DE-A LUNGUL TIMPULUI?
2:CE DREPTURI LEGALE AM ÎN ACEASTĂ SITUAȚIE ÎNCÂLCITĂ? CE POT FACE ACUM?
O altă întrebare ar fi: ați mai văzut vreodată niște patroni așa nesimțiți, care să profite atâta și să pretindă atâta?
Vă mulțumesc tuturor acelora care au putut citi tot, și să vă dea Dumnezeu sănătate pentru orice sfat pe care mi-l dați. Vă rog să nu faceți caterincă, pentru că e vorba de situația mea, și nu știu ce să fac.

Cel mai recent răspuns: erriss , utilizator 02:46, 21 Septembrie 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Salariatul are dreptul la salarizare pentru munca depusa.

2. Salariatul cu fracţiune de normă are interdicţia de a efectua ore suplimentare, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora.

3. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) /Inspectia Muncii prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu astfel de " angajatori" merita sa te porți cu aceeasi masura, Pleci si la revedere. Atata timp cat locul de munca e desfiintat, nu te pot obliga sa muncesti in alta parte, sa faci altceva.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Lucia Flaviana Mironese a scris:

......
O altă întrebare ar fi: ați mai văzut vreodată niște patroni așa nesimțiți, care să profite atâta și să pretindă atâta?
.....

Sunt destui angajatori de acest gen, atat din sectorul privat cat si din cel bugetar.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am asa o banuiala ca nici contract cu ati avut…
Nu mai mergeti nici macar o zi la acesti oameni, sub nicio forma pana pe 18 octombrie. Dar eu nu inteleg, nu aveti parinti sa va sfatuiasca? Cum de au permis asa ceva?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din punctul meu de vedere situatia nu e deloc incalcita.
1. Ati avut un contract;
2. Pe langa contract mica intelegere.
3. Ati prestat voluntariat: asta inseamna ca de buna voie (practic neimputabila lor, ci ca ati dorit sa ajutati, sa fiti bunul samaritean, etc,) - a fost alegerea dvs
4. Ati fost chemata de dansii sa prestati diferite activitati (comparativ cu voluntariatul, ca sa fie clar, ati fost solicitata sa va prezentati la locul de munca).
5. Ati anuntat faptul ca faceti un curs de calificare care va va ajuta si la afterschool (dar si pe dvs in mod personal), si ca veti intarzia doua zile ("Dar mi-am anunțat șefii, în data de 27 iulie, că eu pe data de 8 iulie [....] Când am anunțat șefa că pot veni doar de pe 9 septembrie," - banuiesc ca e o greaseala si va referiti la 8 septembrie ca data examenului.). Asta inseamna ca Angajatorul stia ca ati platit un curs pentru a aduce un beneficiu la locul de munca, in esenta afacerea dansilor.

Din cele de mai sus rezulta ca si dvs puteti afirma ca ati prestat munca neremunerata, puteti sa faceti un calcul estimativ pentru diferitele activitati la care ati fost chemata (nu la cele la care ati participat din proprie initiativa), le veti aduce la cunostinta ca in urma intelegerii verbala cu dansii veti recupera orele platite pana pe data de 6 octombrie (sau ce data reiese). Daca nu le convine, asta este. Puteti sa le mentionati ca ati lucrat la solicitarea dansilor atatea ore, care nu au fost platite. Pot sa va solicite sa restituiti banii primiti si atunci veti spune ca faceti plangere la ITM pentru orele suplimentare neplatite si ca nu ati fost anuntata din timp de desfintarea locului de munca pentru a avea posibilitatea sa va cautati altceva.

NB. inteleg ca lucrati cu persoane/copii cu nevoi speciale. Stiu ca putina lume poate lucra cu acesti copii si ca e nevoie de un nivel de empatie destul de ridicat pentru a-i putea ajuta. Dar tineti minte: empatia pe care o aveti fata de acesti copii, nu o transformati in prostie d.p.d.v. al relatiilor sociale (ma refer la cele generale, de tip angajat-angajator, fiu/fiica-mama/tata, prieten(a)-prieten(a), etc-etc). Am avut posibilitatea sa vad destule cazuri in care empatia domina bunul-simt (si cand ma refer la bun-simt, nu ma refer la bunul-simt de a deschide usa, lasa locul in autobuz cuiva mai invarsta etc)

Din cum ati scris, sper sa aveti taria sa va calcati putin pe suflet si sa puneti piciorul in prag.

O zi frumoasa!

Alte discuții în legătură

After school medeea2014 medeea2014 buna ziua tuturor,intentionez sa deschid afther school. Ce avize sunt necesare pentru aceasta activitate? Spatiul in care se va desfasura este inchiriat cu ... (vezi toată discuția)
Program after school nicoletasilvesan nicoletasilvesan Buna ziua, Sunt profesor si as dori sa stiu daca pot organiza in scoala cursuri de after school si sa pot fi platita cu bani obtinuti din sponsorizari. ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Semiluna96 Semiluna96 Buna seara! Lamuriti-ma si pe mine, va rog frumos, intr-o problema ca deja simt ca o iau razna. Mai am vreo 2 intrebari asemanatoare pe site, insa de cate ori ... (vezi toată discuția)