avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună seara, am fost dată afară din serviciu. ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună seara, am fost dată afară din serviciu. Menționez că ...

Bună seara, am fost dată afară din serviciu.
Menționez că am lucrat într-un after-school privat, unde mă ocupam de copii cu probleme (sindrom down, hiperactivitate, copii proveniți din medii sociale extrem de defavorizate). Problema mea a fost la contractul de muncă, pe care eu l-am acceptat de comun acord cu șefa mea: aveam trecut pe cartea de muncă 3 ore, cu înțelegerea ca să lucrez 4, pe cartea de muncă aveam minimul pe economie aferent celor 3 ore trecute acolo, eu practic luând un salariu de 1700 lei, nedeclarat. Situație destul de des întâlnită în România printre prietenii și cunoștințele mele. Pe contractul de muncă aveam trecute 21 de zile lucrătoare concediu. Nici ocupația trecută pe cartea de muncă nu corespundea, pentru că eu eram trecută îngrijitor, dar eu făceam muncă de învățător. Menționez că eu am acceptat cu bună știință toate aceste clauze contractuale, deoarece, studentă fiind, aveam neapărat nevoie de un job part-time, ca să pot merge și la facultate.
Pe lângă cele 4 ore pe care trebuia să le lucrez conform înțelegerii, am prestat benevol numeroase ore neplătite în care am meditat la diferite materii copilași rămași în urmă cu materia, am făcut mâncare pentru after-school, am făcut curat, inclusiv spălat wc, rahat. și am curățat niște fetițe de păduchi, ca să poată veni în after-school.
Șefii mi-au prins slăbiciunea că îmi era milă de copiii necăjiți, și au exploatat maxim faptul că lucram benevol în timpul meu liber. Au început să mă cheme ori de câte ori era nevoie de ceva, și chiar și atunci când nu era neapărat nevoie, sau când ei puteau plăti pe cineva pentru acele lucruri.
Toate ca toate, dar a venit vremea concediului. Am primit concediu de pe 7 iulie. Dar, în mod ciudat, m-au plătit în avans, până pe data de 30 august. Nu am cerut să fiu plătită în avans,.
În luna august after-schoolul nu a funcționat.
Am avut înțelegerea cu șefa mea ca, din 7 septembrie când vin la lucru, să lucrez 8 ore în loc de 4, și să iau salariul aferent celor 4 ore cu care aveam înțelegerea.
Dar mi-am anunțat șefii, în data de 27 iulie, că eu pe data de 8 iulie am un examen la un curs de calificare, făcut tot ca să mă ajute la after-school, și pe care l-am plătit eu din banii mei. Când am anunțat șefa că pot veni doar de pe 9 septembrie, deci, 2 zile mai târziu decât stabilisem inițial, și am întrebat-o dacă e ok și ea a răspuns afirmativ, spunând ca să nu vin decât pe 13 septembrie, ca să avem o discuție.
Nu am bănuit nimic nelaloc. Am venit ieri, pe 13 septembrie la lucru la ora stabilită de comun acord, ca să aflu că șefii au desfințat afterschoolul din lipsă de sponsorizări, Asta ca asta. Fără niciun fel de preaviz. Dar, trebuie să recuperez orele pentru care am fost plătită în avans. Adică să lucrez moca. Până la SFÂRȘITUL LUNII OCTOMBRIE. Da. Așa mi-au spus. Cum adică să lucrez până la sfârșitul lunii octombrie, când, dupâ calculele mele am doar 18 zile lucrătoare de recuperat? Ar fi până în 6 octombrie, nu până la sfârșitul lunii. Și cum afterschoolul e desființat, rămâne să recuperez acele ore stând cu copila șefilor care e cu down și necesită mulți nervi și mult efort ca să te ocupi de ea.
Mai e ceva. Azi am stat 5 ore în loc de 4, și am rugat șefa să mă treacă pe caiet că am recuperat 5 ore, dar șeful a vrut să îmi treacă doar 4 ore. A spus că EU sunt tot numai după profit.
Mi s-a spus și că ei și-au sacrificat banii familiei că să îmi poată plăti mie salariul, considerau că faptul că îmi plăteau mie acel salar de 1700 lei îmi făceau tot mie un favor deosebit.
Și multe alte mizerii mi-au spus, și m-au jignit.
Am 2 întrebări:
1: CHIAR TREBUIE SĂ LE LUCREZ MOCA, MAI MULT DECÂT TREBUIE, ȚINÂND CONT ȘI DE NENUMĂRATELE ORE DE VOLUNTARIAT IMPUS PE CARE LE-AM PRESTAT DE-A LUNGUL TIMPULUI?
2:CE DREPTURI LEGALE AM ÎN ACEASTĂ SITUAȚIE ÎNCÂLCITĂ? CE POT FACE ACUM?
O altă întrebare ar fi: ați mai văzut vreodată niște patroni așa nesimțiți, care să profite atâta și să pretindă atâta?
Vă mulțumesc tuturor acelora care au putut citi tot, și să vă dea Dumnezeu sănătate pentru orice sfat pe care mi-l dați. Vă rog să nu faceți caterincă, pentru că e vorba de situația mea, și nu știu ce să fac.

Cel mai recent răspuns: erriss , utilizator 02:46, 21 Septembrie 2021
As pleca si nici la telefon nu as mai răspunde. Ai fost fraierita, pe romaneste. Daca se permitea in vremurile noastre, se numea sclav pe plantatie. Am mai auzit de astfel de patroni, ai grija de acum, ce semnezi, lucreaza doar legal si ce scrie pe cartea de munca aia sa primești: si functie, si program si bani.
Orice bine crezi tu ca ii faci sefului, se va întoarce la un moment dat impotriva ta. Drept dovada, le pare rau dupa bani (desi daca socotesti, nu le esti datoare, au economisit cu tine cand nu au platit cat trebuie la stat).
Pa si la revedere! Nu sta bona nici o zi. Stii cat ia o bona pe ora? Interesează-te. Mai adauga copil cu sindrom. Ai de luat bani, nu de prestat.
Succes si deschide ochii, toti isi vad de interesul propriu.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici macar 1 minut nu trebuie sa mai stati langa acesti "angajatori". Specimene din astea sunt destule, nu trebuie sa va mirati.
Mergeti DOAR ca sa va dea hartiile de inchidere contract (daca a fost) : decizia de incetare contract si raportul salariatului din programul Revisal.. Apoi le spuneti "Paaa!!". Daca mai <maraie> ceva, le amintiti punctual ce s-a spus mai sus ca nu au respectat legea: instiintare desfiintare loc de munca etc. Nu dati nici un ban inapoi (chestia cu avansul e o poveste), nu va faceti griji ca nu se intampla nimic, nu au ce sa va faca.
Nu lasati sa se profite de dvs si cautati alte locuri de munca unde sunteti apreciata, respectata si angajata cu forme legale.
Succes!!!
Ultima modificare: Joi, 16 Septembrie 2021
RoxanaRamona, utilizator
Am plecat pana la urma. Am reusit sa ma impun, si am scapat. M-am dus cu foaia scrisa de acasa ca sa stiu ce sa le spun, pentru ca eu sunt emotiva, si uit ce am de spus daca se striga la mine. Dar asa le-am spus toate, si astept sa ma cheme sa semnez pentru lichidare, si sa imi dea recomandarea pe care mi-au promis-o (si pe care nu cred ca am sa o primesc, dar nu imi pasa). Important e ca am scapat. Acum caut alt job pe domeniul meu, in contabilitate. MULTUMESC TUTUROR CELOR CARE M-AU AJUTAT CU SFATURI.
daca ai terminat sa iti amintesti sa nu mai accepti sa lucrezi la negru/gri/ si variatuini

mergi la ITM (sectorul unde este inreg firma asta) si la casa de pensii, inainte de a mai semna altceva si verifica-ti contractul; una e ce crezi si alta ce e inregistrat acolo; iti pot vira suma in cont si tu daca trebuie sa semnezi ceva, dupa ce vezi contul; daca acea "lichidare" este de fapt dintr-o recalculare a acelei sume pe care spuneai ca ai luat-o ca si "avans"si revin cu modificarea ca "plata compensatorie" si cine mai stie ce...nu te grabi sa semnezi; ia foile acasa (probail sunt mai multe si incurcate ca sa nu ai rabdare sa verifici). Inclusiv pentru "lichidarea" asta trebuie sa fie taxe platite.

candva trebuia si o decizie cu ce cod se inchide relatia de munca; au fost cazuri cand societatea nu a facut dovada platilor si desi oprisera banii la fiecare stat de plata, nu i-au virat...ura si la gara; ITM a anulat inregistrarile timp de 3ani...si stampila: "perioada nu constituie vechime, societatea nu face dovada platilor catre bugetul de stat""

da, exista multi angajatori asa si in Rom si afara si se poate intampla oriunde, oricui, oricand (se intampla si intre rude si intre prieteni); trebuie sa rezisti in fata santajului si sa refuzi compromisul; sa cunosti cat mai bine legea, sa nu te lasi intimidata, amenintata ( am mai auzit/vazut tipete ca sa renunte oamenii la banii lor) nu mai face intelegeri verbale; daca esti dinspre contabilitate trebuie sa ai stiinta ca doar documentul - hartia - are valoare, cu nr. de inregistrare, semnatura etc. (fara, te lupti cu morile de vant prin judecatorii si cheltui bani si timp). Succes! Nu e problema ta ce au sacrificat ei pentru salariul tau; asta e santaj emotional.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

After school medeea2014 medeea2014 buna ziua tuturor,intentionez sa deschid afther school. Ce avize sunt necesare pentru aceasta activitate? Spatiul in care se va desfasura este inchiriat cu ... (vezi toată discuția)
Program after school nicoletasilvesan nicoletasilvesan Buna ziua, Sunt profesor si as dori sa stiu daca pot organiza in scoala cursuri de after school si sa pot fi platita cu bani obtinuti din sponsorizari. ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Semiluna96 Semiluna96 Buna seara! Lamuriti-ma si pe mine, va rog frumos, intr-o problema ca deja simt ca o iau razna. Mai am vreo 2 intrebari asemanatoare pe site, insa de cate ori ... (vezi toată discuția)