avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1103 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, cine controleaza o asociatie de LOCATARI ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, cine controleaza o asociatie de LOCATARI (nu proprietari), ...

Buna ziua, cine controleaza o asociatie de LOCATARI (nu proprietari), care refuza sa faca izolatia acoperisului unui bloc, desi li s-au plans mai multe persoane ca le intra apa prin tavan?
Refuzul nu a fost comunicat clar, ci comitetul blocului si presedintele amana sa rezolve problemele.
Primaria a spus ca nu mai controleaza activitatea asociatiilor.
Se pare ca e valabil de mai mult timp: [ link extern ] /

Ce institutie ii controleaza totusi pe cei care refuza sa-si indeplineasca obligatiile fata de blocul care ii plateste?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 19:03, 16 Septembrie 2021
In primul rand intrebati la primarie daca a fost schimbata legea in Parlament/prin OUG... in acest moment.
Daca nu a fost schimbata ( si eu cred ca nu a fost..) ea este in vigoare in forma actuala si trebuie respectata.

O initiativa de modificare a unei legi nu este tot-una cu modificarea ei.
Modificare se produce dupa votarea initiativei de modificare si intrarea ei in vigoare.
[ link extern ]
Prima data am sunat la primarie si mi-au confirmat ca nu ii mai pot controla sau impune sa-si respecte obligatiile.
Trebuie sa fie o institutie care sa ii constranga. Nu pot sa cred ca asociatiile de bloc sunt de neatins de catre nici o autoritate
Gorj78 a scris:


Ce institutie ii controleaza totusi pe cei care refuza sa-si indeplineasca obligatiile fata de blocul care ii plateste?

Multumesc.

Conform legii 196/2018 indrumarea si controlul asociatiilor de proprietari se face de catre primarie (persoana sau compartiment specializat), care poate da si amenzi contraventionale :
Articolul 10
(1) Autoritățile administrației publice locale organizează în cadrul aparatului de specialitate al primarului un compartiment specializat în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari.
(2) Autoritățile administrației publice locale, prin compartimentele prevăzute la alin. (1), asigură, la cerere, informarea asociațiilor și proprietarilor din condominii cu privire la cadrul normativ privind organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari.
(3) Compartimentele prevăzute la alin. (1) informează asociațiile de proprietari cu privire la interdicțiile prevăzute în regulamentul local de urbanism sau în regulamentele de intervenție aferente zonelor de intervenție prioritară, aplicabile condominiilor, stabilite în cadrul programelor multianuale destinate creșterii calității arhitectural-ambientale a clădirilor, de reabilitare termică și de reducere a riscului seismic al construcțiilor existente, precum și cu privire la obligativitatea montării contoarelor pentru individualizarea consumurilor la nivel de proprietate individuală, conform legislației în vigoare.
(4) Compartimentele prevăzute la alin. (1) exercită controlul asupra activității financiar-contabile din cadrul asociațiilor de proprietari, din oficiu ori la solicitarea unuia sau mai multor membri ai asociației de proprietari.
(5) La propunerea compartimentelor specializate în sprijinirea, îndrumarea și controlul asociațiilor de proprietari din cadrul autorității administrației publice locale, primarul, în baza unei hotărâri a consiliului local, atestă persoanele fizice în vederea dobândirii calității de administrator de condominii.
(6) Atestatul prevăzut la alin. (5) se emite în baza următoarelor documente:
a) certificatul de calificare profesională pentru ocupația de administrator de condominii, conform prevederilor art. 2 lit. f);
b) cazierul judiciar care să ateste că nu a suferit nicio condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune de natură economico-financiară;
c) cazierul fiscal.

Articolul 102
(4) Constatarea contravențiilor prevăzute la alin. (1), făcută la sesizarea oricărei persoane interesate sau din oficiu, precum și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare se fac după cum urmează:
........................................
b) de către primari sau de împuterniciții acestora sau de către Poliția Locală în cazul faptelor prevăzute la alin. (1) lit. a)-e), i)-m) și o)-s);

Primariile sunt obligate sa raspunda unei reclamatii (scrise) in maxim 30 de zile.

Alfel , autoritatea care poate decide e instanta.
Ultima modificare: Joi, 16 Septembrie 2021
latka, utilizator
Nu sunt "de neatins", doar lasa impresia asta pentru a face ce doresc si sa nu fie deranjati...
Cum a spus si doamna mai sus, inregistrati reclamatia la primarie si vedeti apoi ce fac...

Daca nu, discutati cu un avocat si vedeti daca merita actiunea in instanta.
Si nu va speriati de onorariul platit avocatului, il recuperati de la asociatie sub forma de cheltuieli de judecata ( plus eventuale daune...).
Si sa vedeti apoi scandal intre presedintele si comitet plus administrator pe o parte si ceilalti proprietari de cealalta parte cand vor afla ca datorita dumnealor va datoreaza bani...

Plus ca aceste Asociatii de locatari trebuie sa se transforme in una de proprietari, conform legii de mai sus.
Art. 15 din lege
(1) Anterior constituirii asociației de proprietari, proprietarii unităților de proprietate imobiliară din condominii se întrunesc pentru a hotărî cu privire la înființarea asociației de proprietari sau, după caz, la reorganizarea asociației de locatari în asociație de proprietari. Totodată, se hotărăște și cu privire la persoana fizică sau juridică însărcinată cu întocmirea acordului de asociere și a statutului, cu privire la termenul de finalizare a acestora, data de convocare a adunării de constituire și la modalitatea de decontare a costurilor generate de această acțiune. Hotărârea proprietarilor se consemnează într-un proces-verbal care se semnează de toți cei prezenți.
Ultima modificare: Joi, 16 Septembrie 2021
Ionut.ion, utilizator

Ionut.ion a scris:


Cum a spus si doamna mai sus, inregistrati reclamatia la primarie si vedeti apoi ce fac...

Contrar asteptarilor, daca va uitati si la poza, sunt, totusi, un domn :) .
Revenind la subiect, primaria nu are are dreptate, trebuia sa sanctioneze asociatia.
Cei din conducerea asociatie de locatari sunt vinovati, pentru ca legea 196/2018 obliga transformarea in asociatie de proprietari.
Articolul 104
(1) În termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, asociațiile de locatari din condominiile ale căror unități de proprietate individuală au fost dobândite în proprietate în condițiile legii și care nu au fost reorganizate în asociații de proprietari au obligația să se reorganizeze în conformitate cu prevederile prezentei legi.

Articolul 102
(1) Următoarele fapte constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni:
.............................
s) nerespectarea prevederilor art. 104 alin. (1).
.........................
(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează după cum urmează:
................................................................
b) faptele prevăzute la alin. (1) lit. a),b), c), r) și s), cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei;
(3) Sancțiunile pentru contravențiile prevăzute la alin. (1) se aplică persoanelor fizice sau juridice vinovate.

Faceti reclamatie luna de luna.
Ultima modificare: Joi, 16 Septembrie 2021
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Asociație locatari RamoFlore RamoFlore Bună ziua Prin adunarea generala s a votat schimbarea vechiului președinte al asociației însă acesta a refuzat timp de doua săptămâni sa întocmească ... (vezi toată discuția)
Am devenit de curând proprietar de apartament și mi sa cerut de la asociație o taxa de 70 de ron pt schimbarea fisei cu evidenta apartamentului pe motiv ca să schimbat proprietarul. e normal?? Galeho76 Galeho76 Am cumpărat de curând un apartament și mi sa spus de către asociatia de la bloc ca trebuie plătită o taxa de 70 lei pt schimbarea fisei apartamentului de ... (vezi toată discuția)
Cerere loc de parcare sector 2 Mihai1491 Mihai1491 Bună ziua, Locuiesc in Sectorul 2 București si mi-a fost atribuit un loc de parcare am nevoie de o cerere prin care președintele asociației de proprietari ... (vezi toată discuția)