Angajatorul meu imi impune sa semnez un act aditional in care enumera o lista de cursuri care pe mine personal nu ma intereseaza ("Managementul conflictelor", eu fiind grafician! ), nu mentioneaza cat vor dura aceste cursuri si de ce sunt obligat sa particip, dar imi impune sa platesc o suma uriasa in euro in cazul in care voi parasi compania in termen de 1 an de la finalizarea cursurilor.
Actul acesta are vreo valoare legala, daca acele cursuri nu implica scoaterea din productie pentru o perioada de minim 60 de zile? eu asa inteleg textul Codului Muncii!
Sunt decisa sa parasesc compania daca semnatura aceasta ma va retine timp de 1 an intr-o firma care ma obliga sa stau intr-un loc care nu-mi mai place, de frica unor penalizari.
conform legii, anagajatul este obligat sa intocmeasca un plan de formare profesionala si sa trimita salariatii la cursuri - pentru ca Codul muncii nu face nici o distinctie, si femeia de servci si portarul ar trebui sa urmeze cursuri !!!
totusi, cursurile de formare profesionala trebuie sa aiba si o finalitate prcatica - sa te ajute in munca ta si sa contribuie la promovare/specializare/ascensiunea pe culmile relaizarii profesionale....
asadar, daca tu esti grafician probabil ca te-ar interesa acele cursuri care ti-ar aduce un plus in munca ta - sint totusi si anumite cursuri menite sa imbunatateasca "soft skills" pe care de asemenea, consider ca salariatii sint obligati sa le urmeze. Poti refuza sa mergi la curs, dar daca refuzul tau este neintemeiat, te poate concedia.
cit priveste obligarea de a nu parasi societatea dupa finalizarea cursurilor - inserarea unei asemenea clauze este posibila daca durata cursului a fost de minimum 60 de zile lucratoare (adica vreo 3 luni) fara intrerupere, cu scoatere totala sau mai mare de 25% din cimpul muncii