avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere din cauza ca refuz sa lucrez singura ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere din cauza ca refuz sa lucrez singura noaptea?

Buna ziua,luna viitoare urmeaza sa ma intorc la serviciu din concediu de crestere copil.Lucrez la o statie peco unde se lucreaza si noaptea,pe tura de noapte eram intotdeauna cate 2 persoane,niciodata un singur angajat.Pe perioada starii de urgenta,am fost informata ca a lucrat si cate o singura persoana pe tura si ca e posibil sa se mai lucreze asa si de acum incolo.Eu nu sunt de acord cu asa ceva,imi este teama,este periculos si am spus sefului de statie ca nu o sa lucrez singura si raspunsul a fost ca o sa fiu nevoita/obligata ca altfel o sa fiu fortata sa imi dau demisia,ca o sa faca in asa fel(sefii mai mari)sa plec.Ce pot face in situatia asta,legal?E posibil sa fie legal ceea ce fac ei?
Ultima modificare: Duminică, 19 Septembrie 2021
myhapui, utilizator
Cel mai recent răspuns: Livius Laslau , Consilier juridic 22:17, 19 Septembrie 2021
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.

2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.

3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Presiunea angajatorului de a va da demisia este clar abuzivă, însă pe cale judecătorească trebuie dovedită. Pe de altă parte, angajatorul decide asupra modului de organizare al programului de lucru și de numărul de angajați necesari. Daca greșesc, rog colegii sa răspundă cu un cadru legal. Daca nu va convine programul de lucru, aveți posibilitatea să vă înaintați demisia.
Succes!
Ultima modificare: Duminică, 19 Septembrie 2021
Livius Laslau, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impunere note interne alinushaali alinushaali buna seara, lucrez la o societate de cativa ani buni, se lucreaza in 2 ture, cu o gestiune destul de mare. ni s-a impus o nota interna prin care noi trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Informatii fortare demisie Mihai1182 Mihai1182 Buna ziua, Sunt angajat de 11 ani intr-o societate iar angajatorul de curand incearca sa imi gaseasca nod in papura pentru a ma forta sa-mi dau demisia(mi-a ... (vezi toată discuția)
Bună ziua ma confrunt cu o problema la locul de munca. am. un ... Diana Mih Diana Mih Bună ziua ma confrunt cu o problema la locul de munca. Am. Un șef de departament care și a adus un om(cunoștință) care zice el m ar înlocui. I am zis ca ... (vezi toată discuția)