Buna ziua,luna viitoare urmeaza sa ma intorc la serviciu din concediu de crestere copil.Lucrez la o statie peco unde se lucreaza si noaptea,pe tura de noapte eram intotdeauna cate 2 persoane,niciodata un singur angajat.Pe perioada starii de urgenta,am fost informata ca a lucrat si cate o singura persoana pe tura si ca e posibil sa se mai lucreze asa si de acum incolo.Eu nu sunt de acord cu asa ceva,imi este teama,este periculos si am spus sefului de statie ca nu o sa lucrez singura si raspunsul a fost ca o sa fiu nevoita/obligata ca altfel o sa fiu fortata sa imi dau demisia,ca o sa faca in asa fel(sefii mai mari)sa plec.Ce pot face in situatia asta,legal?E posibil sa fie legal ceea ce fac ei?
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.
3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.
Buna seara,
Presiunea angajatorului de a va da demisia este clar abuzivă, însă pe cale judecătorească trebuie dovedită. Pe de altă parte, angajatorul decide asupra modului de organizare al programului de lucru și de numărul de angajați necesari. Daca greșesc, rog colegii sa răspundă cu un cadru legal. Daca nu va convine programul de lucru, aveți posibilitatea să vă înaintați demisia.
Succes!