avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 150 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Amenzile administrative se prescriu ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Amenzile administrative se prescriu ?

Va salut! Vreau sa va intreb , amenzile administrative cumulate la taxe si impozite se prescriu dupa un anumit timp ? Stiu ca te incurca in caz ca doresti sa vinzi ceva sau sa cumperi, dar am inteles ca dispar dupa 5 ani ?
Cel mai recent răspuns: andrey912011 , utilizator 20:26, 11 Iulie 2011
da cu siguranta ( poate ca numai 3 ani! ), insa exista posibilitatea ca un " binevoitor " sa achite, sa zicem 1 leu, si astfel se prelungeste perioada:D
Buna ziua!
Conform art. 131, al.(1) si (2), c.p. fiscala, " (1)dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.
(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) se aplica si creantelor provenind din amenzi contraventionale.
Cu stima !
Asa cum a spus foarte corect dl Zaharia , amenzile / creantele fiscale se prescriu in termen de 5 ani!B-)
"se prescriu dupa un anumit timp?"
"Art. 131 - Prescripţia dreptului de a cere compensarea sau restituirea
Dreptul contribuabililor de a cere compensarea sau restituirea creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere dreptul la compensare sau restituire."

"Art. 127 - Începerea termenului de prescripţie."

"Art. 129 - Întreruperea termenului de prescripţie
Termenul de prescripţie prevăzut la art. 127 se întrerupe:
a) în cazurile şi în condiţiile stabilite de lege pentru întreruperea termenului de
prescripţie a dreptului la acţiune;
b) pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sauîn cursul acesteia, a unui act voluntar de plată a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu ori a recunoaşterii în orice alt mod a datoriei;" cod procedura fiscala

Daca in termen de 5 ani, debitorul sau un " binevoitor" plateste, acest termen se prelungeste.
De obicei acest "binevoitor" este chiar agentul de incasare, intrucat neincasarea in termen se prescrie in sarcina sa, deci este bun de plata in locul tau.

Alte discuții în legătură

Amenzile de circulatie silvia159 silvia159 Intrebare despre amenzile poliţiştilor. Locale, rutiere Sunt diferenţe între ele ? Amenzile de circulatie si cele rutiere în ce condiţii se prescriu. ... (vezi toată discuția)
Amenda din 2009 - prescriptie mariastan20 mariastan20 Buna ziua , Asi dori sa intreb daca amenzile se prescriu ,si daca da la ce termen. Va multumesc! (vezi toată discuția)
Prescriere datorii petroniki petroniki Nu am achitat impozitul pt locuinta si masina,plus amenzile de la circulatie de vreo 3 ani.Va rog sa-mi spuneti daca aceste datorii se prescriu?Multumesc! (vezi toată discuția)