avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de proprietate, cu eroare juridică. O rudă avea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de proprietate, cu eroare juridică. O rudă avea drept legal, ...

Act de proprietate, cu eroare juridică.
O rudă avea drept legal, la o parte dintr-o moștenire, dar a declarat la notar, că acea parte nu îi va revenii ei, ci altei persoane.
Legea prevede că se iau în considerație, doar înscrisuririle legale, nu declarațiile verbale.
Întrucât actul de propreitate respectiv, conține decizie, pe baza unei ilegalităâi, se poate contesta acel act de proprietate?
Persoana care a declarat, cele de mai sus, dorește să retracteaze declarția verbală, acceptată eronat de notar, drept legală.
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: dorotheea , utilizator 11:46, 27 Septembrie 2021
o declaratie verbala data in fata notarului, consemnata de acesta si certificata sub semnatura de declarant este un inscris legal. notarul si-a facut datoria. iar declarantul care se razgandeste poate fi acuzat de fals in declaratii si uz de fals. trebuie doar sa apara o persoana interesata.
.....totuși Codul civil, prevede explicit (nu mai rețin articolul), că nu se pot lua în considerație, într-un act de proprietate, decât dorințele testamentare scrise, nu prin intermediar, la întocmirea actului, declarațiile verbale. Acestea sunt probe indirecte, care pot fi sau nu adevărate, Dacă extrapolăm este vorba de tot de un testament, ne exprimat de persoana respectivă, olograf, sau certificat de notar, ci exprimat de o terță persoană., dipă decesul proprietarului.
Ce părere aveți, totuși?
n-am văzut nicăieri cuvântul testament. dvs.? cat despre "extrapolări", eu nu m-as hazarda

dorotheea a scris:

...........
Ce părere aveți, totuși?

Ultima modificare: Joi, 23 Septembrie 2021
adriandimitriu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
totusi, daca ati scrie sau ati descrie cu mai multe amanunte situatia, poate am intelege mai bine despre ce a fost vb acolo.
Mi se pare descrisa situația, cât am putut de succint, dar și clar.
Revin, totuși și mulțumesc de atenție.
Deci, notarul respectiv, nu a solicitat un document scris (care are valoare testamentară,), prin care lasă o parte de moștenire unei alte persoane, decât persoanei rezervatare (fiiica).
A luat în considerație, declarația, ignorând, din greșeală sau nu, prevederile legale.
In fond, orice lași moștenire, prin testament, trebuie, să fie sub formă scrisă, nu orală!
Poate acum am adus un pic de lămurire, suplimentară.
(iar pt cine nu a văzut scris cuvântul ”testament”, sau ”testamentară”, nu am decât să îni cer eu scuze, dar acestea există, dacă se citește textul. Asta ca să mai facem și haz de necaz).

Mulțumesc tuturor.

Alte discuții în legătură

Testament autentic montecarlobaby montecarlobaby parintii mi-au lasat printr-un testament facut la notar un imobil. mai am o sora dar partea pe care mi-au lasat-o respecta rezerva succesorala. dupa decesul ... (vezi toată discuția)
Testamentul - la ce foloseste? rca24net rca24net la ce foloseste un testament intocmit la notar, cui foloseste in afara de notar ? (vezi toată discuția)
Testament coser coser Buna ziua, În ordine cronologica ma aflu în fata a 2 testamente, în favoarea a 2 persoane diferite. Ultimul testament elimina pe primul. S'a dovedit ca ... (vezi toată discuția)