parintii mi-au lasat printr-un testament facut la notar un imobil. mai am o sora dar
partea pe care mi-au lasat-o respecta rezerva succesorala. dupa decesul parintilor in cazul testamentului se procedeaza ca in cazul succesiunii, adica trebuie sa accept mostenirea in termen de 1 an prin declaratie scrisa? de asemenea am inteles ca bunurile lasate prin testament se dezbat la urma, sau cum e?
Trebuie dzbatuta succesiunea! Testamentul nu este act de proprietate. Daca nu incalca rezerva succesorala a surorii si se declara de acord cu testamentul veti mosteni legatul particular testat in favoarea dvs. Termenul de optiune succesorala este de un an de la decesul lui de cujus pe NCC adca pentru mostenirile deschise dupa 1 oct 2011. Dvs puteti veni la mostenire si pe legal, daca parintii au mai lasat si altceva Decat ce v au testat si pe testamentar conform testamentului. Toate Bunurile ce compun masa succesorala se dezbat deodata si se emite certificat de mostenitor.
eu intrebam daca trebuie sa imi exprim la notar acceptarea mostenirii?trebuie sa platesc taxa de succesiune sau nu, din cate inteleg nu pt ca se primeste certificat de legatar nu de mostenitor? si daca acest imobil nu reprezinta jumatate din avere eu mai pot sa-mi recuperez dreptul la restul pana la jumatate?
Dvs intreabati si eu v am raspuns dar nu ati inteles
1. Certificatul de mostenitor sau legatar este acelasi lucru! Normal ca platiti onorariul. onorariul se stabileste in functie de ce mosteniti.
2. Normal ca trebuie sa va exercitati termenul de optiune succesorala fie ca optati pt mostenirea testamentara , fie pt cea legala , fie pt amandoua.
3. V am spus si mai sus ca puteti mosteni atat legal cat si testamentar.