avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Buna ziua! Am primit de la scoala o prezentare a ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Buna ziua! Am primit de la scoala o prezentare a cabinetului ...

Buna ziua! Am primit de la scoala o prezentare a cabinetului medical al scolii, in care la final trebuie completate datele parintilor si ne dam acordul cu privire la.... noi nu suntem de acord sa semnam aceasta fisa, am dat-o inapoi in alb, ca multi alti parinti, neexistand rubrica de refuz. Acum suntem sunati de la scoala si se fac presiuni asupra noastra ca trebuie sa scriem ceva pe foaie (fie acord, fie dezacord) si sa o semnam. Spun ca avem aceasta obligatie. Ma puteti ajuta cu o baza legala in acest sens? De asemenea, ma intereseaza daca exista un temei legal prin care pot refuza sa scriu ceva pe acea foaie. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: AdrianSz , utilizator 12:20, 12 Octombrie 2023
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu ce va deranjează faptul că semnati pe pagina respectivă ca nu sunteti de acord,nu o sa va persecute nimeni oricât ar vrea unii antivaccinisti să devină martiri.
Nu cred ca se refera la vaccin sau testare. Pur si simplu nu vreau. O parte din colegii colegii copilului meu au fost obligati sa ia pastile (de TBC, desi copiii iesisera cu rezultate negative, asa pentru orice eventualitate). si asta pt ca parintii semnasera o hartie de genul celei de mai sus... Consider ca sunt niste abuzuri si vrem sa evitam orice situatie de genul...Nu vreau sa scriu nimic pentru a nu da loc la interpretari. deci, va rog, daca ma puteti ajuta cu o baza legala, v-as fi recunoascatoare. Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 24 Septembrie 2021
ela_b84, utilizator
Nu e nici un abuz , interpretati dvs. eronat . Daca nu acceptati nimic din ce ofera scoala prin cabinetul medical , cu personal medical calificat , sa nu va mirati daca - de pilda - copilul dvs. se intampla sa cada in pauza si sa-si juleasca genunchii , asistenta NU-i va dezinfecta ranile , nu le va curata , va lasa copilul neatins pana veniti dvs. sa-l luati . Sau - alt exemplu - il loveste din greseala o minge si-i curge sange din nas , nimeni nu-l va atinge sa-l ajute ( din punct de vedere medical ) , ca nu au acceptul dvs. Sau se taie , sau isi suceste o glezna ... se pot intampla nenumarate accidente ... Poate va reconsiderati pozitia ...
Va rog daca se poate sa imi raspundeti strict la intrebarea pusa. Va multumesc!
Bună ziua,

Potrivit art. 6 alin. (4) și (5) din Ordinul nr. 438/4.629/2021 privind asigurarea asistenței medicale a preșcolarilor, elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar și studenților din instituțiile de învățământ superior pentru menținerea stării de sănătate a colectivităților și pentru promovarea unui stil de viață sănătos,

”(4) Supravegherea și evaluarea stării de sănătate a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și particulare autorizate/acreditate, precum și administrarea oricărui tratament medical curativ sau profilactic se realizează cu înștiințarea și acordul părinților.

(5) Datele de contact ale părinților sau reprezentaților legali ai elevilor, cu acordul acestora, vor fi transmise de către conducerea unității de învățământ și personalului medical din cabinetele școlare, cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) (GDPR).”

Prin urmare, în lipsa acordului părintelui, nu se vor supraveghea și evalua starea de sănătate a elevilor, însă, în cazul în care se produce un eveniment care ii pune în pericol viața, trebuie să intervină, chiar în lipsa unui acordului.
Ultima modificare: Vineri, 24 Septembrie 2021
Andreea Dana Fodor , Avocat

Alte discuții în legătură

Atacare decizie consiliul de administratie al unei scoli baikomarilena baikomarilena Eu si colega mea am fost puse in fata unei hotarari a consiliului de administratie al scolii care prevede ca de la 1 septembrie 2011 se reduce un post de ... (vezi toată discuția)
Cate absente de la scoala poate motiva un parinte in decursul ... Alo2016 Alo2016 Cate absente de la scoala poate motiva un parinte in decursul unei luni calendaristice? Cate absente pe luna poate motiva medicul de familie pe motive de ... (vezi toată discuția)
Legea 123/2008 privind comercializarea chipsurilor/snacksurilor in scoli dana.m dana.m Ce societăţi se supun acestei legi ? Cele care au un contract cu scoala lângă care au punct de lucru, sau srl care au punct de lucru pe lângă scoli ... (vezi toată discuția)