Intrebare despre Proprietate Intelectuala ca angajat programator in IT:
Daca o intrebare asemanatoare s-a mai pus, imi cer scuze si va rog sa imi dati un link catre ea.
Urmeaza sa lucrez pentru prima data ca programator si am vazut o clauza in contractul de angajare care ma face sa imi pun niste intrebari.
Clauza in sine spune ca:
"Angajatorul și Salariatul convin ca toate drepturile de proprietate intelectuală asupra oricaror opere sau lucrări care au fost create de
Salariatul_Salariata] pe durata sau în legatură cu prezentul Contract individual de munca ori ca urmare a oricarui ajutor,
suport sau asistență din partea Angajatorului, vor aparține Angajatorului, în măsura și pe durata maximă permise de
legislația în vigoare, fără plata vreunei remunerații suplimentare către Salariat, în afara salariului convenit prin prezentul
Contract. Salariatul_Salariata se obligă să informeze imediat Angajatorul cu privire la toate lucrările și operele brevetabile de orice fel create, realizate și/sau
descoperite total sau parțial de catre Salariat în condițiile prezentei clauze."
Nelamurirea mea este in legatura cu partea in care spune "care au fost create de
Salariatul_Salariata] pe durata sau în legatură cu prezentul Contract individual de munca". Acel "pe durata SAU in legatura" mai exact.
Asta imi suna ca si cum daca eu lucrez la ceva pentru mine, in timpul meu liber (de exemplu un joc scris poate intr-un cu totul alt limbaj de programare decat cel utilizat la locul de munca - angajatorul nici nu este prezent in industria de gaming), angajatorul are drepturi intelectuale pe munca respectiva.
Imi poate spune cineva daca inteleg bine sau nu acest lucru? As vrea sa stiu de la inceput in ce ma bag si sunt curios daca in Romania se practica asemenea contracte in IT (unde angajatorul are drepturi intelectuale pe orice lucrezi, oriunde, la orice ora atata timp cat esti angajatul lui). In alte tari, de exemplu SUA, am auzit de asemenea contracte care mi se par absolut aberante.
adriandimitriu
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
trebuie sa intelegeti ca e vorba de un contract, cu ale carui clauze puteti sau nu sa fiti de acord.
angajatorul vrea sa se protejeze prin aceasta clauza de faptul ca puteti pleca de la el cu programul pe care l-ati facut si pe care deja l-a platit, si sa-l vindeti altuia. In Romania, asta e un sport national.
cat despre "SAU in legatura cu", angajatorul va va transmite anexe ale contractului impreuna cu acesta: fisa postului si ROI. din fisa postului veti afla la ce veti lucra. in acest fel, activitatile dvs extra-job vor fi protejate, in masura in care nu se vor apropia prea mult de ceea ce faceti la serviciu. intr-o afacere asa de dinamica cum e programarea, conteaza ideile, nu programul in care au fost scrise.
ciudate probleme va puneti, ca junior! cunosc software architecti care nu si-au batut niciodata capul cu asa ceva. succes!
Act aditional cim
iulian901
Buna ziua,
Lucrez la o firma unde lucrez ca si inginer de retea de calculatoare (ma ocup de toate calculatoarele/serverele si partea de retea).
Recent mi s-a ... (vezi toată discuția)