avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire cu datorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire cu datorii

Va cer sfatul intr-0 problema complicata si neobisnuita.
Sotul meu a plecat de acasa acum 15 ani si si-a intemeiat alta familie (din care au rezultat trei copii minori momentan). Acum ei traiesc in Austria.
Am si eu un fiu major cu sotul, plecat si el in strainatate de cativa ani.
Eu nu am divortat pentru ca el a refuzat orice contact si abia recent m-a sfatuit cineva despre posibilitatea divortului la distanta. Cred ca nu voi mai apuca oricum sa divortez, pentru ca din ce inteleg sotul este in stare grava cu sanse aproape zero de recuperare.
Pe mine nu ma intereseaza sa raman cu nimic de pe urma lui (am avut cateva proprietati comune de mica valoare pe care le-am vandut de comun acord printr-un imputernicit). Acum, la comun singurele lucruri pe care le mai avem sunt doua terenuri obtinute prin contract de vanzare cumparare, care nu valoreaza mai nimic.
Din ce am aflat recent, el are cateva credite la un IFN. Pot fi trasa eu sau fiul meu la raspundere pentru aceste datorii in cazul in care el moare?

Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2021
V_Oana, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca fiul dvs este marisor intrebati-l si pe el despre renuntare. Ca o paralela: chiar daca in Romania terenurile nu par a avea valoare prin comparatie in tarile occidentale sunt nepretuite. Eu in locul dvs as cauta sa intru in posesie la partea mea si creditorii sa ia din partea lui ce e de luat. Ganditi-va la aceste terenuri ca la investitii in imobiliare. Din cate stiu puteti sa va vindeti partea.
Nici pe fiul meu nu il intereseaza, mai ales ca nu va mai reveni in tara. E stabilit in alta parte, are familie acolo.
Eu nu stiu ce altceva sa fac, pentru ca nu cunosc situatia exacta a datoriilor. Familia lui actuala nu comunica cu noi. Am aflat despre situatie pentru ca am fost avertizati de un om bun ca actuala familie (nu erau casatoriti, are copii minori) vrea sa se indrepte catre noi pentru recuperarea datoriilor. Nu stiu nici suma despre care e vorba. Pentru 2000 de lei nu mi-as face mari griji. Daca daca vorbim de mii de euro atunci e alta discutie. Exista si giranti care ma tem ca ne-ar putea actiona pe noi in instanta, pentru ca eu inca ii sunt sotie si fiul meu e major. Terenurile respective sunt mici, nu e vorba de vreo avere mare. E ultimul lucru de care am acum nevoie, sa ma trezesc prin tribunale pentru datorii pe care nu le-am facut eu.

route a scris:

Daca fiul dvs este marisor intrebati-l si pe el despre renuntare. Ca o paralela: chiar daca in Romania terenurile nu par a avea valoare prin comparatie in tarile occidentale sunt nepretuite. Eu in locul dvs as cauta sa intru in posesie la partea mea si creditorii sa ia din partea lui ce e de luat. Ganditi-va la aceste terenuri ca la investitii in imobiliare. Din cate stiu puteti sa va vindeti partea.

De ce nu asteptati sa va caute creditorii? Asa veti afla si suma.
Ca va zice cineva ca are, ca drege, ca nu stiu ce, eu sincer, nu as crede chiar orice.
Ganditi-va intai ca CAR si IFN-urile nu dau bani cu duiumul de ordinul zecilor de mii de euro si nu oricum, in anumite conditii: posibil sa existe giranti (actuala lui concubina).
Cine va sfătuiește si va pune in tema va face sa renuntati la moștenire dar nici nu stiti ce bunuri mai are el pe langa cele dobandite in timpul casatoriei.
Nu ca v-ar trebui, dar cand faceti un lucru atat de serios cu renuntare, se facu cu cartile pe fata.
Avem x datorii, avem x bunuri, ce ne ramane sau cat scoatem apoi din buzunar? Si actuala nu a trait din acei bani imprumutati? O fi alta familie, dar nu e obligatia dvs sa achitati absolut nimic.
Cum spunea cineva mai sus, indreptati creditorii si catre ea.
Nu ma pricep la chestiuni legale, dar as prefera sa evit sa ma caute creditorii si sa ajung prin tribunale tocmai in capatul tarii. Aflu ca ba e satu mare, ba timisoara, ba arad, ba oradea... el stie de unde a luat bani si ce a facut cu ei. Chiar nu avem banii necesari sa cheltuim pe asa ceva.
Din ce inteleg e vorba de multe restante si penalizari, care si in cazul unui credit mic poatr duce la sume foarte mari. De asemenea, exista girant, dar am inteles ca exista si posibilitatea ca girantul sa ma dea pe mine in judecata. Tocmai de aceea eu vreau sa evit scadal si judecati.
Eu deja am platit de pe urma lui cand a plecat niste datorii cu care m-a lasat. Asa am ajuns si intr-o situatie financiara proasta. Va rog sa ma credeti ca retraiesc acele clipe si imi e frica. Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Septembrie 2021
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
dar de unde stiti ca nu valoreaza nimic acele terenuri? ati facut o evaluare cu un evaluator autorizat sau tot de la cunoscuti, din vorba-n vorba? tot de la cineva bine intentionat? consultati un avocat care sa nu se cunoasca cu persoanele bine-intentionate din viata dvs. Intrebati-l de solutie fara a preciza ca doriti sa renuntati la acele terenuri; vedeti cm va afecteaza pe dvs. aceasta casatorie "lipsa" de 15 ani, intrebati de cum ati putea afla de suma, daca este reala (demersuri oficiale) poate dvs. renuntati si nici nu exista datorii; si daca tot va muri (desi doar Dumnezeu stie cand moare cineva) de ce n-ati incerca sa reglati direct? de ce sa va obligati/sfatuiti fiul sa renunte? stiti cati nepoti isi intreaba parintii de ce au renuntat la drepturi de la bunici fara sa se gandeasca ca intr-o zi ei ar fi vrut acea mostenire?cui vreti dvs. sa faceti donatie cat fiul dvs. traieste si de ce? faptul ca este plecat acum sau de 5 ani nu garanteaza ca nu o sa se intoarca sau ca nu isi poate dori mai tarziu.

Alte discuții în legătură

Credit de nevoi personale - asigurarea nu acopera decesul din cauze naturale elidora elidora Daca o persoana a avut un credit de nevoi personale, pentru care a incheiat o asigurare de viata (care nu acopera decat decesul din accident, nu si din cauze ... (vezi toată discuția)
Soția a aflat după deces că soțul are credite în valoare de 30.000 de euro. ce soluții există în această situație? Lazareta Lazareta Sora mea a aflat după moartea soțului ei , ca el a făcut împrumut la bănci (30000 euro) , fără știrea ei. Ea habar.nu a avut si acum ii este foarte ... (vezi toată discuția)
Sechestru apartamennt Ethan Winters Ethan Winters Buna ziua. Doresc sa stiu anumite detalii in caz in care banca ar pune sechestru pe un apartament. Sa zicem ca sotul/sotia a facut datorii bancare, iar ... (vezi toată discuția)