avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Exista suport legal pentru a cere ordin de restrictie ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Exista suport legal pentru a cere ordin de restrictie daca persoana nu imi este ruda ?

Buna ziua , am avut o relatie care s-a terminat de mai bine de 2 luni , timp in care am incercat sa fac persoana sa inteleaga ca nu mai ne impacam in toate felurile , vorbit frumos , explicat de ce , demonstrand ca nu se schimba etc, ne-am despartit din cauza ca era violent . Acum putin timp ne-am intalnit si motivand ca nu iam raspuns la telefon cu o seara inainte mi-a luat telefonul cu forta a inceput sa umble in el , apoi sa ma loveasca .Am depus plangere la politie , urmeaza sa imi scot certificat medico-legal , am vorbit cu companiile de telefonie pentru a scoate sms de amenintare si cum deranjeaza sunand pe fix la ore tarzii , dar companiile mi-au spus ca nu pot face acest lucru . Intrebarea mea este , Exista suport legal pentru a cere ordin de restrictie daca nu imi este ruda ? Mentionez ca este foarte violent si ca fata de alte victime am scapat oarecum ieftin , anul trecut am aflat ca a rupt un maxelar si acum 4 ani a primit cu suspendare pentru acte de violenta . Vreau sa stiu cum trebuie sa procedez pentru ca sunt amenintata cu moartea , ca daca nu reuseste sa ma omoare ma mutileaza , si multe multe altele .
Din pacate din cate stiu in Romania nu exista legislatia necesara pentru a obtine ordinul de restrictie pentru o persoana daca nu au existat antecedente violente.
Persoana a primit cu suspendare intr-un dosar in care a batut pe cineva , iar acum 6 luni a avut plangere penala pt ca a rupt un maxelar la alta persoana . se poate dovedi ca violenta face parte din viata lui.
Sub aspect civil ati putea avea sanse.Dar va fi un proces greu.Intelegeti de ce...

Sub aspect penal nu se poate decat daca va fi condamnat penal printr-o hotarare penala definitiva.Problema este insa foarte complicata deoarece nu exista un text de lege care sa va ajute si momentul la care s-ar pronunta condamnarea ar fi suficient de tardiv, astfel incat sa nu va mai ajute in mod efectiv.De aceea, instanta ar putea sa nu dispuna aceasta masura, mai ales ca legea se refera la locuinta si la membrii ai familiei.Strict pe lege fara o motivare care este foarte greu de facut se va respinge cererea.

De aceea, trebuie sa incercati in civil deoarece sansele pot exista in raport de tot ce va intereseaza.
Ultima modificare: Duminică, 10 Ianuarie 2010
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Strict pe lege fara o motivare care este foarte greu de facut se va respinge cererea.

Se va respinge ORICUM, indiferent de motivare, intrucat nu va incadrati in cazul prevazut de lege.

Iata ce spune textul legal:

Art. 1181. - Când persoana condamnată la pedeapsa închisorii de cel puţin un an pentru loviri sau orice alte acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice şi psihice, săvârşite asupra membrilor familiei, dacă instanţa constată că prezenţa acesteia în locuinţa familiei constituie un pericol grav pentru ceilalţi membri ai familiei, poate lua faţă de această persoană măsura interzicerii de a reveni în locuinţa familiei, la cererea părţii vătămate. Această măsură poate fi luată pe o durată de până la 2 ani.

Vazand si prevederile art.149 ind.1 C.penal care explica ce se intelege prin sintagma Membru de familie
Art. 1491. - Prin membru de familie se înţelege soţul sau ruda apropiată, dacă aceasta din urmă locuieşte şi gospodăreşte împreună cu făptuitorul.

veti intelege ca nu aveti sanse pentru o astfel de masura, indiferent de ce sau cine si in ce fel se va face motivarea respectiva.

In penal nu sunt ferm convins ca s-ar respinge daca un astfel de proces in Romania ar dura cel mult o saptamana, doua.Dar din cauza duratei normale a procesului sansele sunt cum sunt...
Am analizat textele de lege si concluzia mea ramane la fel.Durata procesului exclude in primul rand aceasta posibilitate.
Insa discutiile raman pur teoretice...

In civil ar avea sanse, desi nici aici nu avem ceva concret, un temei de drept, spre exemplu.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere interdictie de proximitate si interdictie de acces in locuinta in partaj hulian hulian Am 2 probleme. Primo: se poate obtine interdictia accesului fostului sot in apartament, acesta fiind in proces de partaj, in curs? El locuieste in strainatate, ... (vezi toată discuția)
Ordin de restrictie consumer consumer Buna ziua, As dori sa stiu in ce conditii se poate obtine un ordin de restrictie, daca se poate, impotriva unei persoane incarcerate, care este pe cale sa ... (vezi toată discuția)
Ordin de restrictie - urgenta! Sophya Sophya Buna seara. stie cineva cum as putea pune in aplicare teoria ordinului de restrictie. speta e urmatoarea: [b]x concubina[/b] lui z. [b]x se desparte de ... (vezi toată discuția)