avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua ...poate un executor sa execute un bun ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua ...poate un executor sa execute un bun imobiliar...aflat ...

Buna ziua ...poate un executor sa execute un bun imobiliar...aflat în proprietatea unei persoane... dobândit prin act de donație...iar în acel act semnat la notar....este scris că acele persoane care l-au donat au dreptul de coabitare in acel imobil..până la moartea lor...și că debia după moartea lor ....cel care a primit acel imobil...prin donație...intra in posesia lui cu drepturi depline...de proprietate....menționez că sună de executare e de 9000 de lei...iar valoarea acelui imobil e de peste 100000 de lei..evaluat la notar..in momentul încheierii actului de donație...??????.
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 12:45, 28 Septembrie 2021
Da, imobilul poate fi executat, dar cu respectarea sarcinii existente (a dreptului de abitatie viagera, probabil - art 750 Cod Civil) in sensul in care persoana care adjudeca imobilul trebuie sa respecte dreptul de abitatie viagera al donatarilor .
Chiar daca ... imobilu este in posesia celor care au făcut donația....încă ...ei fiind proprietarii de drept a imobilului...???

MihailZC a scris:

Da, imobilul poate fi executat, dar cu respectarea sarcinii existente (a dreptului de abitatie viagera, probabil - art 750 Cod Civil) in sensul in care persoana care adjudeca imobilul trebuie sa respecte dreptul de abitatie viagera al donatarilor .

Donatarii, titularii dreptului de abitatie viagera, posesorii imobilului ... sunt (in exprimare libera) proprietari de fapt, nu de drept. Titularul dreptului de proprietate este persoana care a primit donatia (cu sarcina), persoana care poate fi executata. Din nou, imobilul se executa fiind grevat de aceasta sarcina, deci, chiar daca (sa spunem ca) s-ar gasi cineva interesat sa cumpere, nu ii deranjeaza pe respectivii in nici un mod, ei continua sa aiba dreptul de a locui in imobil pentru ca si-au rezervat dreptul de abitatie (fiind cu adevarat inspirati, in acest caz).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract Razvana95 Razvana95 Bună ziua ! Aș avea nevoie de puțin ajutor în legătura cu o problemă, mai exact o lămurire . În 2002 mama mea a făcut un contract de ... (vezi toată discuția)
Doua apartamente.... lia19. lia19. Buna ziua .Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.O persoana care are un apartament dobandit ca urmare a unei mosteniri si un altul prin ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu Subiect: Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul ... (vezi toată discuția)