avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1044 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Doua apartamente....
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Doua apartamente....

Buna ziua .Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns.O persoana care are un apartament dobandit ca urmare a unei mosteniri si un altul prin donatie(adevaratul proprietar pastrandu-si dreptul de a locui pe toata perioada vietii-donatie cu drept de habitatie) poate fi considerat ca avand doua proprietati??????Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: lia19. , utilizator 15:30, 18 Mai 2010
da, sint doua proprietati.
Da. Dreptul de abitatie este un dezmembramant al dreptului de proprietate, nuda proprietate ramane la titular.
Este titular a doua drepturi de proprietate, cu siguranta.
In principiu ambele operatiuni juridice arate de dvs, sunt translative de proprietate, insa intrebarea dvs. nu cuprinde suficiente detalii.Astfel, daca prin mostenire sunteti singura persoana care a dobandit apartamentul, este evident ca sunteti proprietara.Daca in contractul de donatie incheiat se mentioneaza ca intrati in stapanirea de drept de la data incheierii acesteia si singura clauza in ceea ce il priveste pe fostul proprietar este de cea de abitatie viagera, urmand sa intrati in stapanirea de fapt dupa decesul acestuia, da sunteti proprietara si pe acest imobil.
Nu stiu ce sa zic.Cum sunt proprietar daca adevaratul proprietar isi pastreaza dreptul de folosinta a imobilului?Proprietar este cel care dispune in tot de bunul pe care-l detine.Ma intereseaza ptr ca tot am auzit pe la tv ca cei care au a doua proprietate platesc niste taxe majorate la stat.In plus actul de proprietate al apartamentului a ramas la notar deci apartamentul practic nu este pe numele meu.Deci cum sa am eu calitatea de proprietar???Eu cred ca apartamentul figureaza tot pe numele matu-sii mele .Va multumesc frumos
Va recomand sa solicitati Oficiului de cadastru si Publicitate Imobiliara un extras de carte funciara pentru informare pentru imobilul donat, pentru a vedea cine este inscris in evidentele de publicitate imobiliara.
Iar dvs., ca si donatara, trebuia sa aveti cel putin un exemplar din contract. Faptul ca sunteti sau nu in posesia unui exemplar din contract, nu va face mai mult sau mai putin proprietar. Asadar, da, din punct de vedere juridic, sunteti proprietara a doua imobile.

Alte discuții în legătură

Drepturi cumparatori gabitza_166 gabitza_166 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema. Am doua fiice carora le-am vandut apartamentul prin contract de vanzare-cumparare, inca de cand ... (vezi toată discuția)
Vanzatorul rezerva drep de habitatie viagera? mariapopescu mariapopescu Titlul :Contract de vanzare-cumparare \" intre subsemnatul x in calitate de vanzator ; y in calitate de cumparatorare si parintii cumparatoarei in calitate ... (vezi toată discuția)
Renuntare "conventie de constituire a unui drept de habitatie viagera" valy_ungur valy_ungur [b]Buna ziua, In urma cu aproximativ patru luni am incheiat un contract cu o persoana : CONVENTIE DE CONSTITUIRE A UNUI DREPT DE HABITATIE VIAGERA ... (vezi toată discuția)