avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzatorul rezerva drep de habitatie viagera?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzatorul rezerva drep de habitatie viagera?

Titlul :Contract de vanzare-cumparare
" intre subsemnatul x in calitate de vanzator ; y in calitate de cumparatorare si parintii cumparatoarei in calitate de procuratori de fonduri a intervenit urmatorul contract de vanzare -cumparare:
Eu x vand lui y apartamentul .Pretul acestei vanzari este de....suma primita de mine,vanzatorul de la parintii cumparatoarei
pentru si in numele cumparatoarei.Cumparatoara intra in stapanirea de drept astazi,iar in stapanirea de fapt va intra la decesul procuratorilor de fonduri pentru care eu VANZATORUL rezerv dreptul de habitatie viagera,asupra intregului apartament."
Vanzatorul rezeva drept de habitatie?nu cumva e gresit scris in contract si trebuiau procuratorii de fonduri ca-si rezerva drept de habitatie viagera?
"Noi,soti,declaram ca donam fiicei,cumparatoarea,suma de...,suma cu care am achitat pretul vanzarii pentru apartamentul descris mai sus,dinatie pe care o facem cu scutire de raport si libera de sarcini.

Intre timp a murit unul dintre parinti. La masa succcesorala intra si acest apartament ca atare sau doar suma de bani cu care s-a cumparat actualizata la preturile pietei sau....nu intra la masa succesorala?care-i situatia in cazul dezbateriii succesorale daca ceilalti mostenitori cer raportul privind acest bun?
Cel mai recent răspuns: mariapopescu , utilizator 21:30, 20 Ianuarie 2009
Ceilalţi moştenitori rezervatari vor putea emite pretenţii doar asupra sumei de bani donată pentru cumpărarea apartamentului, dacă această donaţie le încalcă rezerva.

Apartamentul este al dumneavoastră. La moartea celuilalt părinte se va stinge şi dreptul lui de abitaţie (uzufruct) şi veţi dobîndi astfel deplina proprietate asupra imobilului, care nu intră în masa succesorală.

Apartamentul nu a intrat niciodată în patrimoniul donatorilor preţului, de aceea ei nici nu îşi puteau rezerva dreptul de abitaţie (uzufruct), drept pe care l-au dobîndit direct de la cel care v-a transmis imobilul în proprietate şi care, deşi este un drept real, nu intră în masa succesorală (fiind un drept viager, se stinge la decesul titularilor lui).

Liviu S.Bordaş
Suma de bani asupa careia vor ridica pretentii mostenitorii va fi cea din contractul de vanzare-cumparare incheiat acum 18 ani sau dupa ce criterii se va actualiza suma?
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatia unei sume de bani, raport mariapopescu mariapopescu Daca in actul de vanzare-cumparare apare ca doantie o suma de bani pentru cumparare unui apartament si aceasta suma intra in masa succesorala,atunci dezbaterea ... (vezi toată discuția)
Act de vânzare cumpărare intre mine și părintii mei andru1973 andru1973 Buna ziua,am și eu o întrebare ,casa părinților mei (apartament)mi sa făcut act de vânzare cumpărare (în anul 2004)cu clauza cum spune în ... (vezi toată discuția)
Achizitonare apartament pe numele unui copil minor rontzi rontzi Am un apartament pe care il vand , cu suma obtinuta urmand sa achizitonez un altul . Este posibil sa intocmesc actele de vanzare -cumparare pentru noul ... (vezi toată discuția)